İstanbul Ümraniye’de 19 yaşındaki Yunus Emre G.’nin, kendisini durdurmaya çalışan polis memuru Şeyda Yılmaz’ı vurarak öldürmesi olayı gündemdeki yerini koruyor. 19 suç kaydı bulunan Yunus Emre G.’nin tutuklanmamış olması eleştiri konusu. DW Türkçe’nin elde ettiği bilgilere göre, İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hâkimliği, yaralama suçuna karışan G. hakkında 19 Temmuz 2024’te haftada iki kez karakola imza atması şartıyla adli kontrol kararı verdi. Ancak şüpheli bu kararı ihlal ederek karakola gitmedi, ve bu ihlal polis tarafından savcılığa bildirilmedi. Adli kontrol ihlali, Şeyda Yılmaz’ın öldürülmesinden sonra 23 Eylül’de bildirildi.
Yunus Emre G.’nin UYAP sistemindeki suç kayıtlarına göre, sekiz uyuşturucu kullanma davası birleştirilmiş durumda ve “uyuşturucu kullanmak”, “tehdit”, “kötü muamele” suçlarından üç ayrı soruşturma daha yürütülüyor. Bu suçların 2024 yılında işlendiği belirtilirken, hakkında açılan sekiz soruşturma delil yetersizliğinden kapandı. Yağma suçundan 3 yıl 20 gün ceza alan G.’nin bu davası istinaf aşamasında, kasten yaralama suçundan bir dava ise halen devam ediyor.
Avukat Doğan Erkan, olayın cezasızlık kültürünün bir sonucu olduğunu vurguladı. Adli suçlarda cezaların caydırıcılığının kalmadığını belirten Erkan, mükerrir suç işleyenlerin infaz rejiminde daha sert önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, şüphelinin çöp poşeti giydirilerek adliyeye çıkarılmasını eleştirerek, bu durumun hukuka aykırı olduğunu ve devletin şiddet tekelini kötüye kullanmasının toplumsal bir sorun yarattığını söyledi. Erkan, olaya hukuksal tepki verilmesi gerektiğini vurguladı.