Yaşayan Marksizm’in altıncı sayısı çıktı. Derginin altıncı sayısında koronavirüs sürecinin ortaya çıkarttığı “Pandemik Felaket”, İlerici Enternasyonal’in doğuşu ve geleceği ve 21. yüzyılda yeniden kuruluş gibi konular ele alınıyor.
Yaşayan Marksizm’in altıncı sayısı çıktı. Derginin sunuş yazısında şu bilgiler veriliyor:
“2020 yılı, 21.yüz yılın en büyük felaketi olarak nitelendirilen bir tür ekolojik hezeyanla baş başa. Covid-19 virüsünün tetiklediği “Pandemik Felaket”in, kapitalizmin krizini daha da derinleştireceği bir gerçek. Otoriter ve tek tipçi iktidarların sarmalında, ezilenler ise; işsizleştirmenin yoğunlaşacağı, esnek çalışmanın büsbütün artacağı olgular ile karşı karşıya.
Bu bağlamda, bizler de son sayımızı, Mahir Sayın’ın iki sayıdır devam eden, “Endüstri 4.0” yazı dizisinin son halkasıyla, “Felaket Kapitalizmi, Gözetleme ve Denetim Devleti” çalışmasıyla açmayı uygun gördük.
İlerici Enternasyonal, bu yılın önemli başlıklarından biri oldu. Ertuğrul Kürkçü ile bu bağlamda yaptığımız söyleşi, Gökcan Aydoğan’ın İE’yi yorumlayan, “Nihai Çözüme Bir Basamak: İlerici Enternasyonal” başlıklı yazısıyla bakışımlı bir biçimde okunabilir.
“Birlik mi Yeniden Kuruluş mu” sorusu nicedir başkalaşarak tartışılmaya devam ediliyor. Günümüzde artık Yeniden Kuruluş paradigması, günümüzün kent yoksullarını, güvencesizleri, esnek çalışma modellerini kapsayan “sınıfın yeniden kuruluşunu” imlediği gibi, ekoloji mücadelesini ve feminist kalkışmayı da içine alan oldukça geniş bir yelpazeyi tanıtlıyor. Bu saiklerle günümüzün yeniden kuruluş paradigmasının neliği ve aşamaları üzerine açtığımız bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdik. Güncel Marksizm önerileri, Türkiye’nin süreci, Gezi’nin yorumlanışı, yeniden kuruluş ve yeni pratiklere dair oylumlu söyleşinin konuşmacıları Serpil Kemalbay, Ferda Koç, Kenan Kalyon, Metin Çulhaoğlu’ydu. Söyleşinin moderatörlüğünü Kadir Akın üstlendi.
Frances Fox Piven, ABD’de yaşanan çok ırklı protesto dalgaları başlamadan önce, Jacobin’e verdiği söyleşisinde, ısrarla protestoların artacağına yönelik öngörüleriyle dikkat çekmişti. Piven, yıllardır kitle protestolarını mümkün kılan nedenler üzerine araştırmalar yapan ve yayımlayan, New York üniversitesinden bir akademisyen. Protesto dalgalarının artacağı öngörüsünden, “neden normal akışın sekteye uğratılması” gerektiğine; ABD’deki son durumdan, protestocuların kendi rollerinin temsilini sokak gösterileriyle nasıl özdeşleştirdiğine dair söyleşiyi Mie Inouye yaptı, Sevil Kurdoğlu Türkçeye çevirdi.
Britanyalı Marksist iktisatçı Michael Roberts’ın “Dünya Kâr Oranı: Yeni Bir Yaklaşım” başlıklı makalesini ise, Zeki Yaş Türkçeye çevirdi.
Ayrıca bu sayımızda, “denetim toplumu” olgusu üzerinden dijital tekellerin sansür, kısıtlama, fişleme edimlerinin artmasına odaklanan Deniz Kantar’ın “Yapay Zekâ ve Geleceğimiz” adlı yazısının yanı sıra, Yiğit Yirmibeş’in Türkiye sosyalizminin yeniden kuruluş bağlamını ve pratiğini irdeleyen “Sosyalist Hareket ve Yeniden Kuruluş” adlı yazısını bulabilirsiniz.
Mehmet Ali Ayan ise, literatürde ve pratikte uzun süre yer etmiş “sınıfa karşı sınıf” ve “halk cephesi” kavramlarını, günümüz sosyalist mahfillerinin pratikleri ve görüşleri üzerinden ele aldığı “Sınıfa Karşı Sınıf mı, Halk Cephesi mi?” adlı polemik yazısıyla son sayımızın konuklarından biri.”
Yaşayan Marksizm’in altıncı sayısını kitabevlerinde ve çevrimiçi mağazalarda bulabilirsiniz