Samsun’da geçen hafta iptal edilen, öğretmenlerin koronavirüs salgını gerekçesiyle “çağrı merkezleri”nde görevlendirilmesi uygulaması, bu kez Hatay’da yürürlüğe sokuldu. Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları “hukuk dışı” uygulamayı Meclis’e taşıdı.
SiyasiHaber
Geçtiğimiz ay Samsun’da gündeme gelen, öğretmenlerin koronavirüs salgını gerekçesiyle “çağrı merkezleri”nde görevlendirilmesi uygulamasının Hatay’da da yürürlüğe konulması üzerine Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, söz konusu “hukuk dışı” uygulamayı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplaması istemiyle Meclis’e taşıdı.
Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, 10 Aralık’ta 16 rehberlik öğretmenini, 112 Çağrı Merkezinde 7/24 saat çalışma esasına göre çalıştırılmak üzere re’sen görevlendirilmişti. Hatay Eğitim Sen yapmış olduğu açıklama ile söz konusu uygulamaya karşı çıkmıştı.
Bunun yanı sıra Reyhanlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de, okul idarelerinden Defne ve Antakya ilçelerinde ikamet eden beden eğitimi, görsel sanatlar ve rehberlik öğretmenlerinin 112 Çağrı Merkezinde çalıştırılmak üzere iletişim bilgilerini istemişti.
Benzeri uygulama geçtiğimiz ay Samsun’da yürürlüğe konulmuş, geçtiğimiz hafta ise iptal edilmişti. Samsun’da iptal edilen uygulamanın bu kez Hatay’da yürürlüğe konulması üzerine HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplaması istemiyle vermiş olduğu önergede şu soruları yöneltti:
- İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 44. Maddesine göre; “Öğretmenler kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kendilerine verilen işlerden başka, meslek dışı herhangi bir görevle yükümlü tutulamazlar” hükmüne rağmen bu hukuk dışı görevlendirmeler nasıl yapılabilmektedir?
- Mesleki eğitimlerine ve uzmanlık alanlarına uygun olmayan işlerde, salgın gerekçe gösterilerek çalıştırılmaları eğitim emekçilerini mağdur etmektedir. Tüm illerde bu uygulama sonlandırılacak mıdır?
- Samsun’da geçen hafta iptal edilen bu uygulama Hatay’da neden sürdürülmektedir?
- Re’sen görevlendirme yazılarında öğretmenlerin görevlendirme sürelerine yer verilmemiştir. Bahsi geçen görevlendirmelerin süresi ne kadardır?
- Neden bahsi geçen görevlendirmeler için personel alımı yaparak, uzman kişiler ile ihtiyaçlar karşılanmamaktadır?
- Eğitim emekçilerinin ısrarla farklı alanlarda görevlendirmek istenmesinin nedeni nedir?
- Bahsi geçen görevlendirmeler şu an hangi illerde sürmektedir?
- Sizce eğitim emekçilerinin alanları dışında görevlendirilmeleri olağan mıdır?