Milyonlarca kamu emekçisi ve kamu emeklisinin ücret artışının belirlendiği 2022-2023 yıllarını kapsayacak olan TİS görüşmeleri devam ediyor. Hükümet, sendikaların tekliflerini görmezden gelerek kamu emekçilerinin taleplerini yok sayan bir teklif sundu. KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, “Bu teklif, kamu emekçileri açısından yok hükmündedir” dedi. Yeşil, kamu emekçilerinin hakları ve talepleri için 18 Ağustos’ta iki koldan “İnsanca bir yaşam, demokratik grevli toplu sözleşme için yürüyoruz” şiarı ile Ankara’ya yürüyeceklerini belirtti.
Milyonlarca kamu emekçisi ve kamu emeklisinin ücret artışının belirlendiği, iki yılda bir yapılan 2022-2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri devam ediyor.
Hükümet 12 Ağustos’ta, masada kamu emekçilerini temsilen bulunan üç sendika konferadasyonunun tekliflerini görmezden gelen, emekçilerle alay eder gibi, çarpık enflasyon oranlarının dahi çok altında bir teklif sundu.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ile 2022-2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem TİS görüşmelerini, KESK’in taleplerini ve hakları ve talepleri için 18 Ağustos’ta Batman ve Edirne’den “İnsanca bir yaşam, demokratik grevli toplu sözleşme için yürüyoruz” şiarıyla Ankara’ya yapılacak olan yürüyüşü konuştuk.
‘Bu teklif kamu emekçileri açısından yok hükmündedir’
Yeşil, masada kamu emekçilerini temsilen bulunan üç sendika konferadasyonunun tekliflerini görmezden gelen hükümetin teklifi için “Kamu emekçilerinin artan yoksulluğunu, ekonomik, özlük, sosyal taleplerini yok sayan 2019-2021 yılları arasında eriyen ücretleri, oluşan kayıpları göz ardı eden bu teklif, kamu emekçileri açısından yok hükmündedir” dedi.
‘Taleplerimiz görmezden gelindi’
TİS masasının erkeklerden oluşan eril yapısının son bulması gerekli diyen Yeşil, “Memur-Sen ve Kamu-Sen’den farklı, KESK olarak her dönem ısrarla dile getirdiğimiz; TİS masasının erkeklerden oluşan eril yapısının son bulması, kadın emekçilerin özgün sorunlarının kadın temsiliyetiyle, ayrı bir başlıkta ele alınıp bu taleplere mutabakat metninde yer verilmesi, kamudaki güvencesiz istihdam biçimlerinin ortadan kalkması, atamalarda güvenlik soruşturması, arşiv araştırması gibi uygulamalara son verilmesi ve KHK’lerle haksız hukuksuz bir şekilde ihraç edilen binlerce kamu emekçisinin görevlerine iade edilmesi gibi taleplerimiz de görmezden gelinmiştir” dedi.
‘Körler sağırlar birbirlerini ağırlar’
Yeşil şöyle devam etti: “Kamu emekçilerinin özlük, demokratik, sosyal taleplerini yok sayan, grev ve örgütlenme hakkını gasp eden 4688 sayılı sendika yasasından ve emek düşmanı AKP-MHP iktidarından güç alan, imzada yetkili ama pazarlıkta etkisiz sendika Memur-Sen, 5 dönemdir açıkça bir satış sözleşmesine dönmüş olan TİS görüşmelerine bu dönem Kamu-Sen’le kol kola, yan yana oturdu. 6. dönemde de iradesi ve talepleri masadan tasfiye edilen kamu emekçileri bir kez daha gördü ki; körler sağırlar birbirini ağırlar.”
İki koldan yürüyüş
18 Ağustos günü Batman ve Edirne’den “İnsanca bir yaşam, demokratik grevli toplu sözleşme için yürüyoruz” şiarıyla Ankara’ya yürüyecek olan KESK, 20 Ağustos günü Ankara’da açıklama yapacak.
Yeşil, hakları ve talepleri için yürüyecek olan kamu emekçilerinin taleplerini şöyle anlatıyor: “Burada en önemli talebimiz; 2012’den beri toplu sözleşme görüşmelerinin grevsiz yürütülüyor. Bütün toplu sözleşmelerde zam talebi Yüksek Hakem Heyeti tarafından onaylanıp yürürlüğe giriyor olması KESK’in talepleri sadece ekonomik talepler değil belli başlı 6 talebimiz: “İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret; halktan yana bir kamu hizmeti; temel gelir güvencesi; güvenceli istihdam, güvenli gelecek; demokratik, adil bir çalışma yaşamı; gerçek bir toplu pazarlık.” Yanı sıra kadın başlığı altındaki taleplerimizi de ayrıca bakanlığa ilettik.”
KESK’in TİS görüşmesindeki talepleri ise şöyle:
Yoksulluk sınırının üzerinde ücret
– KESK olarak bugüne kadar ekonomik talebimizi en düşük kamu emekçisi maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkartılması ilkesinden hareketle oluşturduk. Reel ücret kaybımızın karşılanmadığı ve refah payından payımıza düşenin verilmediği bir teklifi kabul etmiyoruz. Dolayısıyla %8.5 reel ücret kaybı karşılandıktan sonra %43.5 zam artışı ve %3 refah payı olmalı.
KHK ile ihraç edilen kamu emekçileri işlerine iade edilsin
-Hukuksuz ve keyfi olarak OHAL-KHK’leri ile işinden, ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesi, geriye dönük tüm hak kayıplarının karşılanması.
190 sayılı ILO şiddet ve taciz sözleşmesi onaylansın
-ILO’nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi imzalanmalıdır. Kadınlara ve LGBTİ+lara uygulanan ayrımcılık, fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet ve taciz, sözlü sataşma, ısrarlı takip ve dijital taciz son bulmalı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir çalışma yaşamı ve ortamı sağlanmalıdır.
‘190 sayılı ILO Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin onaylanmasını istiyoruz’
“Toplu sözleşme görüşmelerinde ayrı bir kadın başlığı altında taleplerimizi Bakanlığa ilettik” diyen Yeşil bu taleplerin bir kısmını şöyle anlatıyor: “Kadın kamu emekçilerine çalışma yaşamında uygulanan ayrımcılığın, mobbingin son bulması, İstanbul Sözleşmesi’nin tek taraflı fesih edilmesinin iptal edilmesi, dolaysıyla İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istiyoruz; 25 Haziran 2021 tarihinde yürürlüğe giren 190 sayılı ILO Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin onaylanmasını istiyoruz.”