Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışan sağlık emekçileri, 2 saatlik iş bırakma eylemi yaparak ödenmeyen fazla mesai ve performans ücretlerini istedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi, Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Sağlık-Sen) ve Mersin Tabip Odası Mersin Üniversitesi Asistan Hekimler Temsilciliği, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışan sağlık emekçilerinin ödenmeyen fazla mesai ve performans ücretlerinin verilmesi için 2 saat iş bıraktı. Eylem sonrası hastane önünde açıklama yapıldı. “Sağlık çalışanları köle değildir, emeğimizin karşılığını istiyoruz” ve “Artık yeter Asistan Hekim köle değildir, emeğimizin karşılığını istiyoruz” pankartlarının açıldığı açıklamada basın metnini Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen okudu.
‘Alın terimize göz dikmesi kabul edilebilir bir durum değil’
Sağlık emekçilerinin 8 aydır emeklerinin karşılığını alamadığını aktaran Antmen, uzun süredir ruhsal ve bedensel olarak sağlıklarını bozacak şartlar altında çalıştıklarını söyledi. Hastanenin mevcut mali durumunun gerekçe gösterilerek sağlık emekçilerinin alacaklarını alamadığını sözlerine ekleyen Antmen, “Yıllardır idarecilerin her sıkıştıklarında hastanenin mali durumunu gerekçe göstererek emeğimize, alın terimize göz dikmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Mali durum bozuksa bunun suçlusu biz çalışanlar değiliz. Bunun suçlusu, sağlıkta dönüşüm politikaları ve sağlık sistemini yönetenlerdir. Tüm bu gerçeklere rağmen, borç yükünün sağlık çalışanlarının omuzlarına bindirilmek istendiği tuhaf bir durum ortadadır” dedi.
‘Sağlık çalışanları köle değildir’
Yaşadıkları sorunlardan dolayı sağlık emekçilerinin hastalarla karşı karşıya geldiğini bunun da sağlıkta şiddete yol açtığını vurgulayan Antmen, sağlık emekçilerinin köle olmadığını dile getirerek, baskılar karşısında mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.
Antmen, sorunların çözümü için taleplerini şöyle sıraladı:
* Hastaneden alacaklı olduğumuz geçmiş dönemlere ait bütün ücretlerin bir an önce ödenmesini
* Haklarımız olan nöbet ücretlerinin, yoğun bakım nöbeti farklarının düzenli olarak yatırılmasını
* Döner sermaye ve performans ek ödemelerinin öğretim üyesi, araştırma görevlisi , yardımcı sağlık personelinin yanı sıra diğer hastane personeline düzenli olarak ödenmesini
* Hastanenin mali durumunun gerekçe gösterilerek ücretlerimizde herhangi bir kesinti yapılmamasını
* Eğitim hakkımızın aksatılmayacak şekilde sürdürülebilmesi için uygun koşulların sağlanmasını talep ediyoruz
* Biz hastalarımız için, sağlık için, sağlıkçılar için buradayız. Taleplerimiz değerlendirilmedikçe mücadelemizden ödün vermeyeceğiz.
(MEZOPOTAMYA AJANSI)