KORKUT AKIN yazdı: “Şaban İba, “Türkeş’ten Bahçeli’ye MHP’nin Devletle Bitmeyen Dansı”nda, MHP üzerinden Türkiye’ye, siyasi ortama, geleceğe bakıyor.”
KORKUT AKIN
Bu gün, kamuoyunun en çok dikkatini çeken konulardan biri MHP ile AKP’nin 2019 seçimleri için yapmayı planladıkları, aslında deklare ettikleri ittifaktır. Bunun için temelden tepeye kadar yapıyı tümüyle irdelemek gerekir. Bu seçim ittifakı gerçekten sadece seçim amaçlı mı, yoksa kalıcı bir ittifakla birlikte muhalif sesleri kesmek, ülkenin (özellikle de Kürt muhalefetinin, barış yanlılarının ve sosyalistlerin) üzerine bir kabus gibi çökmek için mi? Şaban İba, “Türkeş’ten Bahçeli’ye MHP’nin Devletle Bitmeyen Dansı”nda, MHP üzerinden Türkiye’ye, siyasi ortama, geleceğe bakıyor.
Geçmişini bilmeyenler…
12 Eylül’den bu yana yaklaşık iki kuşak geçti. Bazı yaşanmışlıklar unutuldu, bazılarının unutulması mümkün değil, ama gündemden düştüğü için geleceği aydınlatması istenen/beklenen temel olayları ve görüşleri anımsamak gerekir. Buna da bağlı olarak İba, derinlemesine çalışmasına MHP’nin kuruluşundan önceyi ele alarak başlamış. Turancılık hareketinden, 27 Mayıs’a, 14’ler sürgününe, CKMP’den MHP’ye dönüşümden Türkeş’in (kamuoyundan titizlikle gizlenen) ihbarcılığına ve itirafçılığına kadar her şeyi özetlemiş.
MHP; kurucusu, diğer bir deyişle ideoloğu, başbuğu Alpaslan Türkeş’in ölümünün ardından Devlet Bahçeli ile yürüyor yoluna. Seçim sisteminin gereği baraj altında kalsa da, bir dönem sonra toparlanan ve siyasi iktidara muhalefetin (yoksa muhalif olmanın değil) önemli bir unsuru olan MHP’nin başına gelen Devlet Bahçeli, kimi zaman rahatlatıcı, kimi zaman komik olacak denli anlamsız, kimi zaman da sert tepkileriyle siyasi konjonktürün içinde yer aldı.
“Devletin başına Devlet gelecek”ti, ama freni patlayan araba yokuş aşağı hızla iniyor. Bu düşüşü tanımlamak için geçmişe bir bakmak gerekiyor.
Mit ajanı mı?
Başbuğ Türkeş, ardından gelen Devlet Bahçeli’yi MİT ajanı olarak suçlamıştı, ama o Bahçeli, 1999 seçimlerinde oy patlamasıyla koalisyonun en güçlü ortağı konumuna geldi.
“Fikirlerimiz iktidarda, ama biz hapisteyiz” düşüncesi doğrultusunda, özellikle de PKK ile silahlı mücadelesinde devletin yanında yer alan MHP, asker ve polisin içinde, özellikle de Özel Tim’de korundu, kollandı. Bu ve buna benzer tüm destekler MHP ile birlikte devletin de güçlenmesinin yolunu açtı. Şaban İba, ırkçı ve şoven çalışmaların Anadolu’nun her yanına, özellikle de kitlelerin çok sevdiği futbol maçlarına MHP tarafınca taşındığını ayrıntılarıyla ele alıyor. Sürdürülen adı konulmamış savaşla birlikte toplumsal tahribatı büyüttüğünü de belgeliyor.
Ülkenin durumu üzerine düşünen herkesin bilebildiği, gördüğü bu durumu, Şaban İba, siyasal değerlendirmelerle çözümlüyor kitabında. 24 saatin çok uzun bir zaman olduğunun bilinciyle, gündemin sürekli değişmesinin de ışığında, MHP’nin yaptıklarını veya yapmak istediklerini iyi analiz etmeliyiz. Bu, sadece bizim için değil, geleceğimiz için de önemli. Hele de günümüzde seçim ittifaklarının konuşulduğu, Devlet Bahçeli’nin MHP tabanını bile rahatsız eden çıkışlarının tartışıldığı günümüzde…
Siyasette tarihsel rol…
Siyasi liderlere isim ve sıfat ekleyerek küçültücü ve karikatürize edici bir propagandanın yanı sıra “Komünist gazetelere hususi ilanlar veren zenginler, önemli kişiler (.….) sevgi ve/veya baskı ile (yerine göre) doğru yola sokulmalıdır” MHP’nin 20 maddelik “yapılacak işler” raporunun içindeki iki cümle sadece…
“Devletin başına Devlet gelecek”ti, ama freni patlayan araba yokuş aşağı hızla iniyor. Bu düşüşü tanımlamak için Şaban İba, Bahçeli’nin tarihsel önemdeki üç rolünü sıralıyor: Birincisi, koalisyonu bozarak AKP iktidarının kurulmasına yardımcı olmak… İkincisi, 7 Haziran seçiminin ardından tek parti iktidarını kaybeden AKP’ye yeniden iktidar yolunu açması… Üçüncüsü ise Anayasa referandumundaki tutumuyla başkanlık yolunu açması…
Şimdi, bugün yeni bir rol daha üstlendi Devlet Bahçeli: 2019 seçimleri öncesinde AKP’ye kayıtsız şartsız destekçiliğini açıklayarak egemen erkin daha yeni değiştirdiği seçim yasalarını yeniden değiştirmesiyle, AKP’nin çok daha uzun iktidarda kalmasını sağlamak. Bunu, her ne pahasına olursa olsun başarmak. MHP’nin yok olmasına yol açsa bile…
MHP’nin Devletle Bitmeyen Dansı -Türkeş’ten Bahçeli’ye- Şaban İba, araştırma, inceleme, Pencere Yayınları, Ekim 2017, 304 s.