Ankara’da ‘genelge’yi gerekçe gösteren polis 1 Mayıs eylemlerini görüntüleyen Yol TV muhabiri Özge Uyanık’ın telefonunu yere atıp üzerine bastı.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde polis müdahalesini görüntülemeye çalışan muhabirler polis engeli ile karşılaşırken, geçtiğimiz günlerde Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzası ile yayımlanan genelge hatırlatıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) yayımladığı bir genelgede, eylemlerde cep telefonu ile ses ve görüntü alan kişilerin engelleneceği ve haklarında yasal işlem yapılacağı belirtilmişti.
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla yayınlanan genelgede, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği”, ses ve görüntü almanın da görevi yapmayı engellediği ifade edilmişti.
1 Mayıs’ta gazetecilere engel
1 Mayıs ‘ta Taksim’e çıkmak isteyen gruba uygulanan sert müdahaleyi görüntüleyen Sultan Eylem Keleş isimli muhabirin polis şiddetini görüntülemesi sırasında bir polisin genelgeyi hatırlatması kameraya yansıdı.
Görüntü almaya çalışan Keleş’in ”Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz” itirazı üzerine, polisler ”Genelge talimatı var” dedi.
DİSK Basın-İş’ten konuya ilişkin yapılan açıklamada, “1 Mayıs’ta çekim yapan gazeteci arkadaşlarımız polis tarafından engelleniyor, üyemiz Sultan Eylem Keleş’in ”Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz” itirazı üzerine polisler ”Genelge talimatı var” dedi. Tekrar ediyoruz; Emniyet’in genelgesiyle gazetecilik faaliyeti engellenemez!” denildi.
Öte yandan halktv muhabiri Hazar Dost Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan “Görüntü almama genelgesi” bahane edilerek görüntü alması itilerek engellenmeye çalışıldı.
Telefonu yere atıp üstüne bastı
Yol TV, “Ankara’da ‘genelge’yi gerekçe gösteren polis #1Mayıs eylemlerini görüntüleyen Yol TV muhabiri Özge Uyanık’ın telefonunu yere atıp üzerine bastı” açıklamasında bulundu.
Gazeteci Özge Uyanık da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Genelgede telefonu yere atıp üzerine basın mı yazıyor? İşkence görüntüleri kayıt altına alınmasın diye genelge mi olur? Haberleşme hürriyetimizden asla vazgeçmeyiz, görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Hiçbir genelge Anayasa’nın üzerinde değildir” ifadelerini kullandı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası, konu hakkında “TGS Ankara Şube olarak daha önce alanda gazetecileri engelleyen polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştuk. Soruşturma sürüyor. Benzer ihlalleri Şubemize bildirebilirsiniz. Gazetecilere yönelik bu ve bunun gibi hukuka aykırı eylemleri yargıya taşıyacağız.” açıklamasını yaptı.