Yalova’da, biber gazı sıkarak Çayan Birben öldüren dört polis hakkında yürütülen idari soruşturma sonunda, skandal bir şekilde, “ceza tayinine mahal olmadığı” sonucuna varıldı.
Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre; Çayan Birben’e ilişkin Adli Tıp Kurumu raporunda, yakın mesafeden gaz sıkılmasının Birben’de mevcut hastalığı tetiklemiş olabileceği ifade edilirken, polis müfettişleri dört meslektaşı hakkında dava açılmasını sağlayan bu ifadeyi gizledi. Müfettişler, Birben’in kendisinde zaten mevcut olan hastalık nedeniyle öldüğünü iddia ederek, dört polisin bir kusur ve kabahati olmadığını savundu. Bu arada, sanık polislerin Yalova’da hâlâ aynı birimde çalıştıkları ortaya çıktı.
Yalova’da, 27 Mayıs 2012’de bir akraba kavgasını ayıran astım hastası Çayan Birben, polis tarafından sıkılan biber gazı nedeniyle hayatını kaybetmişti. Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Dairesi’nin verdiği raporda, Birben’in yakın mesafeden yoğun biber gazına maruz kalmasının beyin kanamasında etkili olabileceği belirtilerek, şöyle denilmişti:
“Kendinde mevcut beyin-damar anevrizması (genişleme) bulunan kişinin yakın mesafeden yoğun olarak biber gazına maruziyeti halinde, serebral anevrizmanın rüptürüne (yırtılma) efor ve stres faktörüne ilave faktör olarak etkili olabilir.”
Adli Tıp raporu çarpıtıldı
Rapor üzerine polis memurları İbrahim Baltacı, Ercüment Küçükakça, Serhat Ayhan Yeni ve Tekin Ceyhan adlı polisler hakkında, ‘silah yoluyla kasten yaralama’ iddiasıyla Yalova Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Davanın dün görülen ilk duruşmasında, sanık avukatı tarafından, Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişlerinin hazırladığı idari soruşturma raporu mahkemeye sunuldu. Üç müfettiş tarafından hazırlanan 7 Mayıs 2014 tarihli raporda, dört polis hakkında ‘ceza tayinine mahal olmadığı’ görüşü dile getirildi.
Raporda, Yalova Asayiş Şube Müdürü Ali Çakar’ın ifadesine de yer verildi. Çakar ifadesinde, sanıklar her ne kadar kendi bünyesinde çalışsa da atamasının Çevik Kuvvet Şubesi tarafından gerçekleştirildiğini, bu yüzden gaz spreyi kullanmayı bilip bilmediklerinden haberdar olmadığını söyledi. Emniyet Amiri Naci Türker Yimşek ve Başkomiser Ertuğrul Bitmez de gaz spreyi dağıtımının birim mutemedince yapıldığını belirterek, “Hangi personelin bu konuda sertifikasının olduğunu bilmiyoruz. Olayda gaz kullanılması şeklinde talimatımız olmadı” dedi. Sanık polisler ise kavgayı ayırmak için müdahale ettiklerini, son çare olarak gaz spreyi kullandıklarını anlattı.
Yapılan değerlendirmede mevcut olayda Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’na (PVSK) göre polisin zor kullanmaya yönelik hukuki şartlarının oluştuğu ileri sürüldü. Ancak raporda, Adli Tıp Kurumu raporunun, “yakın mesafeden yoğun biber gazına maruz kalınması halinde ölümün gelişmiş olabileceği” yönündeki ifadeler yok sayılarak, “Ölüm nedeninin, kendisinden mevcut beyin damarlarının genişlemesine bağlı beyin kanaması ve gelişen komplikasyonlar sonucu olduğu” iddia edildi. Bu nedenle sanıkların “herhangi bir kusur ve kabahatlerinin olmadığı” kanısına varıldı.