Kobane Davası’nda tutuklu yargılanan Gültan Kışanak’ın Sakine Cansız ile cezaevinde birlikte kalması tutukluluk halinin devamına gerekçe olarak sunuldu.
IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te yaşanan protestolar gerekçe gösterilerek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) geçmiş dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 isim hakkında açılan Kobanê Davası’nın 5’inci duruşması 18-27 Ekim tarihlerinde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.
Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmanın 27 Ekim tarihli oturumunda tutuklu yargılanan siyasetçiler hakkında tutuk incelemesi yapılarak ara karar verildi.
Sakine Cansız ile cezaevi arkadaşlığı gerekçesi
Aralarında HDP geçmiş dönem eş genel başkanlarının da bulunduğu 21 isim hakkında tutukluluk incelemesinde kopyala-yapıştır ifadeler kullanılması dikkat çekerken, yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın, Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te düzenlenen saldırıda katledilen Sakine Cansız ile birlikte aynı cezaevinde kalması tutuk devam gerekçesi olarak sayıldı.
Gerekçeli kararda Gültan’ın, “Sakine Cansız ile beraber cezaevinde kaldığı için örgüt içerisinde çok sevilen bir kişi olduğu” denilerek tutukluluk halinin devamına gerekçe yapıldı.
Kadın çalışması yürütmek suç!
DBP geçmiş dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel yönünden ise cezaevinde bulunduğu sırada İstanbul’dan milletvekili seçilmesinin ardından cezaevinden çıkması ve Diyarbakır’da kadın çalışması yürütmesi tutanaklara yansıdı. Yine Sebahat’in verdiği demeç, yaptığı açıklama ve mitingler de tutuk devam kararına gerekçe sunuldu.
Ağabeyinin durumu Selahattin Demirtaş için tutukluluk gerekçesi
HDP geçmiş dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ağabeyi Nurettin Demirtaş’ın yargılaması sırasında yurt dışına çıkması da Selahattin için tutuk gerekçesi yapıldı. Yine Selahattin’in ağabeyi hakkında söylediği, “üniversite öğrencisiyken hapse girdi, ömrünün yarısını cezaevlerinde geçirdi, demokratik siyasete girmek istedi, partiye girdi, genel başkan oldu. Yargı baskısı ile siyaset yapamayacak bir hale getirdiler” sözleri de tutuk gerekçesi sayıldı.
‘Kaçmadıkları kaçmayacakları anlamına gelmez’
Tutuklu yargılanan 21 siyasetçi için aynı ifadeler kullanılarak tutukluluk hallerinin devamına gerekçe olarak sunulan kimi kopyala-yapıştır ibareler şu şekilde: “Açılmış olan soruşturmaya rağmen kaçmayan şüphelilerin, uzun bir süre sonra başlatılan kovuşturma aşamasında kaçma şüphesinin bulunmayacağı savunmaları yer yer dile getirilmektedir. İç yönü belli olmayan eylem nedeniyle kendisini ceza tehdidi altında görmeyen şüphelinin kaçmayı motive edici durumunun ilk anda bulunmayacağı açıktır. Yeni deliller itibariyle eylemin cezalandırılabilir bir eyleme dönüşebileceği ihtimali karşısında kaçma eğilimi de ortaya çıkacaktır.”
Ulaşılamayan tanık, tutuk devam tutanağında
Selahattin’in dosya ile birleştirilen Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesinin 2017/189 esas sayılı dosyasında tanık olarak ifadesi iddianame de yer alan “Mercek” isimli gizli tanığa ulaşılamıyor olması da tutuk devam tutanağında yer aldı.
21 tutuklu
Dosya kapsamında tutuklu yargılanan 21 isim şöyle: “HDP geçmiş dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş, DBP önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, yerine kayyım atanan Diyarbakır Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, geçmiş dönem milletvekili ve TJA aktivisti Ayla Akat Ata, HDP önceki dönem Parti Sözcüsü Günay Kubilay, HDP yeni dönem MYK üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, HDP Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Ali Ürküt, HDP önceki dönem MYK üyeleri Bülent Barmaksız, İsmail Şengül, Mesut Bağcık, Bircan Yorulmaz, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Ayşe Yağcı, Zeynep Ölbeci, HDP geçmiş dönem Milletvekili Aysel Tuğluk, HDP önceki dönem MYK üyesi Nezir Çakan ve Meryem Adıbelli ile kadın aktivist Aynur Aşan.”