Siyasi HaberSiyasi Haber

    Güncel Kalın

    Türkiye ve dünyada neler olup bitiyor ilk siz bilgi sahibi olun

    Göz attınız mı?

    Matrahsız oyun: Futbolda vergi meselesi

    5 Temmuz 2017

    Türk halkı savaşa karşı

    30 Ocak 2018

    28 Nisan, ILO’nun işçinin sağlığına sahip çıktığı gün mü?

    30 Nisan 2018

    Yaşar Kemal’le yolculuğa çıkmak…

    28 Şubat 2016
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Haberler
      • Gündem
        • Ekonomi
        • Politika
        • Ortadoğu
        • Spor
        • Sağlık
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Haklar ve Özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen Hakları
        • Çocuk Hakları
      • Bilim Teknoloji
      • Kültür Sanat
    • Yazılar

      Hollanda’da seçim ya da cehennemin kapıları

      27 Kasım 2023

      SOPHIA

      21 Kasım 2023

      Elveda Anayasa Mahkemesi

      13 Kasım 2023

      AYM-Yargıtay krizi: Aslında tartıştığımız gerçek gündem mi?

      13 Kasım 2023

      Coca Cola Cumhuriyeti Azerbaycan

      13 Kasım 2023
    • Yazarlar
    • Seçtiklerimiz
    • Söyleşiler
    • Dosyalar
    • Çeviriler
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » ZAD Havaalanı: Japonya’da 50 yıllık mücadele

    ZAD Havaalanı: Japonya’da 50 yıllık mücadele

    BETÜL YANGIN yazdı: "Dünyanın neresinde olduğumuzun bir önemi yok politikalar aynı zihniyetle ilerliyor. Halka ait toprakların işgal edilmesini ve doğanın tahribatını Japonya'da milyonlarca aktivistin dilinden duyabilirsiniz."
    Betül Yangın- Betül Yangın4 Ekim 20234 dk. okuma süresi
    Paylaş
    Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email

    1960 yılından bugüne çiftçiler, öğrenciler ve işçiler havaalanı inşaatına karşı çıkıyor. Farklı mücadeleleri bir araya getiren yer : “ZAD Havaalanı “

    Japonya hükümeti birkaç hektarlık sebze bahçesini kurtarmak için çok çalışıyorsa, bunun nedeni toprak sahibi bazı insanların topraklarının ülkedeki savunulacak en eski bölgeden (zad) geriye kalan tek şey olmasıdır.

    Hikaye turistler tarafından çok az biliniyor ve Japonların çoğu bunu çoktan unuttu: Başkent Tokyo’dan arabayla bir saat uzaklıktaki Narita havaalanının gelişi takımadalardaki en şiddetli çevre mücadelelerinden birinin konusuydu.

    İniş ve kalkış pistleri arasına sıkışan araziler bugün çitler ve dikenli tellerle ayrılmış durumda;  direnen insanları barındıran az sayıdaki ev, hayatta kalan bir korunun gölgesinden yararlanıyor. İlk bakışta Zad birkaç izole çorak araziye benziyor. Havaalanına karşı direnişi birleştiren ve güçlendiren dokuyu oluşturan tarım tarlaları mevcut.

    Tarlaların arkasında, 1976’da çatısına girmesinden bu yana mücadelenin simgelerinden biri haline gelen Narita Havaalanının kontrol kulesi var. 

    Havaalanı inşaatından sonra toprağını korumak isteyen halk seralar yapıyor, alanını koruma altına almaya çalışıyor.

    Japonya ve isyanlar

    Japonya’nın savaş sonrası ekonomik gelişiminin simgesel bir projesi olan Narita havaalanı, mega kentin ortasında yer alan Haneda havaalanındaki sıkışıklığı hafifletmeyi amaçlıyordu. Tek sorun, yerleşeceği Chiba vilayetindeki Shimōsa platosundaki arazi zaten işgal edilmişti. Bununla birlikte, Shimōsa platosunun köylüleri çabuk isyan etmeleriyle ünlüdür. Tokyo’nun hâlâ Edo olarak adlandırıldığı dönemde (1603-1868), plato imparatorluk yetki alanının dışındaydı. Dönemin mirası olan vilayet, son yüzyıllarda birçok halk isyanına sahne oldu.

    Çiftçiler havaalanı projesini yerel gazetede keşfettiklerinde hemen birleştiler ve 1966’da Narita havaalanının inşasına karşı Sanrizuka Birliği’ni kurdular.

