Çeviri: Mustafa Durmuş
Uluslar arası düzeydeki Yunan halkı ile dayanışma eylemlerine iki ünlü iktisatçı da yazdıkları makalelerle destek verdiler.
Stiglitz, The Guardian gazetesinde yayımlanan yazısında neden “hayır” denilmesinin gerekçelerini şöyle açıkladı:
“5 yıl önce TROYKA tarafından Yunanistan’a dayatılan ekonomik kurtarma paketi berbat bir paketti. Çünkü bu paketteki politikalar yüzünden ülkenin milli geliri dörtte bir oranında düştü. Gençler arasındaki işsizlik oranı ise % 60’a fırladı. Daha önce böyle, kasıtlı bir biçimde gündeme getirilen ve felaketle sonuçlanan bir ekonomik depresyon örneği hatırlamıyorum.
Verilen yeni kredilerin neredeyse hiçbir kısmı Yunan ekonomisine gitmedi, sadece aralarında ağırlıklı olarak Alman ve Fransız bankalarının bulunduğu alacaklı ülkelerin alacaklarının geri ödenmesinde kullanıldı.
Sorun para olmaktan ziyade başka bir şey: Ödeme vadesi. 30 Haziran’ın son ödeme günü olarak dayatılması. Bu dayatma bilinçli bir biçimde Yunanistan’ı dizlerinin üzerine çökertmek için yapıldı. Sorun ayrıca tek başına kemer sıkma politikaları da değil. Aynı zamanda gerici ve cezalandırıcı politikalar.
Yunan halkı “evet” derse sonu olmayan bir depresyon ve tükenmişlik onların geleceği olacak.
Diğer taraftan “hayır” derse, demokrasinin beşiği olan bu ülke kendi geleceği ile ilgili kararlarını kendi verme fırsatı yakalayacak. Belki yakın gelecekte refahları azalacak ama en azından aşağılayıcı bir işkenceden de kurtulmuş olacaklar.
Ben olsam “hayır” derdim!”
Krugman ise New York Times gazetesindeki yazısına “ Yunanlılar hayır demelidir!” diye başlıyor ve gerektiğinde Yunan Hükümetinin avrodan ayrılmaya hazır olmasını istiyor.
Yazara göre:
“Yunan halkı, özellikle de son 5 yılda, çok önemli kemer sıkma politikalarına maruz bırakıldı. Kemer sıktı, ücretleri azaldı, vergileri arttı. Ama tüm bunlar ülkenin iç ve dış açıklarını kapatmaya yetmedi.
Çünkü bu kemer sıkma politikaları ekonomiyi çökertti, vergi tahsilatlarını azalttı.
Yani Yunan halkına zorla bir deli gömleği giydirildi.
TROYKA, SYRIZA’ya öyle önerilerle geldi ki bunların hükümetçe yerine getirilmesi politik olarak intihar demekti. Bunu bilerek yaptılar zira Tsipras’ı alaşağı etmek istediler.
Üç nedenden ötürü Yunan halkı 5 Temmuzdaki referandumda “hayır” demelidir:
1.Her katı kemer sıkma çıkmaz sokakla son bulur. 5 yılın sonunda Yunanistan çıkmaz sokağa geldi.
2.Hali hazırda bankalar kapalı ve sermaye üzerine kontroller konuldu. Avrodan çıkışın daha fazla tahripkar bir etkisi olamaz.
3.TROYKA’nın önerisine “evet” demek, bağımsızlığın son kırıntısından da vazgeçmek demektir. Çünkü önerilenler teknik şeyler değil, politik şeylerdir. Kreditörlerin güç göstergeleridir.
Bu nedenle Yunan halkı “hayır” demelidir. Aksi halde Yunanistan sonsuza kadar yeni kemer sıkma ile ve ardından gelecek depresyon ile karşı karşıya kalacaktır”.
Yazının orijinalı : http://www.truthdig.com/eartotheground/item/economists_krugman_and_stiglitz_on_why_greeks_should_vote_no_in_the_referen