HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, maaşları ödenmeden işten çıkarılan Özsüt işçilerinin eylemine yönelik polis saldırısına ilişkin soru önergesi verdi.
Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm maaşları ödenmeden işten çıkarılan Özsüt işçilerinin eylemine yönelik polis saldırısına ilişkin olarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması talebi ile soru önergesi verdi.
En barşçıl protestolara dahi tahammül edilmediğinin altını çizen Gülüm, 'Kolluk güçlerinin görevi işvereni savunmak mıdır?' sorusunu yöneltti.
Önergenin tamamı şu şekilde:
Temel insan hakları arasında yer alan toplu eylem hakkı; işçilerin ekonomik, sosyal ve çalışma koşullarını olumsuz etkileyen karar ve uygulamalara karşı toplu olarak başvurdukları demokratik direnme hakkıdır. AİHM kararları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) yanında Avrupa Sosyal Şartı ve ILO Sözleşmeleri de denetim organlarının kararlarıyla beraber bu hakkın dayanağını oluşturmaktadır.
Kendilerini doğrudan ilgilendiren ekonomik ve sosyal politika sorunlarına ilişkin toplu eylem hakkı işçilerin en temel hakkıdır. Bu bağlamda toplu eylem hakkı; protesto eylemi olarak da gerçekleşse, toplu sözleşme süreci içinde işverene yönelik de olsa uluslararası normların kabul ettiği demokratik direnme hakkı kapsamında yer almaktadır. Buna rağmen Türkiye’de yapılan en barışçıl protesto eylemlerine dahi tahammül edilmemektedir.
Özsüt kurumsal markasıyla faaliyet gösteren STP Gıda Sanayi Ticaret AŞ firmasında çalışırken maaşları ödenmeden işten çıkarılan işçiler, Temmuz ayı başından itibaren eylem başlatmışlardır.
İşçiler, maaşları ile birlikte mesai ve ihbar tazminatlarının da ödeneceği sözü üzerine 17 Temmuz günü eylemlerini sonlandırmış ve sonrasında bazı işçilerin alacakları ilgili firma tarafından ödenmiştir.
Ancak işten çıkarılan bazı işçilerin haklarının verilmemesi üzerine işçiler tarafından 24 Temmuz günü İstanbul Kadıköy’deki Özsüt firması önünde tekrar protesto eylemi gerçekleştirilmiştir. Yapılan basın açıklamasının ardından oturma eylemi başlatan işçilere polisin saldırısı sonucunda 21 işçi darp edilerek gözaltına alınmıştır.
Bu bağlamda;
1. Haklarını talep eden işçilere güvenlik güçlerince müdahale edilmesinin gerekçesi nedir? İşçilerin barışçıl protesto eylemine müdahale emrini kim tarafından verilmiştir?
2. Demokratik haklarını kullanarak eylem yapan işçileri gözaltına alıp darp eden kolluk kuvvetlerine mensup kişilerle ilgili herhangi bir yasal işlem yapılacak mıdır?
3. Kolluk güçlerinin görevi işçilerin haklarını vermeyen işvereni savunmak mıdır?
4. İlgili firma tarafından gaspedilen işçilerin haklarının verilmesiyle ilgili herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?
5. İşçilerin haklarını gasp eden ilgili firmayla ilgili herhangi bir yasal işlem başlatılacak mıdır?
6. Emeğinin karşılığını alamayan işçilere yapılması gereken ödemeler ne zaman yapılacaktır?