Fahiş elektrik faturalarını ödemeyi reddettikleri gerekçesiyle elektriği kesilen Moda Sahnesi açıklama yaptı. Açıklamada, “Artık kendi enerji hakkımızı, kendi kendimize sağlamaya karar verdik. Bugünden itibaren saatimizi kendi kendimize çalıştırıyoruz.” denildi.
Fahiş elektrik faturalarını ödemeyi reddettikleri gerekçesiyle elektriği kesilen Moda Sahnesi’nden, “Tiyatro sanatından ödün vererek sürdürdüğümüz süreci artık sonlandırıyoruz. Çünkü oyuncularımızın estetik açıdan niteliklerini kaybetmesine geçici olarak izin verebilirdik. Bu süre bizim için doldu. Artık kendi enerji hakkımızı, kendi kendimize sağlamaya karar verdik. Bugünden itibaren saatimizi kendi kendimize çalıştırıyoruz” açıklaması yapıldı.
İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan tiyatro ve sinema merkezi Moda Sahnesi, aralık ayında 7 bin lira, yılbaşından itibaren geçerli olan zamlardan sonra ise 20 bin lira civarında gelen elektrik faturalarını ödemeyeceğini açıklamıştı. Elektrik şirketi EnerjiSA’nın ihtar gönderdiği Moda Sahnesi’nin elektriği 10 Mart’ta kesilmişti. Ancak EnerjiSA, faturanın ödendiğini belirterek Moda Sahnesi’nin elektriğini aynı gün içinde yeniden açmıştı. Moda Sahnesi Sanat Yönetmeni Kemal Aydoğan ise faturayı kimin ödediğini bilmediklerini söylemişti. Moda Sahnesi’nin şubat ayı faturasını da ödememesi üzerine elektriği geçen çarşamba günü yeniden kesilmişti. O günden beri de oyunlar, ışıldaklar eşliğinde oynanıyordu.
Moda Sahnesi’nden bugün yapılan yazılı açıklamada, elektrik saatlerinin çalıştırılarak kesintinin sonlandırıldığı belirtildi. Açıklamanın tamamı şöyle:
“Saatimizi kendi kendimize çalıştırıyoruz”
“Elektriklerimizin kesilmesinin üzerinden geçen beş günlük süreçte, tiyatrodan vazgeçmeyeceğimizi göstermek için ‘ışıksız’ bir biçimde oyunlarımızı oynadık, Perdesiz Oyuncular, Tiyatro Dea, Tiyatro İn, 12. Ev ve Moda Sahnesi olarak. Bu olumsuz koşullarda oyun oynayan tiyatroculara, oyun seyreden seyircilere çok teşekkür ederiz. Tiyatro sanatından ödün vererek sürdürdüğümüz bu süreci artık sonlandırıyoruz çünkü oyunlarımızın estetik açıdan niteliklerini kaybetmesine geçici olarak izin verebilirdik. Bu süre bizim için doldu. Artık kendi enerji hakkımızı, kendi kendimize sağlamaya karar verdik. Bugünden itibaren saatimizi kendi kendimize çalıştırıyoruz. Hakkımız olan ama gasp edilen elektrik enerjisini kullanmak için yeteri kadar bekledik. Bu süre zarfında ne Kültür Bakanlığı, ne yerel yönetimler, ne de Sabancı Holding problemi çözmek için bizimle temas kurdu. Soruna çözüm getirmek gerekiyordu, biz de çözüm getirdik ve çözdük.
“Şubat ve Mart ayları için toplam 14 bin TL ödemek isteriz”
Devlet ve Şehir Tiyatroları’nın elektrik faturaları hangi kaynaktan ödeniyorsa, Moda Sahnesi’nin elektrik faturaları da o kaynaktan ödenmelidir. Alan Kadıköy’ün, CKM’nin, Haldun Taner Sahnesi’nin, Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin, Cevahir Sahnesi’nin, AKM’nin elektrik faturaları nasıl ödeniyorsa aynı biçimde. Elektrik faturasını illaki Moda Sahnesi’nin ödemesi isteniyorsa aralık ayı faturası bedeli üzerinden şubat ve mart ayları için toplam 14 bin TL ödemek isteriz. Bu miktar Sabancı Holding için de uygunsa IBAN numaralarını göndermeleri halinde parayı hesaplarına yatırabiliriz.
“Yetkileri bekleyecek sabrımız kalmadı”
Moda Sahnesi, özel ticari bir tiyatro değil ‘özerk kamusal tiyatrodur’. Moda Sahnesi’nin şirket statüsünde olması, Türkiye’nin tiyatro tanımı konusundaki eksikliğinden kaynaklanmaktadır ve bu da bir mevzuat problemidir. Yetkililer mevzuatı çok uzun süredir değiştirmeye yanaşmıyorlar. Bunun değişik sebepleri olabilir. Ancak bundan böyle yetkileri bekleyecek sabrımız kalmadı. Yetkililer bir an önce özel tiyatroların statüsünü, ticari olandan çıkarıp kamusal olarak kabul edilecek modeli devreye sokmalıdırlar.”
(ANKA)