Devlet Tiyatroları dekor ve kostüm tasarımcısı Ali Cem Köroğlu, yakalandığı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. DT’de ihmaller zincirine tepki yağdı. Kültür Sanat-Sen, ihmaller zincirini tek tek sıralayarak “Ali Cem Köroğlu’nu kim öldürdü?” diye sordu
Devlet Tiyatroları (DT) dekor ve kostüm tasarımcısı Ali Cem Köroğlu, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.
Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (DETİS), "Köroğlu'nun görev yaptığı oyun durdurulmalı, çalışanlar soruşturma sürecine dahil edilmeli, onların bilgilerine/tanıklıklarına başvurulmalıdır" açıklaması yaptı.
İzmir Devlet Tiyatroları'nda geçtiğimiz günlerde prömiyeri yapılan ve kadrosunda pek çok tiyatro emekçisinin koranavirüse yakalandığı "Karıncalar / Bir Savaş Vardı" oyununun kostüm ve dekor tasarımını yapan Ali Cem Köroğlu'nun Covid-19 testi pozitif çıkmış ve yoğun bakıma kaldırılmıştı.
Ali Cem Köroğlu'nun ve meslektaşlarının salgına yakalanmasına Devlet Tiyatroları'nın yeterli önlemleri almadan oyun sahnelemeye ve provalara devam etmesinin sebep olduğu dile getirilmişti. "Karıncalar / Bir Savaş Vardı" oyununun oyuncusu tiyatro sanatçısı Akın Kurt'un prömiyerden bir gün sonra yaptırdığı Covid-19 testinin pozitif çıktığı; Covid-19 testi pozitif çıkan ve karantina sürecindeki Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt'un oğlu olan Akın Kurt'un virüsü, oyunu izlemek için Ankara'dan gelen annesinden almış olabileceği iddia edildi. DT'deki ihmal Meclis gündemine de taşınmıştı. İzmir'de Devlet Tiyatrosunda çalışan çok sayıda sanatçının Kovid-19 testi pozitif çıktı. Ali Cem Köroğlu'nun yaşamını yitirmesinin ardından çok sayıda sanatçı, salgının arttığı Devlet Tiyatrolarında ihmalin hesabının sorulmasını istedi.
Köroğlu'nun hayatını kaybetmesine ilişkin DETİS şu açıklamayı yaptı:
"1- Bilindiği üzere, 28 Ekim 2020 tarihli Bakanlık genelgesiyle, Devlet Tiyatroları'nın Kültür ve Turizm Bakanlığına yetki devri gerçekleşmiştir. Her ne kadar bakanlık 'sehven' olduğunu açıklasada, yetkilerin iade edildiğine ilişkin bir evrak kuruma ulaşmamıştır. 5441 sayılı 'tüzel kişiliğimizi' koruyan yasamızın dışında gelişen ve Anayasaya aykırı olan bu durum, bir sanat kurumunun tam anlamıyla bürokrasiye teslim olmasının sonucudur. Bürokrasi sanatın gerekli isterlerini bilemez. Bürokratlar sahneyi anlayamaz. Acil ve hızlı kararlar alamaz. Ali Cem Köroğlu'nu ölüme götüren olaylar zincirinin ilk halkasını burada aramak gerekir.
2- Durumun vahameti ortadadır. Konuyla ilgili çok acil bir soruşturma, Devlet Tiyatroları üst yönetim yetkisinin bürokrasiye devri ile ilgili olarak, bakanlıktaki 'karar vericileri' de kapsayacak şekilde başlatılmalıdır.
3- Devlet Tiyatroları'nda olaydan birinci derecede sorumlu yetkililerin soruşturma sürecinde, olayın gidişatını etkilememeleri adına 'tedbiren' görevden el çektirilmesi gerekmektedir. Bu soruşturma sürecinin, görevden el çektirilen yetkililer için de kendilerini aklama adına bir fırsat olduğu unutulmamalıdır.
4- Acil olarak perdeler corona sürecini kapsayacak biçimde süresiz kapatılmalıdır.
5- Ali Cem Köroğlu'nun görev yaptığı oyun durdurulmalı, çalışanlar soruşturma sürecine dahil edilmeli, onların bilgilerine/tanıklıklarına başvurulmalıdır.
6- Eğer söylendiği gibi yaşadığımız olağanüstü salgın sürecinde karantinaya sadık kalmayan bir oyuncunun duruma sebebiyet verenlerden biri olduğu ortaya çıkarsa, kurumla derhal ilişiği kesilmelidir.
7- Devlet Tiyatrosu yetkililerinin prova ve temsil süreçlerinde çalışanlarına neden test yapmadığı da soruşturma kapsamında özellikle ele alınmalıdır."
"Ali Cem Köroğlu'nu kim öldürdü?"
Kültür Sanat-Sen, Ali Cem Köroğlu'nun da bu ihmalkarlık nedeniyle yaşamını yitirdiğini vurguladı. Köroğlu'nun yaşamını yitirmesinin ardından birçok tepki gelerek "Ali Cem Köroğlu'nu kim öldürdü?" diye soruldu.
Sanatçılar ihmale tepki gösterdi
Onlarca koronavirüs vakasının yaşandığı Devlet Tiyatroları'nda ihmale yönelik sanatçıların tepkileri de sürüyor. Sosyal medyadan açıklama yapan sanatçılar, ihmalin hesabının sorulmasını istedi.
(ETHA)