SEÇTİKLERİMİZ – Hasan Akbaş’ın Yeni Mecra’daki İrem Sarıkulak ile söyleşisi: Spordaki eril egemen bakış açısına karşı kadın bakış açısıyla, sadece kadın sporcuların haberlerinin, başarı öykülerinin yer alacağı yeni bir haber sitesi kurulacak.
Spordaki eril egemen bakış açısına karşı kadın bakış açısıyla, sadece kadın sporcuların haberlerinin, başarı öykülerinin yer alacağı yeni bir haber sitesi kurulacak.
Henüz hazırlık aşamasında olan ve instagram üzerinden başlangıç yapan FemSport, yakında Türkiye’nin ilk kadın spor haber sitesi olarak yayına hayatına başlayacak.
Spor alanında toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadın aleyhine sunulan eril tahakkümün yoğun olduğu Türkiye’de, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojileri Anabilimdalında yüksek lisans yapan İrem Sarıkulak yeni bir proje geliştirdi. Projesi tamamlanan ve haber sitesi olma hedefiyle ilerleyecek projenin adı FemSport. Haber sitesi olmasının yanı sıra medya diline ilişkin de fikirler sunmayı amaçlayan FemSport, proje kapsamında 8 Mart sonrası ilk atölye çalışmasıyla da start vermiş oldu. İnstagram üzerinden paylaşım yapan FemSport, altyapısı hazırlandıktan sonra haber sitesi olarak faaliyete geçecek.
Projeyi oluşturan İrem Sarıkulak ile proje ve son yaptıkları atölye hakkında konuştuk.
Türkiye’de kanıksanmış ve neredeyse tartışmaları sönümlendirilmiş bir boyuta gelen spor haberlerindeki eril, erkek egemen bakış açısına karşı sanırım ilk kez akademik bir bakış açısıyla haber sitesi kurma fikri çıkmış oldu. Sizi bu sürece iten temel nedenler ve geldiğiniz aşama nedir?
Çocukluğumdan beri spora ilgim vardı. Yaşım ilerledikçe bu ilgim meslek olarak yapmak istediğim şeyi de şekillendirdi ve spor gazetecisi olabilmek adına uğraştım. Ankara Üniversite Antropoloji bölümü mezunu olsam da hedefim spor gazetecisi olabilmekti. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojileri Anabilimdalındaki yüksek lisans eğitimim sırasında spor ve toplumsal cinsiyet üzerine araştırmalar yapmaya ve çalışmalar yürütmeye başladıkça kadın ve spor üzerine düşünmeye de başladım. Kadınların sporda ötekileştirilmesi, medyada kendilerine oldukça az bir şekilde yer bulabilmeleri ve olan haberlerin de pek çoğunun toplumsal cinsiyet odaklı bir dilden uzak olması konusuna odaklandıkça yalnızca kadın sporcuların haberlerin olduğu bir haber platformuna ihtiyaç olduğunu düşündüm. Bu doğrultuda da ilk olarak femsport_net instagram hesabını açtım. 2020’in Ocak ayından itibaren femsport_net instagram hesabı üzerinden haberler paylaşmaya başladım. Bundan sonraki hedefim ise internet sitesi açarak haber paylaşımlarını bu web sitesi üzerinden devam ettirmek. Kadın sporcular ile ilgili daha kapsamlı haberlerin olacağı bu web sitesinde aynı zamanda farklı branşlardan kadın sporcuların röportajları da yer alacak.
Geçtiğimiz gün projeniz kapsamında bir atölye de gerçekleştirdiniz. Biraz atölyeden bahseder misiniz, neler yaptınız?
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Ronin Akademi spor salonunda FemSport olarak ‘Spor Haberlerini Toplumsal Cinsiyet Odaklı Yazma Atölyesi’ düzenledik. 11 kişinin katılımı ile gerçekleştirdiğimiz atölyeye toplumsal cinsiyet odaklı dil kullanımı hakkında tartışma yürüterek başladık. Gündelik hayatımızda ve spor alanında sık sık kullandığımız cinsiyetçi kelime ya da söz kalıplarının yerine kullanabileceğimiz toplumsal cinsiyet odaklı sözlerin neler olabileceği konusunda fikir yürüttük…
Hasan Akbaş’ın İrem Sarıkulak ile söyleşisinin tamamını okumak için TIKLAYIN