The Economist’te “Tek Adam Şovu” başlığıyla yayımlanan yazıda Türkiye’nin referandum sonrasında hiç olmadığı kadar bölünmüş bir halde yeni güne uyandığı belirtildi. Erdoğan’ın istediği gücü elde ettiği ancak bu gücün yurtiçinde gerilim ve yurtdışında tecrit edilme gibi bir maliyetle geldiği değerlendirmesi yapıldı.
The Economist’te yayımlanan yazıda Erdoğan’ın henüz oyların tamamı sayılmadan zafer ilan etmesine değinilerek sonucun Erdoğan’ın beklentisini tam olarak karşılamadığı ifade edildi. Muhalefetin YSK’ya yaptığı itirazlar ve birçok şehirde yapılan protestolar hatırlatılarak Türkiye’nin referandum sonrasında yeni güne “hiç olmadığı kadar bölünmüş” bir şekilde uyandığı görüşüne yer verildi.
Mühürsüz pusula ve zarfların geçerli kabul edilmesi ve diğer usulsüzlük iddialarına yönelik olarak AGİT’in düzenlediği rapora dikkat çekilen yazıda “Bu iddialar Erdoğan’ın peşini yıllarca bırakmayacak” ifadesi kullanıldı.
Referandum sonuçlarına yönelik olarak “Rusya, Sudan, Macaristan, Cibuti gibi ‘model demokrasilere’ katılarak Erdoğan’ı tebrik eden ABD dışında, Batılı hiçbir ülkenin sonuçlara olumlu bir tepki vermediği” ifade edildi. İngiltere, Almanya ve AB’nin diyalog ve bağımsız soruşturma çağrısı yaptığı ancak Erdoğan’ın Avrupa’yla köprüleri yeniden kurmaya pek de istekli görünmediği belirtildi. Referandum günü idam cezasının geri getirilmesini dillendirerek Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğini ve zaten komada olan AB üyelik müzakerelerini tehlikeye attığı görüşüne yer verildi.
Tek adam şovu
Muhalefetin otoriterleşme kaygılarına yer verilen yazıda, daha önce AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve anayasa değişikliğine karşı olduğunu açıklayan Ali Bayramoğlu’nun referandum günü oy verdiği okulda saldırıya uğraması ve “Bu, tek adam iktidarının başlangıcıdır” ifadeleri hatırlatıldı.
Yazıda, Erdoğan’ın ilk açıklamalarının, Evet ve Hayır oyları arasındaki küçük farkı göz ardı ederek referandum sonucunu baskıcı uygulamalarının halk tarafından desteklendiğinin bir göstergesi olarak yansıtacağını gösterdiği ifade edildi.
The Economist’e göre “Seçmenlerin neredeyse yarısının karşı çıktığı, usulsüzlük iddialarıyla lekelenmiş ve açık tartışmaların imkânsız olduğu koşullarda yapılmış bir referandum Türkiye’nin üzerine kaldı. Erdoğan uzun süredir göz diktiği güce sahip oldu. Ancak bu güç yurtiçinde gerilim ve yurtdışında tecrit edilme gibi bir maliyetle geldi”.
Çeviri: SiyasiHaber
Kaynak: http://www.economist.com/news/europe/21720911-turkey-votes-yes-radical-overhaul-state-recep-tayyip-erdogan-gets-power-he-has?zid=307&ah=5e80419d1bc9821ebe173f4f0f060a07