Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi Mühendis Emeği Çalışmaları ve Araştırmaları Merkezi, meslektaşlarının çalışma koşullarına ve ücretlerine dikkat çekmek için açıklama yaptı.
Son dönemlerde MESEM adı altında çalışırken ölen çocuklara değinilen açıklamada, “Çocuk işçilik hepimizin sorunudur. Kamuoyunun bazı kesimlerinde sanıldığı gibi sadece ‘Bilinçsiz ve problemli ailelerin’ sorunu değildir. Ülkede çocuk işçilik varsa bunun temel nedeni sömürüdür, yoksulluktur, gelir eşitsizliğidir, sosyal güvenliğin zayıflığıdır. Son yıllarda çocuk işçiliğine bir de MESEM kılıfı giydirilerek yoksul ailelerin gençleri lise eğitimi görünümü altında fiilen çocuk işçi olarak çalıştırılmaktadır. Son birkaç ayda ölümleri kamuoyuna yansıyan 14 yaşındaki Arda Tonbul, 17 yaşındaki Ömer Çakar, 15 yaşındaki Ömer Girgin gibi onlarca genç, kaybettiğimiz kardeşlerimizdir” denildi.
“MESEM sisteminin değişmesi için halk kesimleriyle birlikte mücadele edeceğiz”
Siyasi iktidarın, halkın yoksul kesimlerine ‘Çocuklarınıza hem lise diploması vereceğiz, hem meslek kazandıracağız, hem de asgari ücretin 1/3’ü kadar ücret vereceğiz’ propagandasıyla yoksulluğu sömürerek sermayeye ucuz emek gücü sağladığı belirtilerek, “Mühendisler olarak bizler emekçi halkımızın yanında, sömürünün karşısındayız. MESEM sisteminin değişmesi için diğer işçiler, kamu çalışanları, hekimler ve diğer halk kesimleriyle birlikte mücadele edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.
Son dönemde iş yerlerinde “Ne yapmalıyız? Nasıl yapmalıyız?” sorularının daha fazla sorulduğu söylenen açıklamada, “Bu iş yerlerinden birisi olan Ford Otosan’da çalışan çeşitli branşlardan meslektaşlarımız geçtiğimiz hafta bir açık mektup yayınlayarak işyerindeki diğer meslektaşlarını birlikte hareket etmeye çağırdı. Bu açıklama ve mücadele çağrısı bizim de çağrımızdır. Geçtiğimiz haftalarda da Alarko Carrier’da işten atılan meslektaşlarımızın hakları konusunda Oda Başkanımız Yunus Yener, şirket yönetimini çalışanların haklarına saygılı olmaya çağıran bir açıklama yapmıştı. Bu gelişmeler şubemizin önümüzdeki dönemde mühendis emeği alanındaki yol haritası için de ipuçları sunmaktadır” denildi.
“Mühendislerin iş cinayetlerinde hayatını kaybetmesi son yıllarda gittikçe artıyor”
İSİG Meclisi verilerine göre 2023 yılında en az 20 mühendis ve mimarın iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği hatırlatılan açıklama şöyle devam etti: “İş cinayetlerinde 5 maden mühendisi, 4 makine mühendisi, 3 gemi makine mühendisi, 2 kimya mühendisi, 2 uçuş mühendisi, 1 harita mühendisi, 1 metalurji ve malzeme mühendisi, 1 su ürünleri yüksek mühendisi, 1 mimar ve 1 iş güvenliği uzmanı da hayatını kaybetti. Mühendislerin iş cinayetlerinde hayatını kaybetmesi son yıllarda gittikçe artıyor. Özellikle genç mühendisler işyerlerinde alınmayan önlemler nedeniyle hayatını kaybediyor. Yaşanan iş cinayetleri sonrası asıl yargılanması gereken, asıl suçlu olan patronların yerine mühendislerin cezalandırılması ya da gözaltına alınması da rutin haline geldi. Ancak geçtiğimiz günlerde Cengiz İnşaata ait Siirt Eti Bakır madeninde hayatını kaybeden iki genç maden mühendisi, bilirkişiler tarafından hazırlanan raporda asli kusurlu olarak suçlandı. Mühendislik eğitiminin içinin boşaltılması, yeterli donanıma sahip olmayan mühendislere büyük sorumluluklar yüklenmesi ve bir de ölümleri sonrası kusurlu bulunmaları günümüz gerçeği halini aldı Mühendislerin sloganı durumu özetliyor: Çalışırken ölmek, patron yerine yargılanmak istemiyoruz.”