Başta enflasyon ve işsizlik olmak üzere açıkladığı resmi rakamları uzmanlar tarafından “aldatıcı” bulunan ve bağımsızlığı tartışılan TÜİK, büyüme rakamları ile yeniden gündemde.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ikinci çeyreğine (nisan-haziran) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre Türkiye yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9,9 küçüldü.
HDP’nin ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Garo Paylan, küçülmenin çok daha fazla olduğuna dikkat çekerek “Türkiye ekonomisi nisan, mayıs, haziran aylarında yüzde 9,9 küçülmüş! Ekonomik faaliyetin durduğu bu aylarda küçülme çok daha yüksek. Ama ‘tek haneli olsun’ diye talimat gelince açıklanan küçülme yüzde 9,9. Size de, açıkladığınız rakamlara da güvenmiyoruz” açıklamasında bulundu.
Ekonomi uzmanı Atilla Yeşilada gerçek küçülme rakamının çok daha fazla olduğuna dikkat çekti. Yeşilada "Küçüldük de küçüldük. Gerçek rakam bir önceki çeyreğe göre yüzde 11 daralmadır" dedi.
İktisatçı Mustafa Dönmez de ekonominin hızla baş aşağı doğru gittiğini belirterek, pandemi ile çöküşün hızlanacağını söyledi.
Mustafa Dönmez şu ifadeleri kullandı:
“Tek adami sistemi Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçilen 2018 ortasından itibaren ekonomi hızla baş aşağı gidiyor. Doğrulması olası değil. Pandemi ile çöküş hızlanacak.”
Ekonomist Emre Alkin de “İkinci çeyrek büyüme rakamları beklediğim gibi geldi. Eğer üçüncü çeyrek yüzde 0'a yakın ve dördüncü çeyrek pozitif bir büyüme rakamı yakalarsak, yaka silktiğimiz 2019'a göre yüzde 1-1.5 daralma ile yılı bitirebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomist Ümit Akçay da şunları söyledi:
"-Covid-19'un etkisi ikinci çeyrekte görüldü: 11 daralma
-Kredi büyümesi ile verilen politika tepkisi ile üçüncü çeyrekte muhtemelen güçlü toparlanma gelecek.
-Ancak kredi büyümesinin sonu geliyor-faizler artıyor, son çeyrek yeniden daralma gelebilir."
Sputnik Türkiye’nin haberine göre GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde bu yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım yüzde 4, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 11, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 27.8, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 1.7 arttı. Sanayi yüzde 16.5, inşaat sektörü yüzde 2.7, hizmetler yüzde 25, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 16.5, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 2.4 ve diğer hizmet faaliyetleri yüzde 18 azaldı.
Öte yandan, 2018 yılından bu yana açıklanan büyüme oranlarında revizyona gidildi.