    Savaş öncesi atmosfer, 1968

    Ülke kargaşa içindeydi, David’in bu çatışması Goliath’a karşı yapılan saldırı, modernleştirici bir dönüşümün ortasındaki bir toplumun hoşnutsuzluğunu netleştirdi. Köylüler daha sonra Tokyo’daki öğrencilerden, komşu eyaletlerdeki işçilerden ve o zamanlar nüfusunun zirvesinde olan Komünist Parti’den destek aldı. Hükümet tarlalarından birini çitlerle çevrelediğinden beri Takao Shita sebzelerini organik olarak yetiştirmeye devam etmek için seralar inşa etti. 

    Bunu takip eden yıllar, giderek yoğunlaşan bir dizi gösteriyle kesintiye uğradı. Çatışmada hem göstericiler hem de polis olmak üzere yaklaşık on kişi öldü. 1970’lerin ortalarında on binlerce insanı bir araya getiren bir gösteri, Parlak darbeler, bir grup göstericinin binanın çatısına çekilmeden önce kontrol kulesine girmeyi ve yepyeni bilgisayarları yok etmeyi başarması gibi neredeyse efsanevi bir hikayeye yol açtı. Havaalanının açıldığı 1978 ile 2017 yılları arasında 511’den fazla olay kaydedildi: Çatışma şekil değiştirdi ama sona ermedi.

     Bölgede yaşayan insanlar o dönemi, “Başlangıçta havaalanına karşı savaştık çünkü burası savaş için kullanılacaktı ve aktivistlerin çoğu pasifistti “ diye anımsıyor. Ama bugün çevrenin çöktüğüne, havalimanına karşı mücadelenin çevre mücadelesine dönüştüğüne dair bir farkındalık da var. 

    1988 yılında aşık olduğu ve eşi olan bir aktivistin ilgisini çekerek o bölgeye gelen ve şu an çiftçilik yapan bir Japon aktivisti şöyle diyor: O zamanlar tüm yıl boyunca bölgede yaklaşık yirmi çiftçi vardı ve düzenli olarak bin sempatizan geliyordu; bugün yaklaşık olarak yarısı kaldı. Kararlılığımız zayıflamadı ve bugün kapitalizmin önerdiği modelin dışında başka modellerin de olduğunu gösterme arzumuzu her şey doğruluyor… Havaalanındaki arazinin son sahibi olan bir çiftçi, üç haftadır polis nezaretinde kaldıktan sonra geri dönüyor oradaki çiftçi halk sebzelerini organik olarak yetiştiriyor ve doğrudan komşularına satıyor: Japonya’da azınlık modelinin ötesinde bir model ama alternatif arayan birçok genç aktiviste ilham veriyor. Japonya’da halk restoranlarda masalarında yemeklerini tek başlarına yiyor, dikkatleri akıllı telefonlarına odaklanmış durumda. Japonya’yı yarım yüzyıldır şekillendiren bireysellik, tarihsel aktivistlere göre Japonya’daki düşük mobilizasyon oranını açıklıyor. 

    Aktivistlerin mücadelelerinin anlamını açıklamaları çoğu zaman zor çünkü Japonya’da siyaset hakkında konuşmak hoş karşılanmıyor. Eylemlerin desteklenmeyeceğini de düşünen aktivistler var. Aktivistler, yerel halk arasında farkındalığı artırmak amacıyla havaalanı yakınındaki Narita kasabasında düzenli olarak broşürler dağıtıyor.

    Arazi kamera ve dikenli tel yetiştirmek için ayçiçeği ve kabak yetiştirmekten daha verimli görünüyor. İki şıklık arasında, bir gözetleme kulesi, Hagiwara’nın havuç yetiştirmeyi planladığı araziyi korumaktan sorumlu bir polis ekibini kalıcı olarak barındırıyor.

    Binden fazla çevik kuvvet polisi eylem  yapılan tarım alanlarına gidiyormuş  ve tutuklamak için harekete geçiyormuş. Bu Yüze yakın gösterici orada bulunmuş ve direnmek için insan zinciri oluşturmaya çalışmışlar ancak bu uzun sürmemiş. Bu hikayenin bir detayı olarak üç hafta boyunca gözaltında tutulan aktivistler var: Köylüler, işçiler ve köylüler arasındaki ittifakın bir araya geldiği ve toplumsal bir hareketi canlandırmak için gerekli olan yer olduğunu görebiliyoruz.

