İran’da 2010’dan bu yana yürütülen arkeolojik çalışmalarda önemli buluntulara ulaşıldı. The Region’da yayımlanan habere göre kazılarda elde edilen veriler İran’da, ‘insan’ın kuzeni olarak bilinen Neandertaller tarafından kullanılan taş aletlerle modern insanın kullandığı aletlerin bir arada bulunduğunu gösteriyor.
İranlı bir arkeolog ekibi tarafından yapılan kazılarda insanların kuzeni olarak adlandırılan Neandertaller tarafından kullanıldığı bilinen taş aletlere ulaşıldı.
Cambridge’de bulunan Leverhume İnsan Evrimi Araştırmaları Merkezi ve Diar Mehr Paleolitik Araştırma Enstitüsü tarafından desteklenen ekibin başkanı Elham Qasidian, ekibinin ortaya çıkardığı buluntuların ilk modern insanlara ait geçici bir av istasyonu da olabileceğini düşünüyor.
Taş aletler, İran’ın batısında, Kirmanşah’ın İslamabad bölgesinde bulunan Azueh Mağarası’nda açığa çıkarıldı. Yoğun bir Kürt nüfusa sahip olan bölgede Musteryen (Neandertallerin işlediği) taş aletlerin izleri görülürken, bulunan aletlerin Afrika’dan kısa süre önce ayrılmış olan ‘anatomik bakımdan modern insanlar’ ile onlarla aynı dönemde yaşayan Neandertaller tarafından yapılmış olabileceği düşünülüyor.
İran’da Paleolitik döneme ait kalıntılara ulaşmayı amaçlayan geniş çaplı proje kapsamında çok sayıda mağara ve arkeolojik alanda çalışmalar yürütülüyor. 2010 yılından bu yana yürütülen çalışmalarda çok önemli buluntulara ulaşıldı. Kirmanşah ve Hürremabad ovaları arasında bulunan Azueh mağarasının ilk modern insanlar tarafından kullanılan bir geçici av istasyonu olabileceği düşünülüyor.
İlk modern insanlar ve buluntuların önemi
İlk insanların Afrika’dan ayrıldıktan sonra geçirdikleri evrimi araştıran paleoantropologlar uzunca bir süre ilk insanların Afrika’dan sonra nereye gittikleri, avlanmaya, kıyafet kullanmaya ve ısınmaya nasıl başladıkları gibi sorulara yanıt aradılar. İlk olarak 19. yüzyılda Darwin tarafından ortaya atılan, ilk insanların Afrika’da yaşadığı hipotezi 150 yıl sonra fosil kayıtları, arkeolojik bulgular ve genetik araştırmalar ile doğrulandı.
“Anatomik olarak modern insanın” avlanabilen, sevebilen, dini pratikleri yerine getirebilen ve köklerini sorgulayan “modern insana” nasıl dönüştüğü sorusunun cevabı uzun süredir araştırmalara konu oluyor. İran’da yapılmakta olan arkeolojik çalışmalar ile ilk insanların Avrupa’dan nasıl yayıldığı araştırılıyor. Eğer bu sorunun cevabı bulunabilirse arkeologlar “Hürremabad vadisinin modern insanların ilk olarak ortaya çıktığı yerlerden biri olduğu” varsayımını doğrulamış olacaklar.
Son buluntular bölgede Neandertaller tarafından kullanıldığı bilinen taş aletlerle modern insanın kullandığı aletlerin bir arada bulunduğuna işaret ediyor. Bu da ilk modern insanların kendilerine ait olan ve Neandertallerin de kullandığı aletleri bugünkü İran’ın bulunduğu bölgeden Avrupa’ya getirmiş olabileceğini gösteriyor. Çalışmada ulaşılan verilere göre İran’ın Zagros bölgesi “dilgicik teknolojisi ve kültürel modernitenin kaynağı” ve “modern insanın doğduğu yer” olabilir.
Çeviri: SiyasiHaber
Kaynak: http://theregion.org/article/11762-earliest-humans-and-neanderthals-may-have-used-same-tools-in-iranian-zagros