Samsun’un Terme ilçesinde Kozluk Akçay Mevkiinde elektrik üretimi yapan OMW’ye ait doğalgaz çevrim santralinin üretimi Ankara 3. İdare Mahkemesi tarafından tekrar durduruldu.
Samsun’un Terme ilçesinde Kozluk Akçay Mevkiinde elektrik üretimi yapan OMW’ye ait doğalgaz çevrim santralinin üretimi Ankara 3. İdare Mahkemesi tarafından tekrar durduruldu.
Termik santralin kapatılmasına ilişkin verdikleri mücadele sonucunda, santralin kapatılması kararı alınmasının kendilerini son derece mutlu ettiğini söyleyen Sahilköy Muhtarı Mehmet Şensoy,
Terme/Akçay mevkinde faaliyet gösteren OMW Termik santralinin kıyı balıkçılığını ve organik tarımı olumsuz etkilemesinden dolayı, termik santrali istemeklerini ve sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti. Mehmet Şensoy konuşmasına şöyle devam etti;
“2013 yılında meclisten çıkan torba yasa kapsamındaki enerji yasası doğrultusunda bizim kazanımlarımız, yargı kararlarımız, Danıştay’dan aldığımız yürütmeyi durdurma kararları By-pas edilmiş bir noktada. Fakat, bu enerji yasasının 2014’ün mayıs ayında anayasa mahkemesinde iptal edilmesinden sonra, bizim yine TÜÇAP olarak açmış olduğumuz yürütmeyi durdurma talebi ve lisans iptali içeren davamızda önemli bir aşama kaydedilmiş ve bu anayasa mahkemesinin enerji yasasının iptalinin enerji yasası sonrası bizim yürütmeyi durdurma kararımızın geçerliliği tekrar gündeme gelmiştir.
“Her Yönüyle Ciddi ve Önemli Bir Karardır”
Danıştay’ dan Ankara 3. Bölge İdare Mahkemesine devredilen davamızda, geçen ayın 16’sında önemli bir karar daha çıkmış, Ankara’nın 3. İdare Mahkemesi de yürütmenin durdurulması kararını vererek mücadelemizde yeni bir kazanım elde etmemizi sağlamıştır. Bu her yönüyle ciddi ve önemli bir karardır. Bu hem mücadelenin ivme kazanması açısından, hem de çevre mücadelesinin başarılması açısından son derece önemli ve nitelikli bir karardır. Çünkü bundan önceki yürütmeyi durdurma kararını şirket uygulamamış, resmi mercilerde uygulanması doğrultusunda bir uygulamada bulunmamışlardır.
“Bu Karar, Üretimin Durdurulmasını ve Teiaş’ın Enerji Almamasını Kapsıyor”
Daha önce üretim yapmadıklarını belirterek kararı boşa çıkarmışlardı. Fakat şu anki yürütmeyi durdurma kararı üretimin durdurulması ve TEİAŞ’a da enerji nakil hatlarından enerji alınmamasını gerektiriyor. Dolayısıyla, yaptırımı olan, karşılığı olan, uygulaması olan bir kararla karşı karşıyayız. Bu hem Türkiye’de hem çevremizde süren çevreci ve ekolojistik hareketlerin kazanımları ve mücadelemiz açısından, ayrıca yeni termik santral girişimlerinin önüne set çekmesi açısından son derece önemli bir karar olmuştur. Bundan sonra da çevre mücadelesinin yeni kazanımlarının devam etmesini diliyorum. OMW’nin karara 7 gün içinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz hakkı bulunuyor. Eğer itirazları reddedilir ise, bir ay içerisinde kapatılması için işlem yapılacak.” şeklinde konuştu.
16 Şubat 2015 tarihinde oy çokluğu ile 2014/1276 esas kararı taraflara dün tebliğ edildi. Ünye Sınırlı Sorumlu Su Ürünleri Kooperatifi’nin OMW’ye ait elektrik üreten santralin üretiminin durdurulması için Ankara 3. İdare Mahkemesi’ne açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme oy çokluğu ile santralin yürütmesinin durdurulması kararı verdi. Mahkeme kararında, “Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden OMW’nin üretiminin teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına, kararın tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere 16.02.2015 tarihinde oy çokluğu ile karar verildi.” denildi.
Mahkeme Başkanı Karşı Çıktı
Mahkemenin kararına Mahkeme Başkanı Gülay Sönmez muhalefet şerhi koydu. Sönmez, karara itiraz gerekçesi olarak kararın hangi hukuka aykırı olduğunun ve telafisi güç veya imkansız zararların neler olduğunun belirlenmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Ancak Mahkemenin 2 üyesi Ordu’nun Ünye İlçesi, Sınırlı Sorumlu Su Ürünleri Kooperatifi’nin itirazını haklı bularak OMW’nin üretiminin durdurulması kararı verdi. Karar Ünyeliler ve Termeliler tarafından sevinçle karşılandı. OMW’nin karara 7 gün içinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz hakkı bulunuyor.
Soğutmak İçin Denizden Alınan Ve Deşarj Edilen Su Balık Yumurtlama Alanını Tahrip Ediyor
Ünye Sınırlı Sorumlu Su Ürünleri Kooperatifi Ankara İdare Mahkemesi’ne açtığı davada OMW’nin elektrik üretim Lisansının hukuka aykırı olduğu, termik santralin çalışması halinde çevre ve insan sağlığı açısından çok büyük zararlara yol açacağı, santralin soğutma amacıyla denizden çekilen ve sonra deşarj edilen suyun balık yumurtlama alanlarını tahrip edeceğini bildirmişti. Kooperatif ayrıca, Danıştay 13. dairesi’nin 14.11.2011 tarih ve E 2011 / 1756 sayılı kararı ile söz konusu santrale verilen üretim lisansının yürütmesinin durdurulduğu, ancak inşaatının tamamlanan santralin elektrik üretimine başladığı iddia edilerek iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istedi.
Anayasa Mahkemesi Üretim İznine Gerekçe Olan Kararı İptal Etti
Danıştay 16.05.2012 tarih ve E 2011 / 1756 sayılı karar ile yürütmeyi durdurmasının ardından şirket tekrar Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı’na müracaat ederek tekrar üretim lisansı istedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da inceleme yaparak tesisin geri dönülemez hale geldiğini bildirdi. Bu karar üzerine EPDK’da 04.06.2014 tarih ve EU 4430-1- 02612 sayılı üretim lisansı verdi. Ünye Sınırlı Sorumlu Su Ürünleri Kooperatifi de Ankara İdare Mahkemesi’ne bu lisansın iptali ve yürütmenin durdurulmasını kararlaştırdı.
Mahkeme kararında, Anayasa Mahkemesi’nin 2013/65 Esas dosya numarası ile 22.05.2014 tarihinde verdiği karar ile dava konusu işlemlerin dayanağını oluşturan 6446 sayılı kanunun geçici 14. maddesinin Anayasa’ya aykırı bulunarak iptal edildiğini de kararına gerekçe olarak bildirdi. Mahkeme ayrıca Anayasa’ya aykırı olduğu için Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kanun hükmünün uygulanmasının Anayasa’nın üstünlüğü ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayacağını da kararında belirtti.
Kaynak: Meral Korkmaz (Ünye Vizyon)