Korkut AKIN yazdı: Sanat insanın bir gereksinmesi, dünyayı tanıması, kendini aşması, daha anlamlı bir çevrenin oluşmasına katkıda bulunmasıdır. İnsanın dünya ile ilişki kurabilmesi, tüm insan olmak istemesi, yalnız us yoluyla, düşüncelerle değil, duygularla, sezgilerle de gelişir.
Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesiyken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya yaptığı gezi sonrası, Körfez Savaşı ve Balkanlar’da başlayan iç savaşın da etkisiyle, yıkım, katliam, soykırım gibi büyük ve geri dönüşsüz travmalar Kadri Özayten’i belirliyor. Artık slogancı tavra düşmemeye özen göstererek barışı işliyor tuvallerinde…
Milli Reasürans Sanat Galerisinde 3Ekim’de açılan ve 30 Kasım’a dek sürecek retrospektif özellikle sergisiyle anıyoruz kadri Özayten’i.
Tırtıldan kelebeğe…
Önceleri, benim de sevdiğim özgünbaskı yapıtlarla tanınan Özayten, “Kelebek Etkisi” adlı kronolojik retrospektif sergisinde de açıkça görüleceği gibi Soğuk Savaşı sona erdiren, bir çağı kapatıp diğerini açan “yeniden yapılanma” sonrasında insanın içini acıtan karamsarlığa sürükleyen savaşların ardından barışı isteyen ve giderek yükselen bir çığılğa dönüşen yapıtlarıyla “çağının tanığı” olur. Öğrencilerine sadece okulda ve/veya tuval karşısında değil, yaşamın her anında her alanında barış yanlısı olmaları gerektiğini anlatır. Sanat cesaret işidir, sanatçı korkusuz olmalıdır muhakkak… Barışı ve düş(ünce)lerini yapıtının içine işlemenin yolunu, buna da bağlı olarak herkese ulaşmalıdır resmin taşıdığı değer.
1946 doğumlu Kadri Özayten, 68 kuşağından olması, ’71 ve ’80 darbelerini yaşaması, ardından gerek dünyanın gerekse içinde bulunduğumuz coğrafyanın bir gerçeği olarak önümüze bir duvar gibi dikilen savaşların, dökülen kanların, evinden yurdundan olan göçmenlerin acılarını içinde hisseder. Bulutları bile kamuflaj içerisinde resimler, çünkü bulutlar özgürlük demektir, barış demektir, sınır tanımazlıktır. Bulutlar kadar kelebekleri, en az kelebekler kadar nazlı bayrakları da kamufle eder renkleriyle, yaşamalarını ister. İlginçtir, bunlara madalyaları da ekler. Madalyalar her ne kadar savaş çağrıştırsa da kamuflajlarla o etkisini kırmıştır.
Tam zamanı…
Kadri Özayten’in Milli Reasürans Sanat Galerisinde açılan “Kelebek Etkisi” adlı retrospektif sergisi, tam da bugünlerde Suriye’de süren savaşa karşı çıkıştır. Kadri Özayten, ölümünden beş yıl sonra da savaşın masum hayatların yok edilmesi olduğunu, haklı hiçbir savaşın olmadığını, barışın sadece insanları değil, bütün canlıları da koruyup uzun süre yaşatacağını söylüyor… inat ve ısrarla.
Kadri Özayten
Kelebek Etkisi
Retrospektif Sergi
Milli Reasürans Sanat Galerisi
Maçka Cad. 35, Teşvikiye.
3 Ekim/30 Kasım
Arter
yedi sergi
Dolapdere, Irmak Caddesi no:13