Soma’da yürüyüş düzenleyen maden işçileri, insanca yaşamı sağlayacak bir ücret politikası ve tazminat sorununun çözülmesi çağrısında bulundu.
Soma’da, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası (Bağımsız Maden İş) öncülüğünde bir araya gelen maden işçileri, taleplerine ilişkin yürüyüş düzenledi. Soma Meydanı’nda toplanan maden işçileri, “Çalışmak ölüm, emeklilik zulüm, yasal düzenleme istiyoruz” yazılı pankart taşıyarak, sık sık “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Ses ver Ankara madenciler ayakta” sloganlarını haykırdı. İşçiler ayrıca Tahir Çetin ve Ali Faik inter başta olmak üzere vefat eden tüm maden emekçileri için saygı duruşunda bulundu.
ÇAKIR: EMEKLİ MAAŞIYLA GEÇİNEMİYORUZ
Yürüyüş öncesi konuşma yapan Bağımsız Maden İş Başkanı Gökay Çakır, “Bizler 20 sene madenlerde dünyanın en ağır iş kolunda çalıştık. Ömrümüzden ömür gitti. Emekli olduk. Şu anki emekli maaşımız 3 bin, 3 bin 500 arasında. Madenciler geçinemiyor. Mücadelemiz bunun için başlamıştır. 2014 yılında çıkan yasada da eksiklikler var. Sendika ve siyasi partiler bunu göz ardı etti. Bunun için hep beraber mücadele ederek kazanacağız” dedi.
‘TAZMİNAT SORUNU BİTTİ DİYENLER MADENCİLERİN YAŞADIĞI KENTİ TERK ETSİN’
Maden işçilerinin konuşmalarının ardından kitle Soma Adliyesi önüne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte “Soma uyuma madencine sahip çık” sloganları atılırken, adliye önünde maden işçileri adına Ferhat Akılma açıklama yaptı. Soma’da madencilerin tazminat sorununun bitmediğini söyleyen Akılma, “Bitti diyenler, böyle bir algı yaratmaya çalışanlar, yıllardır madencilerin tazminatlarının ödenmesi konusunda ayak bağı olanlar madencilerin yaşadığı her kenti terk etmelidirler. Soma Uyar madencilik tazminat ödemelerinde 952 madenci tazminatını almıştır fakat eksik ödeme almıştır. Azim Uyar’a ait bir ocağa ödemeler yapılırken Azim Uyar’a ait diğer ocağa ödemeler yapılmamıştır. Ayrıca iş kazası ve ölümlü iş kazası tazminat ödemeleri hiç yapılmamıştır” dedi.
‘TAZMİNAT SORUNUNU İVEDİLİKLE ÇÖZSÜNLER’
Aynı zamanda ‘Soma Kömürleri tazminat ödemelerinde yapılan usulsüzlüklerin ve yasada 13 Mayıs 2014 öncesi hak edişleri olan madencilerin ödemeleri konusunda sınırlamanın devam ettiğini’ söyleyen Akılma, “Bu yola çıkarken söylediğimiz ve aynı zamanda sendikamızın bir mücadele ilkesi olarak, ‘bir kişinin hakkı kalmayıncaya kadar bu yoldan asla dönmeyeceğiz.’ Mücadelemizin neticesinde muhatap olarak karşımıza çıkanlar, günlerce, aylarca bizi oyalayanlar bu sözümüzü, ilkemizi on milyon kez düşünsünler ve Somalı madencilerin çözülmeyen tazminat sorununu ivedilikle çözsünler” çağrısında bulundu.
‘EMEKLİ MADENCİNİN GEÇİNEBİLMESİNİ DÜŞÜNEBİLMEK AKIL DIŞIDIR’
Madencilik, mesleğinin dünyanın en ağır mesleği olduğunu söyleyen Akılma, madencilerin aynı zamanda devlete/SGK’ye emeklilik maliyeti yükü en az olan kesim olduğunu anlattı. “Düşünün ki bugün yeni zamla 8500 TL aylık ücret alan maden işçisi bir ay sonra emekli olunca 2500-3500 TL sınırında emekli aylığına mahkum ediliyor. Hiçbir iş kolunda aldığı maaşla, aldığı emekli aylığı arasında bu kadar uçurum olan bir kesim söz konusu değildir” diyen Akılma, seçime doğru gidilirken Soma, Kınık, Kırkağaç, Savaştepe’de madencilerin karşısına çıkacak siyasi partilerin öncelikle bu konuda ne yapacaklarını taahhüt etmesi gerektiğini vurguladı.
Akılma, konumasına şöyle devam etti: “Hayat pahalılığının 3-5 katına çıkmış olduğu bir durumda, elektriğin, suyun, kiranın, ısıtmanın, market ve pazar ürünlerinin günlük gelen zamlarla belirlendiği bir hayatta, 2500-3500 TL arası maaş alan emekli madencinin ve ailesinin geçinebilmesini düşünebilmek akıl dışılıktır.”
‘İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’
Kamuya ait yeraltı maden işletmelerinden emekli olmuş bir maden işçisinin ortalama aylık ücretinin 6 bin 500 TL olduğuna dikkat çeken Akılma “Özel işletmelerin yeraltı madenlerinde çalışmış ve emekli olmuş madencilerin yaşadığı durumun adı tam anlamıyla sefalettir. Bizim gün geçtikçe daha da kötüleşen bu sefalete, bu ölüm aylığı anlamına gelen düşük emeklilik ücretlerine daha fazla tahammülümüz yok. Madenciyi bu sefaletten çıkaracak ve insanca yaşayabileceği bir ücret almasını sağlayacak bir yasal düzenleme talep ediyoruz. Aynı zamanda Uyar Madencilik’te tazminatlarını alamayan, eksik ödeme alan, iş kazası ve ölümlü iş kazası tazminatlarının gerçek tutarlarını alamayan madencilerin tazminat sorunu çözülmelidir. İnsanca bir yaşam için, sonuna kadar mücadele edeceğiz.”
Açıklamanın ardından haykırılan sloganlarla eylem sona erdi.
(DUVAR)