Hakları için direnen 257 Migros işçisini işten atan Veysel Cingöz, 1987 Migros Grevi’nin “önderlerinden”. ‘Dersimli’ olduğunu her fırsatta belirttiği söylenen ve CHP’de vekillik için ‘kariyer planı’ olduğu iddia edilen Cingöz Us Grup’un patronu.
Migros Esenyurt Deposu işçileri, hakları savunmak için grev yaptı. Ancak taşeron firma US Grup, yüzde 8’lik ücret artışına karşı eylem yapan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen) üyesi 257 işçiyi işten attı.
İşçilerin sendikal mücadelesini engelleyen ve onların işine son veren Us Grup’un eski sendikacı patronu ise daha önce Migros’ta “En başta insanca çalışma koşulları için greve çıktık” diyen ve o dönem “Migros’ta işçilere çeşitli baskılar uygulandığını” anlatan Veysel Cingöz.
Cingöz, sendikacılığı bıraktıktan kurduğu taşeron şirketle zenginleşmiş ve Youtube kanalında tasarımını kendisinin yaptığı milyonluk tekneleri anlatmaya başlamış bir isim.
Cingöz’ün geçmişi, işçilerin bugün örgütlendiği DGD-Sen’in internet sitesinde Murat Bostancı-Neslihan Acar imzasıyla yayınlanan yazıda şöyle anlatılıyor:
“1987 Migros Grevi’nin ‘önderlerinden’ ”
“Dersimli olduğunu her konuşmasında vurgulayan Cingöz sendika yöneticilerine tanıdık bir sima olduğunu hatırlatma ihtiyacı hisseden eski bir sendikacı. 1987 Migros Grevi’nin ‘önderlerinden’. 1989 grevinde ise artık tarafı değişmiş durumda. O dönem işten atılıp otopark işletmeye başladığı sırada Koç Grubu’nun sihirli eli Bülent Özaydınlı’nın markajına giriyor. Cingöz hem Genel Başkan Yardımcısı olduğu Tez-Koop-İş Sendikası’nın sarı sendikaya dönüştürülmesi operasyonunu yürütüyor hem de Us Grup bünyesinde topladığı şirketleri Migros’un en büyük taşeronu haline getiriyor.
DGD-Sen yöneticileri ile görüşmesinde ‘Hiçbir şey yapamazsam şirketin işkolunu değiştirir Tez-Koop-İş’i buraya sokarım’ demesi boşuna değil. Hem sendikadan hem de şirketten kar üstüne kar elde etmenin hayallerini kuruyor. Zaten Tez-Koop-İş Sendikası’nın eski Genel Merkez yöneticilerinin tamamı da Migros’ta irili ufaklı birer taşeron şirketin sahibi artık.
Cingöz’le görüşme esnasında bir diğer tehdit olan ‘Benim kariyer planlarımın önüne geçerseniz depoya MBM’i sokarım’ cümlesini kurması sarı sendikacı patronlarla kurduğu tezgaha güvenin bir ürünü. Cingöz etrafındaki ilişkilerle hâlâ Tez-Koop-İş yönetim süreçlerini dizayn ediyor, belirliyor. Cingöz ayrıca Fethiye’de zenginler için milyon dolarlık yat projeleri yapıyor. Cingöz ile yapılan görüşmede bahsettiği kariyer planına gelecek olursak, CHP’de vekillik için etrafındaki sosyal sermayeyi harekete geçirmiş olduğunu görmek mümkün.”
Gazete Duvar’dan Ozan Sürücü de Cingöz’ün 87-89 Migros grevlerinde ‘işçi önderliği’ yaptığı yıllar için bir arşiv taraması yaptı. Çalışmada Cingöz’ün o dönem basına yansıya görüşleri ve hatta sendikacı olduğu dönemde evinin önündeki aracına molotof kookteylli saldırı yapıldığı bilgileri de yer alıyor.