    Ayçiçek tarlalarının arkasına rakipleri izlemek için bir sıra kamera yerleştirilmiş.

    Bir korunun ortasında kaybolmuş, kamerayla izlenen bir kapıyla korunan bir ev olan Sanrizuka genel merkezi üzerinden dolambaçlı yoldan geçince eylemciler polisin habersiz ziyaretlerine karşı dikkatli olmayı öğrenmişler. Saçları kırlaşan yaklaşık on beş tarihi aktivist, ellerinde kalan bir dizi broşür bastırmış ve en gençleri bunları Narita tren istasyonunun önünde dağıtmak üzere alıyor ve dağıtıyor. Asanın iki nesil arasında geçişinin sembolü olarak görebiliriz.

    Uçak pistleri arasına dağılmış bu birkaç arazi parçasında aktivistlerin işine yarayacak durum: Tam olarak havaalanının tam ortasında olmaları ve bu durum hükümet açısından sorun teşkil edebiliyor…

    Dünyanın neresinde olduğumuzun bir önemi yok politikalar aynı zihniyetle ilerliyor. Halka ait toprakların işgal edilmesini ve doğanın tahribatını Japonya’da milyonlarca aktivistin dilinden duyabilirsiniz.

    Japonya Zad Havaalanı
    Paylaş. Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email
    Önceki YazıGeçen yıl kapatılan, Beyoğlu Sineması yeniden açıldı
    Sonraki Yazı Ferit Şenyaşar: Katliam yapanları korumayın

    İlgili Yazılar

    Japonya istihbaratı PKK’yi yasaklı örgüt listesinden çıkardı

    Dünya 28 Kasım 2023

    Japonya’da su altında patlayan yanardağ, yeni bir ada oluşturdu

    Dünya 13 Kasım 2023

    Japonya’da 61 yıl sonra ilk grev: Yüzlerce işçi bir günlüğüne iş bıraktı

    Manşet 31 Ağustos 2023
    Destek Ol
    Yazılar

    Hollanda’da seçim ya da cehennemin kapıları

    - Mehmet Fırat Özgür

    SOPHIA

    - Sibel Şahin

    Elveda Anayasa Mahkemesi

    - Hasan Kul

    AYM-Yargıtay krizi: Aslında tartıştığımız gerçek gündem mi?

    - Hasan Kul

    Coca Cola Cumhuriyeti Azerbaycan

    - Toros Korkmaz

    Cumhuriyetin Öteki Yüzü: Türkiye Türklerindir!

    - Toros Korkmaz
    Tarihten

    Gazeteci Abdi İpekçi’nin katledilişinin 43. yılı

    Gazeteci, yazar Abdi İpekçi 1 Şubat 1979 yılında eli kanlı tetikçiler tarafından evinin yakınlarında aracında kurşunlanarak öldürüldü. Abdi İpekçi’nin katledilişinin…

    Seçtiklerimiz

    Seçil Erzan nasıl dolandırıcı oldu?

    - Siyasi Haber

    İslamcıların vicdanı yine Filistin’le imana gelirken

    - Fehim Taştekin

    Ogün Samast Görüntüsünün Hatırlattıkları

    - Siyasi Haber

    Yargıtay hukuk tehlikesini savuşturdu, şükür!

    - Ali Duran Topuz

    Gazze’ye kara harekatı ve bumerang etkisi

    - Yusuf Karadaş

    Gazze aynasında Erdoğan Ankarası

    - Ertuğrul Kürkçü

    Güncel Kalın

    Son felişmelerden haberdar olmak için E-Bültenimize üye olun

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    Emek

    Yargıtay, kullanılmayan yıllık izinlerin ücrete dönüşebilir  

    2 Aralık 2023

    İSŞP: Özak işçisi yalnız değildir

    1 Aralık 2023

    Arzu Çerkezoğlu: Türkiye’nin asgari ücretliler ülkesi haline gelmesinin nedeni iktidarın bilinçli tercihi

    1 Aralık 2023
    Kadın

    Kadın Cinayeti: Ankara’da bir kadın evli olduğu erkek tarafından öldürüldü

    27 Kasım 2023

    Fotoğraflarla İstanbul’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

    25 Kasım 2023

    25 Kasım İstanbul: Kadınlar ve LGBTİ+’lar erkek-devlet şiddetine karşı sokaktaydı!

    25 Kasım 2023
    © 2023 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Siyasi Haber / Künye
    • İletişim
    • Gizlilik Politikamız

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.