Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Eylül 2024 raporunda, kadın gazetecilere yönelik artan baskıları ve hak ihlallerine dikkat çekti. Raporda, basın özgürlüğüne yönelik baskı ve tehditlerin her geçen gün arttığı belirtilerek, bu süreçte savaş politikalarının ve yoksulluğun derinleşmesinin de önemli bir rol oynadığı kaydedildi.
Eylül ayında yaşanan hak ihlallerinin, kadın gazetecilere yönelik sistematik baskıların ne kadar ciddi bir boyuta ulaştığını gözler önüne serildiği belirtilen raporda “Kadın gazeteciler, haber yaptıkları için sürekli yargı baskısına maruz kalırken, sahada ise polis, asker ya da çetelerin engellemeleriyle karşılaşıyor” denildi.
Colemêrg’de uyuşturucu ve fuhuşa yönelik yaptığı haberler nedeniyle JINNEWS muhabiri Rabia Önver’in evinin basıldığı hatırlatılan raporda, “Bu olay baskıların sistematik bir boyuta ulaştığını gösteriyor” ifadelerine yer verildi.
‘Hakikati ortaya çıkarma azmi artıyor’
Raporda, TV100 muhabiri Canan Altıntaş’ın, bir cenaze törenini haberleştirirken saldırıya uğraması ve tehdit edilmesine de yer verilirken, “Sahada çalışan kadın gazetecilerin karşılaştığı zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi. Mücadele Birliği Gazetesi muhabiri Lütfiye Burcu Kara’nın İzmir’de evi basıldı. Gazetecilerin asli görevi gerçekleri ortaya çıkarmaktır. Ancak yargı baskısı, bu görevin icrasını zorlaştırıyor. Tüm bu baskılara rağmen gazeteciler gerçekleri yazma kararlılığını sürdürüyorlar. İktidarın ve bağlı yargının gazetecilere yönelik baskıları arttıkça, hakikati ortaya çıkarma azmi de güçleniyor” denildi.
Raporda, ayrıca gazetecilik mesleği uğruna yaşamını yitiren Nagihan Akarsel ve Gurbetelli Ersöz’ün, kadın gazetecilerin direnişinde önemli bir ilham kaynağı olduğu vurgulandı.
Kadın gazetecilere yönelik ihlaller şöyle sıralandı: “2 gazeteci saldırıya uğradı, 2 gazetecinin evine baskın düzenlendi ve 2 gazeteci gözaltına alındı. Ayrıca 4 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı, 1 gazeteci tehdit edildi ve 2 gazetecinin haber takibi engellendi. Eylül ayı 1 kadın gazeteci tutuklandı ve 2 gazeteci hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 2 gazeteci hakkında soruşturma açıldı ve 1 gazeteciye dava açıldı. Toplamda 9 gazetecinin yargılaması devam ederken, bir gazeteciye toplamda 14 bin 160 TL para cezası verildi.”
Tutuklu gazeteciler
*Elif Ersoy: Yürüyüş Dergisi Yazı İşleri Sorumlusu
*Hatice Duman: Atılım Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
*Özlem Seyhan: Gazeteci
*Tülay Canpolat: Sabah Gazetesi Ankara Muhabiri
*Selamet Turan: Gazeteci
*Özden Kınık: Eski TRT Çalışanı
*Lütfiye Burcu Kara: Mücadele Birliği Gazetesi Muhabiri