Veysel Cingöz: İnsanca çalışma koşulları için greve çıktık
Tarih 27 Eylül 1987, Cumhuriyet gazetesinin başlığı “Migros grevine yeşil desteği.” Habere göre ‘Yeşil Dayanışma Grubu’ 38 gündür grevde bulunan Migros’un Eminönü’ndeki mağazasını ziyaret ederek grevcilere başarı diliyor. Grevciler adına konuşan o dönemin Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 3 No ‘lu Şube Yönetim Kurulu üyesi Veysel Cingöz “En başta insanca çalışma koşulları için greve çıktık” diyor. Cingöz, işyerinde çeşitli baskıların uygulandığını, fazla çalışmaya zorlandıklarını, keyfi işten çıkarma ve nakillerin söz konusu olduğunu belirterek, “Bunlara dur demek için grev yapıyoruz” ifadelerini kullanıyor.
Aracına molotof atılmış
14 Nisan 1989 tarihli Milliyet gazetesindeki haberin başlığı: Sendikacının arabasına bomba. 1989’daki Migros grevinin yapıldığı o yıllarda Veysel Cingöz, Tez-Koop-İş Sendikası 3 Numaralı Şube Başkanı. Şimdi milyon dolarlık yatlarıyla övünen Veysel Cingöz’ün o dönem işçi mahallesi Gültepe’de yaşadığı bilgisine haberden ulaşılıyor:
“Tez-Koop-İş Sendikası 3 Numaralı Şube Başkanı Veysel Cingöz’ün otomobiline önceki gece evinin önünde park halinde iken molotof kokteyli atıldı. Veysel Cingöz, önceki gün İzmit’te sözleşmeleri sonuçlanan belediye işçilerini ziyaret ettikten sonra akşam saatlerinde İstanbul Gültepe Tekin Sokak’taki evine döndü. Sendikaya ait 06 TS 375 plakalı otomobili park ettikten sonra yukarı çıkan Veysel Cingöz yemeğe oturdu. Bu sırada evin önüne gelen kimlikleri belirsiz kişiler otomobile molotof kokteyli attılar. Patlamada ölen ya da yaranan olmadı. Şube Başkanı Veysel Cingöz olayla ilgili olarak ‘Bu araç sendikanın idi. Belki de sendikaya yönelik bir eylem. Niye atıldı bilmiyorum’ dedi.”
İşçilere destek verdiği için gözaltına alınmış
Tarih 3 Mart 1990, Milliyet gazetesinin başlığı ‘Greve gözaltı’: “Migros mağazasının Şişli Şubesi’nde çalışan 12 yıllık tezgahtar Şahin Kandemir ve 2 yıllık kasiyer Türgül Öztürk’ün işten çıkarılmalarını protesto etmek için mağaza önünde üç gündür sürdürdüğü açlık grevine destek veren Tez-Koop-İş Sendikası’nın 4 No’lu Şube Başkanı Emin Meriç ve Başkanvekili Veysel Cingöz polis tarafından gözaltına alındı. Polisin müdahalesini protesto eden sendika lideri Emin Meriç, işverenin bugüne kadar 170 işçinin sözleşmesini tek taraflı olarak feshettiğini belirterek, işçi kıyımına son verilmesini istedi.”
Darbecilerin idam ettiği sosyalistler işçileri anıyor
O dönem ‘solcu’ bir sendikacı olarak tanınan Veysel Cingöz’ün ismi, 13 Mart 1988 tarihli Cumhuriyet gazetesinde Emek Dünyası/Emek yayıncılık adına verilen ilanda ‘Tez-Koop-İş İstanbul 3 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi’ sıfatıyla yer alıyor: “Seyit Konuk, İbrahim Ethem Coşkun ve Necati Vardır’ı anıyoruz… 13 Mart 1982’de idam edilen bu üç sosyalist işçinin ve inançları uğruna yaşamlarını verenlerin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz…”