İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yayımladığı iş cinayetleri raporuna göre 2024 Nisan’da en az 163 işçi çalışırken yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinin işkollarına dağılımına bakıldığında inşaat-yol işkolu 51 ve tarım-orman işkolu 36 iş cinayetiyle başı çekiyor.
Gece kulübü yangınında sorumluluklar zinciri
Raporda Beşiktaş’ta yer alan Masquerade Club’da çıkan yangına, yangında 21’i tadilat işçisi ve 9’u gece kulübü çalışanı olmak üzere 30 işçinin yaşamını yitirmesine geniş bir yer ayrıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili birimlerinin yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi’nin de sorumluluğunun olduğunu ifade eden İSİG Meclisi, raporda sorumluluklar zincirine dair şunları belirtti:
Birinci olarak tadilat için ilgili yasal kurumlardan izin alınmamış yani tadilat kaçak olarak yapılmış. İşyerinin tamamında bütün işler aynı anda gerek taşeron şirketler gerek gece kulübü çalışanları üzerinde iş yetiştirme baskısı da kurularak gerçekleştirilmiş. Risk değerlendirmesi ve çalışan eğitimi sadece kulüp çalışması baz alınarak (ayrıca tadilat gözetilmeyerek) hazırlanmış ve gerekli iş sağlığı, güvenliği eğitimleri verilmemiş.
Yangından korunmak için gerekli olan önlemler alınmamış (Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik), tadilat malzemeleri işyeri içinde depolanmış, yanmaz ve zor alev alıcı malzemeler, yangın söndürme sistemi çalışmamış, kaçış yolları oluşturulmamış ve üç çıkış kapısından ikisi kapatılmış.
İmar izninde işyeri sinema olarak gösterilmiş. 1987’de alınan işletme ruhsatı dönem dönem yenilenmiş ama verilen ruhsatlarda metrekareler uyuşmamış. Aynı durum itfaiye raporu için de geçerli ve 2016’dan beri sabit duruyor. O günden bugüne işletme denetlenmemiş. (Oysa bu tür denetimler sadece ruhsat başvurularında veya şikayet üzerine olmaz)
Bu noktada Masquerade Club işvereni ve tadilatı yapan taşeron firma sahipleri gerekli önlemleri almamıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili birimleri, yani merkezi idare, Beşiktaş Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimleri, yani yerel idare, gerekli denetimleri, yaptırımları yapmadıkları (ayrıca verilen ruhsatlar, raporlar gereği) ve bu çalışma düzenine göz yumdukları için meydana gelen bu iş cinayetinden sorumludur…