Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in partisi, oylarda sahtecilik raporlarının gölgelediği bir seçimin ardından meclis çoğunluğunu kazandı. Birleşik Rusya’nın en yakın rakibi Komünist Parti ise oyların yaklaşık %19’unu aldı.
Oyların neredeyse tamamının sayımı biterken, Birleşik Rusya partisi oyların yaklaşık %50’sini alarak önceki seçimlere göre az bir düşüşle seçimlerin kazananı oldu.
Putin’i en çok eleştirenlerin aday olmasına izin verilmedi ve oy pusulalarının doldurulduğu ve zorunlu oylama yapıldığına dair haberler geldi.
Birleşik Rusya’nın en yakın rakibi Komünist Parti, oyların yaklaşık %19’unu aldı.
Yetkililer, Birleşik Rusya’nın zaferinin ülke parlamentosundaki 450 sandalyenin üçte ikisinden fazlasına sahip olacağı anlamına geldiğini söylüyor.
Komünistler de oy artırdı
Ancak, meclisteki çoğunluğunu kolayca elde etmesine rağmen, parti bir miktar zemin kaybetti. 2016 yılında parti oyların yüzde 54’ünü almıştı.
Putin’in parlamentodaki girişimlerini geniş çapta destekleyen komünistler, desteklerinin %8 oranında arttığını gördüler.
Ancak Associated Press haber ajansına göre liderleri Gennady Zyuganov, oy pusulası doldurma da dahil olmak üzere geniş çaplı ihlallerin yaşandığını öne sürdü.
Hapisteki Kremlin eleştirmeni Alexei Navalny’nin yaşam standartlarına ilişkin endişeleri ve yolsuzluk iddialarının Putin’in partisine verilen desteği etkilediği düşünülüyor.
Golos’a “yabancı ajan” denildi
Pazar akşamı itibariyle, Rusyalı yetkililerin “yabancı ajan” olarak nitelendirdiği bağımsız oy izleme grubu Golos, 4500’den fazla oylama ihlali raporunu takip ettiğini söyledi.
Bu arada Rusya içişleri bakanlığı gazetecilere verdiği demeçte, herhangi bir “önemli ihlal” kaydetmediğini söyledi.
Ancak Golos, işverenleri tarafından oy kullanmaya zorlandıklarını söyleyen insanlardan ve seçim sahtekarlığı iddialarından “çok sayıda mesaj” aldığını söyledi.
Navalny’nin uygulaması kaldırıldı
Hapisteki Rus muhalefet lideri Alexei Navalny tarafından geliştirilen Akıllı Oylama uygulamasının Rusların oy kullanmaya başladığı gün Apple ve Google mağazalarından kaldırılması da öfke yarattı.
Donanma müttefiki Leonid Volkov, teknoloji devlerini “Kremlin’in şantajına boyun eğmekle” suçladı.
Adını sadece Anatoly olarak veren Moskovalı bir emekli, Reuters haber ajansına, Putin’in Rusya’nın dünya sahnesindeki etkisini yeniden sağlama çabalarını takdir ettiği için iktidar partisine oy verdiğini söyledi.
“Birleşik Devletler ve İngiltere gibi ülkeler, 1960’larda ve 70’lerde Sovyetler Birliği’ne saygı duydukları gibi şimdi de bize az çok saygı duyuyorlar… Anglo-Saksonlar sadece gücün dilinden anlıyorlar” dedi.
Adını Irina olarak veren Moskovalı bir kuaför, “Oy vermenin mantığını anlamıyorum” derken ekledi: “Zaten bizim için her şeye karar verildi.”