KORKUT AKIN yazdı: “Araştırma ve çekimleri iki yıl süren, gösterimi için beş yıl beklenen belgesel film; Sabahattin Ali’nin yaşamı üzerinden dönemi anlatıyor asıl, resmi tarihin dışında…”
KORKUT AKIN
Cumartesi Annelerini bilirsiniz, özellikle gözaltında ve/veya polisin/jandarmanın bilinçli olarak kaybettiği çocuklarını arayan annelerdir. 12 Eylül’den sonra, belli bir bilinçle yılmadan, bıkmadan, baskıya boyun eğmeden toplanıyorlar yıllardır, soğuk sıcak dinlemeden.
Sabahattin Ali, 1948’de kaybedilmiş… Istranca ormanlarında, yurtdışına geçmek isterken arkadan başına vurulması sonucu öldürüldüğünü bildiğimiz, ama aslının öyle olmadığını Metin Avdaç’ın Sabah Yıldızı: Sabahattin Ali belgeselinden öğrendiğimiz ünlü yazar.
Toplumsal bellek
Belgesel yapmak zordur bizim ülkemizde, sadece bürokrasi, sadece sansür değil, kafa yapıları da engeldir önünde. Belleği olmayan toplumların geleceği de kolay olmaz, çünkü geçmişten gelen birikim ve deneyimleri yollarını aydınlatamaz ve aynı şeyleri yine yeniden yapmak zorunda kalırsınız ister istemez.
Metin Avdaç, belgesel yapan sayılı arkadaşlarımızdan biri. İğneyle kuyu kazarcasına uğraşıyor, çoğunlukla destek diye verilen üç beş sözün ötesinde yalnız çalışıyor. Titiz olduğu, konuyu iyi araştırdığı, kamerasını iyi kullandığı için de zoru kolay aşıyor.
Sabahattin Ali, önemli bir düşün insanı. Hayatın nasıl geçirdiği, nasıl ve nerede okuduğu, düşüncelerinin nasıl geliştiği, dünyaya ve hayata nasıl baktığı, daha da önemlisi insana verdiği değeri, yazdığı öykü ve şiirleri, çıkardığı dergileri bir bütün olarak izliyoruz “Sabah Yıldızı: Sabahattin Ali”de.
Yaşamı güzelleştirecek…
Gelecek güzel günlere inanan, yaşamlarını o güzel günlerin gelmesi için feda eden insanlar yaşatılmamış hiçbir dönemde.
Yeşil mürekkep
Kızı Filiz Ali, yakın arkadaşı Rasih Nuri İleri, arkadaşı olmanın ötesinde hayata ilişkin çok şeyler paylaştığı Hıfzı Topuz, Mehmet Başaran, Talip Apaydın, Halet Çambel, Ozan Sağdıç kendilerinin Sabahattin Ali’sini anlatıyorlar. Rasih Nuri, Sabahattin Ali ile özdeşleşen yeşil mürekkebin sırrını anlatıyor. Hıfzı Topuz, Sabahattin Ali’nin dağ başında değil, karakolda öldürüldüğünü açıklıyor, bilinenlerin tersine. Sabahattin Ali deyince Sinop, Sinop deyince Zindanı, zindan deyince “Aldırma Gönül”, aldırma gönül deyince Kerem Güney’in artık herkesçe bilinen şarkısı geliyor akla. Ali Kocatepe, “Melankoli”nin kendisini nasıl çarptığını, o duygu selinin nasıl şarkıya dönüştüğünü dile getiriyor. Bir de aşkları tabii, mektuplara saklanan, heyecanı satır aralarına gizlenen o duyguları büyük yazarın…
Araştırma ve çekimleri iki yıl süren, gösterimi için beş yıl beklenen (gösterim olanağı sağlayan ArtHouse teşekkürü hak ediyor) film; Sabahattin Ali’nin yaşamı üzerinden dönemi anlatıyor asıl, resmi tarihin dışında…
Sabah Yıldızı: Sabahattin Ali, belgesel, yönetmen Metin Avdaç, 10 Kasım’dan başlayarak gösterimde…
Filmin gösterildiği sinemalar ve saatleri: