İstanbul Avcılar’daki Sinbo Fabrikasında sendika üye olduktan sonra KOD-29 gerekçesiyle işten çıkartılan işçilerden Dilbent Türker ve üyesi olduğu Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) yarın (31 Temmuz) Ankara’ya yürüyüşe başlayacaklarını duyurdu.
İstanbul Avcılar’da bulunan Sinbo Fabrikası’nda çalışan ve kötü çalışma koşullarına karşı sendikaya üye olduktan sonra Kod-29 gerekçesiyle işten çıkarılan Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyesi Dilbent Türker’in sürdürdüğü direniş 187’nci gününe girdi. İşçilerin tazminat ve işsizlik ücreti haklarından yararlanmasının önünü alan Kod 29’a karşı direnen Türker’in temel talepleri arasında işe iade, Kod-29’un kaldırılması ve sendikal faaliyetlerin engellenmemesi bulunuyor.
Taleplerinin karşılanması, insanca yaşam ve çalışma koşulları için Türker ve üyesi olduğu TOMİS, yarın (31 Temmuz) Ankara’ya yürüyeceklerini duyurdu.
450 kilometrelik tamamını yürüyerek Ankara’ya ulaşacaklar
Mezopotamya Ajansı’ndan Kadir Güney’e, yürüyüş kararı almaya götüren süreci anlatan Türker, eyleminin ilk gününden bu yana hem Sinbo yönetimi hem de polisin engellemeleriyle karşılaştığını söyledi. Saldırı ve engellemelere rağmen direnişini kararlı bir şekilde dürdürme kararlılığında olduğunu ifade eden Türker, amacının Ankara yürüyüşü ile direnişini bir üst aşamaya taşımak olduğunu dile getirdi.
Yürüyüşün Sinbo fabrikası önünde yapılacak açıklamayla başlayacağını kaydeden Türker, güzergahın ve yapılacak açıklamaların ise günübirlik paylaşılacağını aktardı. Türker, “450 kilometrelik yolun tamamını yürüyerek gideceğiz. Bir engelleme ile karşılaşmazsak 2 haftada bu yürüyüşü tamamlamış olacağız. Yürüyüş öncesi görüştüğümüz devrimci kurum ve partiler desteklerini açıkladı” diye belirtti.
Hedefleri Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na taleplerini iletmek
Ankara’da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile görüşüp taleplerini iletmeyi hedeflediklerini ifade eden Türker, bunları “Herkese iş ve gelir güvencesi sağlanması, insanca yaşam ve çalışma koşullarının sağlanması, Kod 29’un kaldırılması ve işe iade edilmem” şeklinde sıraladı.
Kod-29 sorun olmaya devam ediyor
Kod 29’un işçi sınıfına dönük çok ciddi bir saldırı olduğunun altını çizen Türker, işçi sınıfına yönelik saldırılara karşı direndiklerini ve bunun üzerinden kamuoyu oluşturduklarını belirtti. Dolayısıyla taleplerinin sadece işe iade olmadığını kaydeden Türker, “Kod 29’un haksız ve hukuksuz bir şekilde kullanılmaması talebini de yükselttik. SGK bununla ilgili bir kelime oyunu yaparak Kod 29 altındaki suçlamaları maddelere böldü. Bu yapılanı ne samimi ne de gerçekçi buluyoruz. Kod 29 hala var ve ciddi bir sorun olarak devam ediyor” dedi.
“Herkes bilmelidir ki bu yürüyüş sadece Sinbo direnişinin yürüyüşü değil, Türkiye işçi sınıfının yürüyüşüdür” diyen Türker, şöyle devam etti: “Bu yürüyüşe sahip çıkılmalı, destek olunmalı. Yürümek isteyen herkesin bizimle yürümesi gerekir. Vardığımız yerlerde destek verilmelidir. Var olan haklarımıza sahip çıkmak ve yeni haklar kazanmak için mücadele etmek gerekiyor.”