SEÇTİKLERİMİZ – Kemal GÖKTAŞ Diken için yazdı: Johnson da hastalığı nedeniyle izole edildiği evinden yaptığı açıklamada “İşler iyiye gitmeden önce daha da kötüleşecek” diyerek halkı gelecek günlerde yaşanacak felakete hazırlamaya çalışıyor.
Britanya’da İşçi Partisi Milletvekili Stephon Kinnock, eski Danimarka başbakanı olan eşi Helle Thorning-Schmidt’i de yanına alarak anne ve babasını ziyarete gittiğinde bunun polisle arasında krize neden olabileceğini hiç hesaplamamıştı.
Kinnock’un babası Neil Kinnock, İşçi Partisi’nin 1983 ile 1992 yılları arasında liderliğini yapmış ünlü bir politikacıydı. Oğlu ve gelini Kinnock’un doğum gününü kutlamak için eve girmeyi düşünmediler bile. Eşiyle birlikte evin dışına konulan sandalyelere oturan ve anne babasıyla aralarına 2 metre mesafe koyan Kinnock, babasının doğum gününü ‘sosyal mesafeyi de koruyarak’ kutladığını Twitter’dan bir fotoğrafla duyurdu. Ancak Güney Galler polis departmanı Kinnock’un bu tweet’inin altına “Babanızın doğum gününü kutlamanın güzel bir şey olduğunu biliyoruz, ancak bu zorunlu bir seyahat değil. Sizi, hepimizi güvende tutmak için hükümetin koyduğu sınırlamalara uymaya çağırıyoruz” diye yazdı. Kinnock ise “Aileme bazı gerekli malzemeleri teslim etmek zorunda olduğum için bunun çok önemli bir seyahat olduğunu düşünüyorum. Babama ‘İyi ki doğdun’ şarkısını söyleyecek kadar kaldım ve sonra ayrıldım” diye yazmak zorunda kaldı.
‘Önlemler altı ay daha sürebilir’
Britanya, polisin bu kadar hassas davranmasına yol açan tedbirleri birkaç hafta öncesine kadar hayal bile etmiyordu. Şimdi ülke, kısmi karantina altında. Üstelik Ulusal Sağlık Direktörü Yardımcısı Dr. Jenny Harries, alınan önlemlerin altı ay daha sürebileceğini açıkladı. Önlemlerin kaldırılarak aniden normale dönmenin daha tehlikeli olacağını söyleyen Harries, durumun üç haftada bir gözden geçirileceğini söyledi.
Oysa, hikaye Britanya için farklı başlamıştı.
Corona virüsü salgınının hemen öncesinde seçimleri rakibi İşçi Partisi’ne son 85 yılın en büyük hezimetini yaşatarak büyük başarıyla kazanmış olan Muhafazakar Parti’nin başbakanı Boris Johnson, hastalığın Britanya’da yayılmaya başladığı günlerde, toplumun sert önlemlerin açıklanmasını beklediği basın toplantısında, salgınla ‘sürü bağışıklığı’ yöntemiyle mücadele edileceğini duyurmuştu.
Kemal GÖKTAŞ’ın Diken’deki yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN