YÖK’ün online eğitim anketine katılan öğrenci ve akademisyenler online eğitimin, eğitim hayatını olumsuz etkilediğini belirtirken öğrencilerin yüzde 17’si online eğitim için gerekli cihaza sahip olmadığını bildirdi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından, Covid-19 salgını sürecinde yükseköğretim kurumlarında yürütülen çevrim içi eğitime ilişkin geçen hafta öğrenci ve öğretim elemanlarının görüşlerine başvurmak amacıyla yapılan anketin sonuçları açıklandı.
Evrensel’in haberine göre bütün üniversiteleri kapsayan anket çalışmasına öğrenci ve öğretim elemanları büyük ilgi gösterdi. Yapılan ankete, 207 üniversiteden 1 milyon 255 bin 22 öğrenci ile 27 bin 820 öğretim elemanı gönüllü katıldı. Anketteki ilgili kısımlar, Sağlık Bakanlığı ile de paylaşıldı.
Türkiye’de yükseköğretime ilişkin “en yüksek katılımlı” ve “hizmet alımı” olmadan yapılan ankete katılan öğrencilerden yüzde 55’inin kadın, yüzde 45’inin erkek, öğretim elemanlarının ise yüzde 43’ünün kadın ve yüzde 57’sinin erkek olduğu ifade edildi.
Katılımcıların yüzde 74’ü lisans, yüzde 22’si ön lisans ve yüzde 1’i doktora öğrencisi, öğretim elemanlarının ise yüzde 45’i sosyal bilimler, yüzde 32’si fen ve mühendislik bilimleri alanlarından.
Öğrencilerin yüzde 17’si, online eğitim için gerekli cihaza sahip değil
Öğrencilerin yüzde 17’si ve öğretim elemanlarının yüzde 3’ü uzaktan eğitime erişimi sağlayan elektronik cihazlarının bulunmadığını, öğretim elemanlarının yüzde 10.4’ü ve öğrencilerin yüzde 3’ü internet erişimlerinin yeterli olmadığını bildirdi.
Öğrencilerin yüzde 52’si çevrim içi eğitimin eğitim hayatını “olumsuz” etkilediğini belirtirken yine öğrencilerin yüzde 27’si bahar dönemindeki eğitim sürecinin “yüz yüze” olmasını, yüzde 47’si “çevrim içi” olmasını ve yüzde 26’sı “karma” yapılmasını tercih etti.
Öğretim elemanlarının yüzde 43’ü “derse katılım ve başarı durumu azaldı” dedi
Öğretim elemanlarının yüzde 69’u derslere hazırlık çalışmalarına daha fazla zaman harcadığını, yüzde 43’ü öğrencilerin hem derse katılımlarının hem de başarı durumlarının azaldığını ifade etti.
Ankete katılan öğretim elemanlarının yüzde 61’i, çevrim içi eğitim sürecinin, “ders verme dışındaki akademik faaliyetlere etkisinde bir değişiklik olmadığını veya olumlu etkilediğini” belirtti.
“Eğitimleri verimli yürütebilmek için ciddi bir güçlük yaşamadığını” belirten öğretim elemanlarının oranı yüzde 64 oldu. Öğretim elemanlarının yüzde 74’ü, yeni teknolojik ve pedagojik beceriler edindiğini aktardı.
Öğretim elemanlarının yüzde 61’i, bahar döneminde eğitimlerin “çevrim içi”, yüzde 26’sı “karma” ve yüzde 13’ü “yüz yüze” olması gerektiği görüşünü paylaştı.
Salgın dönemi sonrasında eğitimlerin ise öğretim elemanlarının yüzde 44’ü “yüz yüze”, yüzde 56’sı “çevrim içi veya çevrim içi destekli” yapılması görüşünü aktardı.
Online eğitim sürecinde derslere hazırlık süresi
Ankete katılanların yüzde 69’u derslere hazırlık çalışmalarına daha fazla zaman harcadığını belirtti.
Öğrencilerin derse katılımı ve başarı durumu azaldı
Öğretim elemanlarının yüzde 43’ü öğrencilerin hem derse katılımlarının hem de başarı durumlarının azaldığını belirtmiştir. İkinci yaygın yanıtta ise öğretim elemanlarının yüzde 20’siöğrencilerin derse devam durumu azalmasına rağmen başarı durumunun arttığını bildirmiştir.
Derslerin online yapılıyor olmasının öğrenmeye etkisinin, yüzde 52 oranında olumsuz olduğu görülmektedir.