Erdoğan, kabine toplantısında koronavirüs salgını nedeniyle getirilen tedbirlerin kaldırılmasına ilişkin bir dizi yeni kararı duyurdu. İllerin risk durumuna göre atılacak adımlar belirtilirken, düşük ve orta riskli illerde ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitim-öğretime başlanacağı ifade edildi.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısının ardından ‘yeni normalleşme süreci’ne dair açıklamalarda bulundu.
Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hangi illerin kademeli normalleşmeye geçildiğini duyurdu.
Türkiye’nin risk haritasını paylaşan Fahrettin Koca, şunları söyledi:
“Sağlık Bakanı Koca: İllerimiz risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı. Düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olarak kategoriler belirlendi.
Haritaya göre mavi ve sarı renkli iller düşük ve orta riskli iller olarak belirlendi.
Edirne, Balıkesir, Sakarya, Burdur, Konya, Aksaray, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Osmaniye ve Adıyaman, çok yüksek riskli (kırmızı) grupta yer aldı.
İstanbul ve İzmir’in yanı sıra, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Çanakkale, Muğla, Antalya, Kütahya, Bilecik, Düzce, Bolu, Zonguldak, Karaman, Mersin, Niğde, Kırıkkale, Kayseri, Kilis, Artvin ve Ardahan, Kovid-19 vakaları bakımından yüksek riskli (turuncu) iller oldu.
Uşak, Şanlıurfa, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Bitlis, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır Kovid-19’da düşük riskli(mavi) iller oldu.
İstanbul ve İzmir’de süreç nasıl ilerleyecek?
Erdoğan tarafından Kabine toplantısı sonrası yapılan açıklamaya göre, İstanbul ve İzmir’de şu normalleşme adımları atılabilecek.
►İstanbul ve İzmir genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretim başlıyor.
► Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim öğretime başlanacak. İstanbul’da genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.
► İstanbul ve İzmir’de hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması bir müddet daha pazar günü devam edecek.
► İstanbul ve İzmir’de restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane ve çay bahçesi gibi yerler faaliyetlerini sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle sürdürebilecek.
► Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşların İstanbul ve İzmir’de sokağa çıkma süresi artırılacak.
► İstanbul ve İzmir’de nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.
► İstanbul ve İzmir’de sivil toplum kuruluşları meslek odaları kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek.
1 Mart’tan sonra hangi illerde ve sınıflarda okullar açılacak?
Erdoğan yaptığı açıklamada, düşük ve orta riskli illerde ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitim-öğretime başlanacağını söyledi.
Erdoğan’ın bugün yaptığı açıklamaya göre, okulların yeniden açılmasıyla ilgili şu kararlar alındı:
Düşük ve orta riskli illerde ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitim-öğretime başlanacak.
Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.
Okullar, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8’inci ve 12’nci sınıflarda eğitim-öğretime açılacak.