Türkiye’nin Cerablus işgali ikinci ayını doldururken, bölgede bombardıman nedeniyle 50 köyün boşlatıldığı, 5 bin insanın göçe zorlandığı açıklandı.
Türk ordusunun Cerablus'tan başlayıp Rai, oradan da Exterin'e kadar işgali ikinci ayını doldurmak üzere. İşgal ile şu ana kadar onlarca köy "özgürleştirildi" denilerek yakılıp yıkıldı, talan edildi; halk göçertilerek insansız alan oluşturuldu. ANF'nin haberine göre, köylerinden çıkmak istemeyenler ise ya tutuklandı ya da işkenceye maruz bırakıldı.
Türkiye'nin Cerablus'u işgal etmesindeki amacın demografik yapının değiştirilmesi olduğu, Kürtlerin bölgeden sürülmesi ile görünür hale geldi. Cerablus işgal edildikten sonra ilk yapılan iş Cerablus'taki iki Kürt mahallesinin boşaltılması oldu. Eski Meclis Başkanı ve Avukat Mahmut Nebo bu konuda şu çarpıcı bilgileri verdi: "Cerablus, dört mahalleden oluşur. Bu dört mahalleden ikisi ağırlıklı olarak Kürtlerin oturduğu mahallelerdir. Birinin adı Hara Cebel, diğerinin adı Heyya'dır. İşgal başladığı anda yapılan ilk iş buradaki Kürtlerin çıkarılması oldu. Tek bir insan orada bırakılmadı. Hepimiz kaçmak zorunda kaldık. Çünkü herkesi tutukluyorlardı. Kalan tek bir kasap vardı, onu da tutukladılar. Bir de Berkel Ailesi'nden birkaç kişiyi tutukladılar. Boşalttıkları mahallelere şimdi dışarıdan getirdikleri insanları yerleştiriyorlar. 'Erdoğan Suriyeli mültecilere ev yapıyor' diye açıklama yaptı. Ev yaptıkları yer bizim Kaş dediğimiz, onların ise Hara Cebel dedikleri mahalleden başlatılmış durumda."
İşgal ve Talan
Nebo, "Cerablus'taki işgal, önce Rai'ye doğru Cerablus-Rai arasındaki köylere doğru başladı. IŞİD bölgeden çekilerek köyleri Türk işgalci güçleri ile çetelerine bıraktı. Zaman zaman "IŞİD saldırdı" denilerek Zuğur, Helvaniye, Ereb İzê, El Wukuf gibi köyler Türk savaş uçakları tarafından bombalandı. Bu bombalamalarla aslında köyler yerle bir edilirken halkı da göçertiliyordu. Halkın her türlü mallarına el konuluyordu. El konulan mallar Sultan Murad'a teslim ediliyordu. Sultan Murad savaş ganimeti olarak el koyduğu bu malları sözde tüm gruplara dağıtıyordu. Ancak zamanla bunun böyle olmadığı Feylek El Şam ile Sultan Murad arasında çıkan çatışmalardan anlaşıldı. Ayrıca Türk güçleri tarafından çıkarılan Arap-Türkmen çelişkisi de bu çatışma ve çekişmelere neden oldu. Son günlerde yürütülen tartışmalar ise parça parça Arap gruplarının alandan çıkarılacağı yönündedir ki bu yüzden Jerablus, Rai, Ezaz'da gruplar arasında çatışmalar başladı." şeklinde açıklamalarda bulundu.
Bölgedeki işgale tanık olan Nebo, şöyle devam etti: "Rai'den sonra Türk güçleri ile bağlı çeteleri yönlerini işgali derinleştirmek ve genişletmek için Ezaz ve Exterin hattına verdi. Ezaz ve Exterin arasındaki bölge Şehba bölgesidir. Bölgede yaklaşık 217 Kürt köyü var. Şehba bölgesindeki hakimiyet, Halep üzerinde hakimiyetini adım adım sağlamak demektir. RTE ve Türkiye'nin Halep üzerindeki emellerini gösteriyor. Rai'den Ezaz ve oradan da Exterin'e doğru işgal amaçlı ilerleyen Türk ordusu ve çetelerinin, her ne kadar çekilip çatışmasa da köylerde IŞİD ile yoğun çatışmalar yaşadığı şeklinde yansıtıldı. Ardından IŞİD'in saldırdığı yönünde yansıtılarak köyler uçaklar, tank ve toplarla yoğun bir şekilde bombalandı. Bu bombalamalar sonucu onlarca köy yerle bir edildi. Köylülerin mallarına el konuldu. Halk göçertildi. Göçertilen halktan 5 bin civarında insan Efrin'e geçti. Efrîn'deki iki mülteci kampından acil yardım çağrısı yapıldı. "
Bombalamalar sonucu yaklaşık 50 köyün boşaltıldığı belirtiliyor. Yakılıp yıkılan ve halkı göçertilen köylerin isimleri şöyle:
El Rai (Çobanbey), Tel Ahmer, Şabaniyê, Mezaraa Şahin, Tel Battal, El Ahmediyê, Halfetli, Bığeydin, Kara Mezraa, El Xırbe, Hercelê, Havar Kilis, İkide, Şıvarin, Tilil Şam, Selamê, Yazıbağ, Maarin, El Selame, Niyara, Şıvarıx, Brişe, Kefer Qelbin, Kel Cibrin, Sendef, Marae, Delha, Kara köprü, Dudyan, Bınbeyan, Heke, Sendera, Bihurta, Herdanê, Türken Barex, Exterin, El Beride, Mezraet Ela, Kaibe, Sındê, Tel Atiye, Tobran, El Wukuf, Tel Ar, Uveylin, Gidriş, Ziyadiyê, Tel Semir, Qentera, Karagöz, Sendere, Tel Şehir, Kısacık, Tat Humus.
Kaynak: ANF