MEB, 5 yılda 719 milyar lira harcayarak geliştirdiği stratejide imam hatipleri ‘Türk tipi model’ olarak niteledi, eğitim sistemini dinileştirmekle görevlendirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eğitim alanında 5 yılda 719 milyar TL harcayarak geliştirdiği stratejide imam hatiplere özel tarifleme yaptı. İmam hatipleri “Türk tipi model” olarak niteleyen bakanlık, yaşanan toplumsal sorunların çözümünde de dini eğitimi işaret etti.
Görev: ‘Eğitimde dini eğitimi kurumsallaştırmak’
Bakanlığın strateji belgesinde, “Ciddi toplumsal değişimlerin tecrübe edildiği günümüzde yaşanan değer krizlerine ve belirsizliklere ülkemiz adına çözüm sunabilecek yapılar arasında imam hatip okulları yer almaktadır” diyerek imam hatiplere “rol tarifi” yapıldı. Sadece imam hatiplerin niteliğini artırmak için 10 milyar TL bütçe ayıran bakanlık, toplumsal sorunların çözümlerinde de imam hatipleri işaret edecek. Milli Eğitim Temel Kanunu’nda imam hatiplerin kurulma amacı “dini hizmetlerin yerine getirilmesi ile görevli elemanları yetiştirmek üzere, hem mesleğe hem yüksek öğrenime hazırlayıcı programlar uygulayan öğretim kurumları” olarak yer alsa da MEB, 2019-2023 Strateji Belgesi’nde bu amacı “Örgün eğitim sisteminde din eğitimini kurumsallaştırmak” olarak değiştirdi.
Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre Strateji Belgesi’nde ayrıca “Evrensel karakteri güçlendirilecek imam hatip okullarının mili bir model olarak başka ülkelere örnek olma potansiyeli artacaktır” ifadeleri ile imam hatiplere verilen değer vurgulandı.