Koronavirüs belirtileriyle Tekirdağ Devlet Hastanesi’ne başvuran Tekirdağ Şehir Hastanesi şantiyesinde çalışan işçiye önce karantinaya alınacağı söylendi, şantiyeden geldiği öğrenilince geri yollandı. Özel hastaneye götürülen işçiye bronşit tanısı konarak 10 gün rapor verildi.
SiyasiHaber
Yapımı süren Tekirdağ Şehir Hastanesi şantiyesinde, bir işçi koronavirüs belirtileri nedeniyle (yüksek ateş, ishal, halsizlik ve nefes darlığı) devlet hastanesine başvurdu. Kendisine önce karantinaya alınması gerektiği söylenen işçinin şantiyeden geldiği öğrenilince şantiyeye geri yollandı. Koğuşuna geri dönen işçinin rahatsızlığı devam edince şantiyeye ambulans çağırıldı. Devlet hastanesinde işçiye yine müdahale edilmemesi üzerine işyeri hekimi hastaneyi telefonla arayarak, hastaya neden müdahale edilmediği soruyor. Hastaneden “her hangi bir şeyi yok’ cevabı alınması üzerine işçi özel hastaneye götürüldü. Burada yapılan muayenede işçiye bronşit tanısı konularak, 10 gün rapor verildi. Ancak herhangi bir karantina uygulanmadı.
Virüs şantiyelerde yüzlerce, binlerce işçiye yayılabilir
Buna benzer durumların işçilerin çalıştırılmaya devam ettiği birçok şantiyede yaşandığı gelen bilgiler arasında. Yüzlerce işçinin bir arada kaldığı ve çalıştığı şantiyelerde bu ve benzeri uygulamalarla, işçiler koronavirüs salgını tehdidiyle baş başa bırakılıyor. Birçok işçinin de hastalık belirtisi göstermese de taşıyıcı olma riski bulunması da salgının şantiyelerde yüzlerce işçiye yayılmasına neden olabilir.
Diğer taraftan işten çıkartılar ya da kötü çalışma koşulları nedeniyle işten topluca çıkan işçiler çeşitli yöntemlerle büyükşehirlerde kalacak yerleri ve imkanları olmadığı için memleketlerine dönüş yapıyor. Buda taşıyıcı olma riski olan işçilerin salgını gittikleri yerlere yayma potansiyeli taşıdıkları anlamına geliyor.
‘Üretim baskısından vazgeçilsin’
DİSK'e bağlı Dev Yapı-İş Sendikası Tekirdağ Şehir Hastanesi şantiyesinde yaşanan bu olayla ilgili sosyal medya hesaplarından bir açıklama yaparak, “Şantiyeler de hem işçi sağlığını hem de Halk sağlığını tehdit eden uygulamalar devam ediyor. Uyarıyoruz. Üretim baskısından vazgeçip acil önlem alın” çağrısında bulundu.
Açıklamada, Tekirdağ Şehir Hastanesi şantiyesinde koronavirüs belirtileri gösteren işçiye şantiyeden geldiği için müdahale edilmediğine dikkat çekilerek, “Bu durum işçilerin göz göre göre açıktan risk var iken ölümüne çalışmaya devam ettirilmesi anlamı taşımaktadır.
-Devlet hastanesinin kararının aniden değişmesine sebep olan nedir?
-Üretimin devam etmesi kaygısı yaşam hakkının önüne mi geçmiştir?
Şantiyede yaşanan bu durumun bir an önce açıklığa kavuşturulmasını istiyoruz. Sendikamız sürecin takipçisi olacaktır.” denildi.
Dev Yapı-İş Başkanı Özgür Karabulut: “İnşaat şantiye ve kampları karantinaya alınmalı”
Konuyla ilgili SiyasiHaber’e konuşan Devrimci Yapı, Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut’ta, inşaat şantiyelerin ciddi risk altında bulunduğuna işaret ederek, şantiyelerde hem çalışma sahasında olan işçilerin koronavirüs riskiyle karşı karşıya olduğunu hem de işten çıkıp memleketine gidenlerin kendileri ve çevreleri için risk oluşturduğuna dikkat çekti.
Halen birçok şantiyede önlem alınmadan işçilerin çalıştırılmaya devam ettiğini anlatan Karabulut, “Bu süreçten tedirginlik duyduğu için işten çıkan ya da patronların hak gaspı yaparak işten çıkardığı binlerce inşaat işçisi var. Hak gaspı yaşayan, sendikamıza ulaşan işçilerin sorunlarını çözüyoruz. Uzmanlarımız, avukatlarımız anında müdahale ediyor. Etmeye de devam edeceğiz” dedi.
“Memleketlerine dönen işçiler virüsü yayıyor olabilir”
Halk sağlığı açısından bir an önce önlem alınması gereken ve çözüm bekleyen diğer bir sorunun da memleketlerine dönen ve dönmekte olan işçiler olduğuna dikkat çeken Karabulut, “Uyarılarımıza rağmen bu konuda yapılan bir şey yok. Pasif virüs taşıyıcısı olan binlerce inşaat işçisi memleketlerine gitti. Bu gidişlerin ilk vakanın çıktığı günden bu yana olduğunu düşünürsek vahim bir tablo karşımıza çıkıyor. Zaten uzmanlar da söylüyor. Virüs birçok şehre İstanbul'dan taşındı diye. Bizim de farklı kanallardan tespit ettiğimiz İstanbul kaynaklı vakalar var. Giden işçi arkadaşlarımıza kendinizi izole edin temastan kaçının gibi öneriler yapıyoruz ama bir yere kadar bu geçerli olur. Toplu önlemlerin alınması gerekir.
Gidilen yerlerde şehir girişinde tespit edilerek aynı yurt dışından gelenler gibi karantina uygulanmalı. Asıl mesele de şantiyelerde karantina uygulanması gerekir. Şantiye kampları dezenfekte edilerek, sayıları düzenlenerek bu yapılabilir. Yurtlar, oteller vb. işçilere barınma koşulları yaratılabilir. Önlemler sıkılaşmalı, yaygın test yapılmalı ve işçilere ücretsiz izin uygulaması olmalıdır” diye konuştu.