İstanbul Avcılar’daki Sinbo fabrikasında çalışan 7 işçi sendikalı oldukları için ücretsiz izne çıkarıldı. 500 kişinin çalıştığı fabrikada sadece sendikalı 7 işçinin pandemi öne sürülerek ücretsiz izne çıkarılması tepki çekti
Sinbo Fabrikası işçileri, sendikalı oldukları için ücretsiz izne çıkarıldıklarını belirterek, bunu bir cezalandırma aracı olarak değerlendirdi.
İstanbul Avcılar'da küçük ev aletleri üreten Sinbo Fabrikası’nda çalışan 7 işçi, 14 Temmuz'da salgın gerekçesiyle, Kasım ayının sonuna kadar ücretsiz izine çıkarıldı. 500 kişilik fabrikada sadece 7 kişinin işten çıkarılmasına dikkat çeken işçiler, bunun nedenini Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası’na (TOMİS) üye olmalarına bağladı. İşçiler, ücretsiz izine gönderildikten sonra fabrikanın işçi alımı yaptığını da aktardı.
Ücretsiz izne çıkarılan işçiler, çalışma koşullarını ve yaşadıkları süreci anlattı.
İkinci kez izne çıkarıldı
4 yıldır çalıştığı fabrikanın enjeksiyon bölümünde görevli olduğunu belirten Ersoy Güntemur, 2 kişinin çalışması gereken makinada tek kişinin çalıştığını söyledi. Alınan karar nedeniyle makinalardan bir kalıbın 60 saniyede çıkması gerekirken, 45 saniyede çıktığını aktaran Güntemur, “Bu durum ise bizim daha çok yorulmamıza neden oluyor” dedi.
Salgının başlamasının ardından ikinci kez izine çıkarıldığını dile getiren Güntemur, “Günlük 39 lira ile bir nevi sindirmeye çalışıyorlar” diye ifade etti.
Kötü çalışma koşulları
Fabrikada 3 yıldır çalışan Dilbent Türker, işyerinde mobbing, maaşların geç ve parçalı yatırılması gibi sorunların olduğunu belirterek, sorunların salgınla arttığını ifade etti. Kötü çalışma koşullarının iyileştirilmesi için sendikaya üye olduklarını kaydeden Türker, fabrikada üretimin artmasına rağmen 7 sendikalı işçinin izne çıkarıldıklarını söyledi.
Ferdi Çolak ise 4 buçuk yıldır fabrikada çalışıyor. Üretim artmasına rağmen ücretsiz izne çıkarıldığını belirten Çolak, ancak yeni işçi alımlarının yapıldığını söyledi.
Cezalandırma
3 buçuk yıldır fabrikada çalışan Hüsne Kuralay, bir kadın işçi olarak birçok zorlukla karşı karşıya kaldığını söyledi. İzin istediklerinde psikolojik şiddete maruz kaldıklarını ancak şimdi ücretsiz izne çıkarıldıklarını dile getiren Kuralay, bu durumu sendikalı olmalarına karşın cezalandırma olarak nitelendirdi.
Sendika tehditi
4 yıldır yoğun bir baskı altında çalıştığını dile getiren Kardelen Çelik, işyeri yöneticilerinin daha önce sendikalı olanları tespit ederek işten çıkarmakla tehdit ettiğini belirtti.
Çalışma zorunluluğu
Tamer Yılmaz da 4 buçuk yıldır çalıştığı fabrikada birçok kez kötü çalışma koşullarına karşı itiraz ettikleri nedeniyle işten atılmakla tehdit edildiklerini aktardı. Yılmaz, ücretsiz izne çıkarılmalarına dair, şöyle konuştu: “Bu bir nevi sendikalı işçileri sindirmek için yapıldı. İnsanca yaşamak ve çalışmak istiyorum. Sendika üyesi olmak kötü bir şey değil.”
"Sendikalı olalım"
TOMİS Temsilcisi Erol Balta, Sinbo’da sendikal faaliyetleri gerekçesiyle işten çıkarıldıklarını belirterek, “Şimdi de aynısını yapıyorlar. Direk işten çıkarmak yerine, arkadaşlarımızı ücretsiz izine çıkartıyorlar. Bunu sendikamızın önünü kapatmak için yapıyorlar. Fakat bizi engelleyemezler” dedi.
Balta, işçilere “Gelin sendikalı olalım, güçlü olalım. Birlikte mücadele edelim. Haklarımızı alalım” çağrısında bulundu.
(MA)