BBC Dünya Servisi’nden Namak Khoshnaw, Christopher Giles ve Saphora Smith’in haberine göre Türkiye devleti Ekim 2019 ile Ocak 2024 arasında Kürtlerin kontrolündeki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ndeki petrol sahaları, doğalgaz tesisleri ve elektrik santrallerine ve su istasyonlarına 100’den fazla saldırı düzenledi.
Ekim 2023 ile Ocak 2024 tarihleri arasında Kuzey ve Doğu Suriye’nin üç bölgesindeki (Amude, Kamışlı ve Derbasiye) elektrik iletim istasyonları ile bölgenin ana elektrik santrali olan Svadiya vuruldu.
Yıllardır süren iç savaş ve iklim krizi ile birlikte Türkiye’nin Rojava’ya yönelik saldırıları bölgede insani krize yol açtı. Haber, uzmanların ortaya çıkan insani krizin uluslararası hukuka aykırı olabileceğini söylediğini aktarıyor.
Haseke ilinde bir zamanlar su ihtiyacını Alouk’tan karşılayan bir milyondan fazla kişi artık yaklaşık 20 km uzaklıktan pompalanan suya bağımlı.
Her gün tankerlerle yüzlerce dağıtım yapılırken, su kurulu okullara, yetimhanelere, hastanelere ve en çok ihtiyaç duyanlara öncelik veriyor. Ancak yapılan teslimatlar herkese yetmiyor.
“Türkiye altyapıyı bombalamaktan acilen vazgeçmelidir”
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch – HRW) Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin (Rojava) kontrolü altındaki bölgelere yönelik 5-10 Ekim tarihlerinde gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin yayınladığı raporda “Türkiye altyapıyı bombalamaktan acilen vazgeçmelidir” çağrısında bulundu.
Raporda, “Halihazırda ciddi bir su kriziyle karşı karşıya olan bölge halkı, şimdi de artan bombardımanın yükünü taşımakta ve temel su kaynaklarına ulaşma mücadelelerini daha da kötüleştirmektedir. Savaş hukuku uyarınca, Türkiye ve silahlı çatışmanın diğer tarafları, su dağıtımı ve sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere sivil nüfusun hayatta kalması için vazgeçilmez olan nesnelere saldırmamalı, bunları yok etmemeli, ortadan kaldırmamalı veya kullanılamaz hale getirmemelidir.” ifadeleri yer aldı.
Siyasi Haber