Hacı Esvet Şenyaşar ile oğulları Adil ve Celal’in katledilmesine dair 3 yıl 5 aydır “gizlilik” kararıyla devam eden soruşturmanın savcısı, 9’uncu kez değiştirildi. Savcının değişikliğini öğrenen anne Emine Şenyaşar, karara isyan etti.
AKP’li İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının Suruç Devlet Hastanesi’nde 14 Haziran 2018’de Şenyaşar ailesi fertleri Hacı Esvet Şenyaşar ile oğulları Adil ve Celal’i öldürülmesine dair 3 yıl 5 aydır “gizlilik” kararıyla devam eden soruşturmanın savcısı, 9’uncu kez değiştirildi. AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısı Şenyaşar ailesinin iş yerlerinde başlamış, saldırıda ağır yaralanan Adil ve Celal Şenyaşar kardeşler ile hastaneye gelen baba Hacı Esvet Şenyaşar, Suruç Devlet Hastanesi’nde katledilmişti. Yürütülen soruşturma işyeri ve hastane olarak ikiye ayrılırken, işyerine ilişkin açılan davanın Malatya’da görülen 2 Nisan tarihli duruşmada, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verilmişti.
Hastanede yaşanan katliama dair açılan soruşturma dosyasında, 3 yıl 5 ay geçmesine rağmen “gizlilik” kararı kaldırılmadı. Dosyada düzeltme talebiyle adliyeye giden Ferit Şenyaşar, savcının 9’uncu kez değiştiğini öğrendi. Daha önce dosyaya bakan 7’nci savcı, aileye hastanede yaşananlara dair 23 kişinin tespit ettiğini söyledikten kısa bir süre sonra değiştirilmişti. 3 ay önce dosyayı devralan savcı Mehmet Alpaydın, bu sürenin 45 gününü izinde geçirdi.
Karara isyan
Savcının değişikliğini öğrenen anne Emine Şenyaşar, karara isyan etti. Anne Şenyaşar, ağıtlar yakarak, “Biz burada adaletsizlikten ölüyoruz ancak durmadan savcı değiştiriliyor. Her gün savcı değiştiriliyor. Dosya neden açılmıyor?” diyerek, karara isyan etti.
Hastane’ndeki ikinci saldırısıyla ilgili açılan soruşturmada alınan “gizlilik” kararının kaldırılması için Şenyaşar ailesi avukatlarının yaptığı itiraz ise, 21 Nisan tarihinde reddedilmişti. Başvuruyu reddeden Urfa 1. Sulh Ceza Hakimliği, gerekçesinde “Dosya ve deliller kapsamı ile uyumlu olduğu, tedbir kararının yerinde olduğu, bu itibar ile kararda usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığı” ifadelerine yer vermişti.
Ailenin itirazını taşıdığı Anayasa Mahkemesi (AYM) ise, henüz karar vermedi. Ailenin Urfa Adliyesi önünde 249 gündür sürdürdüğü Adalet Nöbeti talepleri arasında, dosya üzerindeki “gizlilik” kararının kaldırılması da yer alıyor.