Gebze Baldur Süspansiyon işçileri, işverenin grevi kırmaya yönelik girişimleri ile polisin gözaltı ve saldırılarına rağmen 37. Gününde. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un cevaplaması istemiyle Meclis’te Baldur Grevine’ ilişkin bir soru önergesi verdi.
SiyasiHaber
Gebze Baldur Süspansiyon Fabrikası işçileri 37 gündür grevde. Sendikal örgütlenme faaliyetleri engellenen ve Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için 3 işçinin ‘işten çıkartma yasağı’na rağmen işveren tarafından KOD 29 uygulamasıyla işten çıkartılmasıyla Baldur Süspansiyon’da işçiler direnişe başlamıştı. Direniş sürerken Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması sonucu Birleşik Metal-İş 2 No’lu Şube grev kararı almış ve işçiler 25 Aralık sabahı fabrika kapısına grev pankartı asarak greve çıkmıştı. İşverenim greve kırmaya dönük hamleleri ve polis saldırılarına rağmen Baldur Süspansiyon işçilerinin grevi 37. Gününde.
Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Baldur Süspansiyon işçilerinin grevine yönelik işverenin grev kırıcı tutumunu ve polisin gözaltılarla direnişe yönelik saldırgan tavrını Meclis gündemine taşıdı. Milletvekili Züleyha Gülüm, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle Meclis’te soru önergesi verdi.
Soru önergesinde Baldur Süspansiyon işçilerinin direniş sürecini ve direnişe yönelik işveren ve polisin saldırılarını özetleyen Gülüm şunları ifade etti: “Türkiye’nin birçok yerinde salgın ve kış koşullarına rağmen işçiler emek sömürüsü ve hak ihlallerine karşı mücadelelerini sürdürmeye devam etmektedir. Sermayedarlar işçilerin hak edişlerini gasp etmekte; baskı, tehdit ve mobbing ile işçilerin örgütlenmesini engellemeye çalışmakta ve sendikalılaşan işçileri işten çıkarma yasağına rağmen Kod 29 uygulamasıyla hukuka aykırı bir biçimde işten çıkarmaktadır. Buna karşılık siyasi iktidar işçi ve emekçilerin haklarını korumak yerine sermayedarlardan yana politikalar yapmakta, işçilerin haklı mücadelelerini engellemeye çalışmaktadır.
Gebze Baldur Süspansiyon Fabrikası’nda çalışan işçiler de; oldukça ağır olan çalışma koşullarının iyileştirilmesi, maaş bordrosunda yazılı ücretten daha düşük bir ücret verilmemesi, ücretsiz izin uygulamasının sonlandırılması, haksız yere işten çıkarılan işçilerin işlerine dönmesi, Kod 29 uygulamasıyla tazminatsız bir şekilde işten çıkarılmaların sona erdirilmesi ve iş sağlığı güvencesinin sağlanması talepleriyle Birleşik Metal –İş sendikasında örgütlenmiştir. Ancak işveren Birleşik Metal –İş sendikası ile Toplu İş Sözleşmesine yanaşmamış ve işçilerin taleplerini kabul etmeyerek Birleşik Metal –İş sendikası üyesi 3 işçiyi sendikalı oldukları için işten çıkarmıştır.
İşçiler bunun üzerine sendikal haklarının ihlal edilmesi ve Toplu İş Sözleşmesinin kabul edilmemesi sebebiyle 25 Aralık 2020’de greve başlamıştır. İşveren işçilerin grevini kırmak için başka işçileri işe almış, iktidarın sermayeden yana değişmeyen tutumu sonucunda da bu grev kırıcılığa karşı direnen 4 işçi ve bir sendika yönetici gözaltına alınmıştır.
İşveren başından itibaren sendikayı ve işçilerin taleplerini kabul etmeyerek, işçilerin grevini kırmaya çalışarak işçilerin en temel hakkı olan toplu sözleşme hakkını ve grev haklarını ihlal etmektedir.”
Züleyha Gülüm yaptığı özetin ardından, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları yöneltti:
- İşçilerin toplu sözleşme ve grev hakkının kullanımının engellenmesine karşı direnen işçilerin gözaltına alınmasının gerekçesi nedir?
- Toplu İş Sözleşmesini kabul etmeyen, sendikalaşmayı engelleyen ve işçilerin grevini kırmaya çalışan işveren ve işyeri hakkında Bakanlığınızın herhangi bir yaptırımı olacak mıdır?
- Baldur işçilerinin sendikal haklarını engelleyerek suç işleyen işverenler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 118.maddesi uyarınca açılmış bir soruşturma mevcut mudur?
- İşverenlerin işten çıkarma yasağına rağmen işleri tazminatsız olarak işten çıkarıp yaftalamasına yol açan Kod 29 uygulamasının kaldırılmasına yönelik bir girişiminiz olacak mıdır?
- Türkiye genelinde emek ve meslek örgütleri yönetici ve üyelerinin sendikal örgütlenmeleri başta olmak üzere temel haklarına yönelik ihlallerin araştırılması amacıyla Bakanlık olarak yapmış olduğunuz bir çalışma mevcut mudur?
- İşçilerin insani koşullarda çalışmasını sağlayacak, asgari ücretin tümüyle vergiden muaf tutulması ve asgari ücrete sağlanacak SGK prim desteği ile işçilerin eline geçen nakit miktarının artırılması yönünde bir hazırlığınız var mıdır?