Temmuz ayı itibariyle SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 5 zam uygulanmasını protesto eden DİSK Emekli- Sen üyeleri Ankara’da eylem yaptı. Seçimlerin ardından tüketim ürünlerine yapılan tüm zamların geri çekilmesini talep eden emekliler en düşük emekli maaşının da 2 bin 500 TL olmasını istediler.
SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine enflasyon endeksindeki altı aylık değişim sonucuna göre temmuz ayı itibariyle yüzde 5 zam yapıldı. Yapılan zam oranına tepki gösteren DİSK Emekli- Sen üyeleri Ankara’da Madenci Anıtı önünde eylem yaptı.
“Hükümet zammını al başına çal” sloganı atan emeklilerin taşıdığı pankartlarda, “Emekliyiz Haklıyız”, “Sadaka Değil Toplu Sözleşme”, “İktidar Zammını Al Başına Çal”, “Sefalet Ücreti İstemiyoruz” ifadelerine yer verildi.
'Emeklilerin alım gücü ciddi oranda zayıfladı'
Emeklilerin geçim sıkıntısı içerisinde yaşamaya mahkûm edildiğini söyleyen DİSK Emekli- Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz’un okuduğu basın açıklamasında, “Emekliler Temmuz ayı enflasyon verileriyle bir kez daha hayal kırıklığına uğratılmıştır. Art arta gelen seçimler ve iktidar kabullenmediği için tekrarlanan İBB seçimi nedeniyle ertelenen zamanlar haziran sonu üstü itibariyle üst üste yağmaktadır. Bu zamlarla beraber, emeklilerin alım gücü ciddi oranda zayıflamıştır” denildi.
'En düşük maaşı alan işçi emeklisine 56 TL zam’
Temmuz ayında yapılan yüzde 5’lik zamla en düşük maaş alan işçi emeklisine 56 TL, en düşük maaşı alan memur emeklisine 138 TL, en düşük maaşı alan BAĞ-KUR emeklisine 69 TL yansıdığı hatırlatılan açıklamada kaydedilenlerin satır başları şu şekilde oldu:
Yüksek İstişare Kurulu üyelerine yüzde 40 zamma tepki
Yıllarca artı- değer üretmiş olan biz emeklilere bu ücretleri reva görülürken aklımızla dalga geçercesine, hangi amaçla oluşturulduğu şaibeli olan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyelerine yüzde 40 zam yapılarak ücretleri 18 bin TL’ye yükseltilmiştir. Bu durumun hangi ekonomik modelin ya da hangi vicdanın ürünü olduğunu merak ediyoruz.
'Taleplerimizi hayata geçirmelerini bekliyoruz'
Biz emeklilerin toplu sözleşmeli sendikal örgütlenmemizin önüne engeller çıkarılıyor. Kendimizi ifade etme özgürlüğümüz gasp edilmeye çalışılıyor. Tüm bu yaşananlar ortadayken bizler siyasi aktörlerden acilen aşağıdaki taleplerimizi hayata geçirmelerini bekliyoruz:
-Haziran ayı sonu itibariyle temel gıda ve tüketim mallarına yapılan tüm zamlar geri çekilsin.
-TÜİK, siyasi baskılardan uzak ve iktidarın propagandalarından kurtularak enflasyon verilerini bilimsel ve objektif bir şekilde yeniden açıklasın.
-Emekli aylıkları (dul ve yetimler dahil) 2 bin 500 TL’nin altında olmasın.
-Sağlıkta katkı payı kaldırılsın, emeklilerin nitelikli sağlık hizmetinden faydalanması sağlansın.
'Emekli ikramiyeleri bin 750 TL olsun'
-Emeklilerin ücretleri yalnızca enflasyon endeksli değil milli gelir artışı da göz önüne alınarak belirlensin.
-Emekli ikramiyeleri yıl içerisinde bin 750 TL’ye yükseltilsin ve her yıl güncellensin.
-Emeklilerin toplu sözleşmeli sendikal örgütlenmesi önündeki engeller kaldırılarak yasal düzenlemeler acilen hayata geçirilsin.
(Duvar)