Ankara’nın Altındağ ilçesinde Suriyelilere yönelik ırkçı saldırıya ilişkin açıklama yapan 15 sivil toplum örgütü toplumu nefret söyleminden uzak durmaya, ayrımcılık ve ırkçılık tuzağına düşmemeye çağırdı.
Ortak açıklamada “Altındağ’da Emirhan Yalçın’ın hayatını kaybetmesinin ardından hızlıca örgütlenen grupların ilçede Suriyelilerin evlerine ve iş yerlerine saldırması, etkili ama sorumsuz kişiler tarafından kışkırtılan mülteci karşıtlığının önlenemez boyutlara ulaşabileceğini gösterdi. Bu linç ve saldırı olayları pandemi sürecinin getirdiği zorluklar, güvenlik endişeleri, ekonomik krizin neden olduğu belirsizlikler ve uzun bir süredir devam eden siyasal ve sosyal gerilimler bahane edilerek göçmenlere yönelik nefret suçlarının, dışlayıcı ifadelerin ve uygulamaların varabileceği noktayı bizlere göstermesi bakımından da ibret olmalıdır. Farklı vesilelerle ve defalarca tekrar edildiği üzere göç günümüz dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır. Göç her zaman bir sorun olarak deneyimlenmek zorunda değildir. Göçle birlikte ortaya çıkan ve yeni ve çeşitli durumların toplumların değişimine ve gelişimine olanak sağlaması da mümkündür. Bunu belirleyen ise göç alan ülkelerin politikaları ve göç yönetimleridir” denildi.
“Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan ve gündelik yaşamlarında sömürüyü ve şiddeti en ağır şekilde yaşayan göçmen ve mültecilerin ötekileştirilmesi ve bir günah keçisi olarak hedef alınması kabul edilemez. Kalıcı ve sürdürülebilir bir entegrasyon ve göç politikasının eksikliğine ilişkin eleştirilerin, tüm bu süreçlerde mağdur olan göçmenlere ve mültecilere yöneltilmesi, durumu daha da derinleştirmekten öteye geçmeyecektir.” ifadelerinin yer aldığı açıklamada açıklamada toplumdaki gerilimi kontrol edilemez noktaya doğru götüren nefret söylemleri ve ayrımcı dilin acilen sonlandırılması ve Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin göç ve iltica konusundaki sorumluluklarını yerine getirmesi istendi.
Açıklamaya imza atan STK’ler şunlar:
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Göç Politikaları Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi, İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi, Maya Eğitim Kültür Araştırma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Bahçeşehir Üniversitesi Göç ve Kent Çalışmaları Merkezi, Göçmen Dayanışma Ağı, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Medya ve Göç Derneği, Mülteci.net, Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi, Göçmen Dayanışma Derneği, İzmir Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Göç Araştırmaları Derneği, Hayata Destek Derneği, Kırkyama Kültür Sanat ve Doğa Derneği, Koç Üniversitesi Göç Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi.