Sosyal medya devi Twitter, 2014 yılının ikinci yarısını kapsayan Şeffaflık Raporu’nu yayınladı. 1 Temmuz- 31 Aralık 2101 tarihlerinde ülkelerden gelen içerik kaldırma taleplerinin açıklandığı raporda dikkat çeken en önemli nokta ise dünya genelinde Twitter’dan en çok içerik kaldırılma talebinin ağırlıklı olarak Türkiye’den gelmesiydi.
Haber Merkezi – Genç kesim tarafından son derece etkili bir iletişim aracı olarak kullanılan sosyal ağ siteleri, sadece gündelik kullanım ile değil, toplumsal olaylardaki etkileri ile de sıkça gündeme gelmekte. Dolayısıyla hükümetler de sosyal medyayı yakından izleyerek kontrol etme çabasında.
Bu bağlamda Twitter 2014 yılı ikinci yarısında (1 Temmuz-31 Aralık 2014) ülkelerden gelen içerik kaldırma taleplerinin sayısını sayfasında paylaştı. Buna göre son 6 ayda Twitter’a içerik kaldırması için dünya genelinde toplamda 1982 talep gelirken, bu rakamın 1820’si tek başına Türkiye’den geldi. Diğer yandan Türkiye’de talep üzerine gizlenen Twitter hesabı sayısı ise 62 oldu.
Türkiye’nin ardından 101 içerik kaldırma talebiyle Brezilya gelirken, bu ülkeyi de 19 taleple Japonya izledi.
Twitter’ın 2014’ün ilk yarısı için açıkladığı ‘Şeffaflık Raporu’na göre de en çok tweet sildirme talebi yine Türkiye’den gelmişti. Twitter’ın açıkladığı rakamlara göre ilk 6 ayda Türkiye’den 304 hesap ile ilgili 183 Tweet silme talebi geldi ve bu talepler doğrultusunda bu mesajlar silindi. Ayrıca 17 hesap da askıya alındı. Raporda Türkiye’nin ardından en fazla talebin Fransa’dan geldiği belirtildi. Bu ülkedeki 112 hesapla ilgili 107 Tweet sildirme talebi işleme alındı. Ayrıca 30 hesap da kapatıldı.