Mersin Tarsus Hali’nde aynı işi yapmalarına rağmen erkek işçiler kadar ücret alamayan kadınlar, “sosyal güvence ve eşit işe eşit ücret” talebinde bulundu.
Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunan Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin paketleme bölümünde çalışan kadınların zorlu çalışma koşullarına rağmen sosyal güvenceleri bulunmuyor. Günde 10-12 saat çalışan kadınların talebi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sosyal güvence.
Mezopotamya Ajansı’ndan Esra Solin Dal’a konuşan 25 yaşındaki Rengin Demir, 13 yaşında tarım işçisi olarak çalışmaya başlayan dört yıl önce ise sebze halinde paketleme işçisi olarak çalıştığını günlük 120 TL kazandığını belirtti.
Sebze ve meyveleri kasaların içine yerleştirdiklerini ve gün boyu ayak ve ellerinin su ile temas ettiğini söyleyen Demir, “Kışın soğuktan, yazın da sıcaktan perişan oluyoruz. Burada 7 kişinin işini 5 kişi yapıyoruz. Mecbur başka bir iş yok, ülkede zaten çok sayıda işsiz var. Kimseye muhtaç olmamak için çalışıyoruz” dedi.
Kötü çalışma koşulları sağlığı olumsuz etkiliyor
Güvencesiz çalıştıklarını, kaza geçirdikleri takdirde masrafları karşılamak zorunda kaldıklarını söyleyen Demir, ağır çalışma koşullarının kimi hastalıklara neden olduğunu ifade etti. Yoğun bir şekilde meyve-sebze tozu soludukları için birçok kadın emekçinin astım ve bronşit gibi hastalıklara yakalandığını ifade eden Demir, halde çalışan kadınların kasaları kaldırdıkları ve diz üstü oturdukları için ayak, bel ve sırt ağrısı çektiğini, birçok kadının da bel fıtığı olduğunu vurguladı.
Eşit işe eşit ücret
15 yıldır halde çalışan 29 yaşındaki Azime Baykara da, çalışma koşullarının zorluğuna değindi. “Kadınlar bütün işlerde olduğu gibi bu işte de erkeklerle eşit ücret alamıyor” diyen Baykara, bu eşitsizliğin ortadan kaldırılmasını istedi. Baykara, kadınların yaşadıkları sorunlara şöyle değindi: “Çalıştığımız birçok sektörde işçi bile sayılmıyoruz. Bana göre insanların emeğinin yok sayılması kadına yönelik ekonomik bir şiddettir. Mecburiyetten geliyoruz. Bizim talebimiz emeğimizin yok sayılmamasıdır. Yasada bizim bir statümüz olsun ve iş hayatında erkeklerle eşit şartlarda çalışmak istiyoruz.”
Köle değil insanız
Biber paketleme işinde çalışan 23 yaşındaki Dersim Demir ise, yaklaşık 5 yıldır sebze halinde çalıştığını söyledi. Yazın artan sıcakların yanı sıra sabahın erken saatlerinden, akşam geç saate kadar çalışmanın kendisini çok zorladığını aktaran Demir, “yaptığımız iş çok zor. 5-6 kadın paketleme işçisi, 25 ile 35 tonluk bir TIR’ı doldurmak zorunda. TIR çıkmadan bizde çıkamıyoruz. Belli bir maaş yok. Kaç gün gittiysen o kadar para alıyorsun. Sebze halinde bazı kadınlar çift vardiye çalışıyor. Bu saatlerin bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Kendimize ait sosyal bir hayatımız yok. İnsanız, köle değiliz” dedi.