Yargıtay, kimlikteki ismini ‘Sozdar’ olarak değiştirmek isteyen öğretmenlik bölümü öğrencisinin talebini ‘Kürtçe bir ismin öğretmenlik mesleği ile çelişkili olacağı’ gerekçesiyle reddeden mahkeme kararını bozdu.
Mahkemenin bozulan kararında gerçek adının Sozdar olduğunu ispatlayan davacıya, “Sozdar’ın söylenmesi zor, adını değiştirmesinde hukuki yararı yok” dendi.
‘Öğretmenlikle çelişkili’
GazeteDuvar’dan Kemal Göktaş’ın haberine göre, bir üniversitede öğretmenlik bölümünde okuyan öğrenci, isim değişikliği talebiyle Mersin’de dava açtı. Dava dilekçesinde adının aile ve arkadaş çevresinde ‘Sozdar’ olarak bilindiğini belirten üniversitelinin bu iddiası dinlenen tanıklar tarafından teyit edildi. Ayrıca polisin yaptığı araştırmada da davacının çevresinde ‘Sozdar’ ismiyle bilindiği anlaşıldı.
Buna rağmen davacının talebi Mersin 4. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme kararında davacının çevresinde ‘Sozdar’ adıyla bilindiğini iddia ettiği hatırlatılarak şu gerekçelerle ret kararı verildi: “Sozdar kelimesi Kürtçe’dir. Davacı üniversitede öğretmenlik bölümünde öğrencidir, ileride yapacağı iş ile kullanacağı ad çelişkili olacaktır. Ayrıca Sozdar’ın söylenmesi zordur. Davacının adını Sozdar olarak değiştirmesinde hukuki yararı bulunmamaktadır. Davacının mevcut adı kötü bir manaya gelmemekte, gülünç ve alay edilecek bir nitelik taşımamaktadır.”
Yargıtay’dan döndü: Ret gerekçeleri uygun değil
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 8’inci Hukuk Dairesi’ne geldi.
Dairenin 2017/7950 esas ve 2018/11588 sayılı, 15.04.2018 tarihli kararında, Türk Medeni Kanunu’nun 27’inci maddesindeki düzenlemeler hatırlatılarak şöyle dendi: “Davacının adını değiştirme talebi haklı nedene dayanmaktadır. Çevresinde ‘Sozdar’ adıyla tanındığı iddiası kolluk ve tanıkların beyanıyla kanıtlanmıştır. Davanın kabulüne karar verilmesi yerine uygun bulunmayan gerekçeyle reddi doğru görülmemiştir.”
Daire, bu gerekçelerle mahkeme kararının bozulmasına karar verdi. Karar uyarınca isim değişikliği davası Mersin’de yeniden görülecek.