Koronavirüs nedeniyle, AKP İktidarı’nın ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’nın arkasına sığınan şirketler, çalışanlarına zorunlu ücretsiz izin dayatıyor. İmbat Madencilik, IKEA Türkiye ve Elite World Otel çalışanlarına da ücretsiz izin dayatıldı. Çalışanlar temel ihtiyaçlarını karşılayamama riski altında.
SiyasiHaber
Koronavirüs salgını nedeniyle birçok sektörde firmalar ve işyerleri geçici olarak faaliyetlerini durdururken, bu işyerlerindeki yüzbinlerce çalışana ‘ücretsiz izin’ dayatılıyor. Yıllık izinleri olan çalışanlar yıllık izinlerinden kesilmek üzere izne çıkartılırken, birçok iş yerinde yıllık izin hakkı olmayanlar ise ‘ücretsiz izin’ belgesi imzalatılarak izne çıkartılıyor. Birçok işyerinde de salgın riskine rağmen, yetersiz önlemlerle üretim baskısı altında işçiler çalıştırılmaya devam ediyor. Yüzbinlerce çalışan, kiralarını, faturalarını ödeyememe ve temel ihtiyaçlarını karşılayamama riski altında.
AKP İktidarı'nın açıkladığı koronavirüse karşı ekonomik tedbirlerinin içerisinde yaklaşık 20 milyon çalışana yönelik önlemler bulunmazken, ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ paketiyle patronlar için KDV indirimi, teşvik, borç erteleme, faiz indirimi, stok finansmanı desteği veriliyor.
Son olarak Soma İmbat Madencilik, IKEA Türkiye, Elite World otelleri çalışanlarını zorunlu yıllık izin ya da ücretsiz izne gönderdi.
Soma İmbat Madencilik’te ücretsiz izin
Soma İmbat Madencilik’te çalışan maden işçileri, yer üstünde çalışan maden işçilerinin yıllık izni olanlarının, yıllık izinlerinden düşülmek üzere ‘ücretsiz izne’, yıllık izin hakkı bulunmayanların ise ‘ücretli izne’ gönderildiklerini anlattı.
Yeraltında işçiler çalışmaya devam ediyor
SiyasiHaber’e konuşan maden işçileri, yeraltında ise üretime devam edildiğini, işçilerin yeraltında çalıştırılmaya devam ettirildiğini ifade etti. İşçilerin verdiği bilgiye göre, Soma’da umreden dönen bir çift kendi isteğiyle hastaneye başvurdu ve karantinaya alındı. Karantinaya alınan çiftin ifadeleri doğrultusunda Soma’da umreden dönen 14 aile daha karantina altına alındı.
İmbat maden ocağında termal kameralarla ateşlerinin ölçüldüğü bilgisini veren işçiler, bu ölçümler sırasında umreden gelen ve karantinaya alınanlardan birinin madende çalışan torununda yüksek ateş tespit edilerek karantinaya alındığı bilgisini verdi.
Ortak havalandırma salgın riskini artırıyor
Yaklaşık 5 bin işçinin çalıştığı İmbat Madencilik'te koronavirüs riski bulunduğuna işaret eden işçiler, “Yeraltı maden ocaklarında genellikle havalandırmalar ortaktır. İmbat Madencilik’e ait çalıştığımız maden ocağında da havalandırma ortak. Yani tek bir kanaldan hava girişi oluyor, tek bir kanaldan hava çıkışı oluyor. Virüsün havada kalma süresi düşünüldüğünde yeraltında bu havayı soluyan tüm işçiler koronavirüs salgını tehdidi altındayız” diye konuştu.
Gelen haberler Soma bölgesindeki birçok maden ocağında da benzer uygulamaların yaşandığı yönünde…
Elite Word 6 oteli kapattı çalışanları ücretsiz izne gönderdi
Elit World isimli otel zinciri, 6 otelini kapatırken, 2 otelinde de kapasiteyi düşürdüğünü duyurdu. Otel yönetimi otellerde bulunması zorunlu personelin dışındaki tüm personeli "Bu koşullar altında şirketimize ait otellerimizin açık tutulabilmesi keza çalışanlarımızın ücret ve sosyal haklarının da ödenebilmesi mümkün değildir" diyerek ücretsiz izne gönderdiğini açıkladı.
Otel yönetimi tarafından yapılan açıklama şöyle:
“18.03.2020 tarihinde alınan karar ile şirketimize ait olan Elite World Asia, Elite World Europe, Elite World Prestige, Elite World Sapanca, Elite World Van, Elite World Marmaris otelleri geçici olarak kapatılmış, Elite World İstanbul, Elite World Business otellerimizin de kapasitesi düşürülmüş olup, bu otellerde bulunması mecburi olan personel harici, çalışan tüm personelimize de ücretsiz izin verilmiştir.”
IKEA Türkiye tüm mağazalarını kapattı, çalışanlarını zorunlu yıllık izne çıkardı
IKEA Türkiye’de 19 Mart günü saat 22.00’dan itibaren Türkiye’deki, tüm IKEA mağazalarını koronavirüs salgını nedeniyle geçici bir süre kapattığını duyurdu. IKEA Türkiye’nin kronik hastalığı olmayan, risk grubunda bulunmayanlar da dahil çalışanlarını zorunlu yıllık izne çıkardığı öğrenildi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK): İş işten geçmeden uyarıyoruz!
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) önceki gün yaptığı açıklmada, AKP İktidarı’nın ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’nı eleştirilerek şöyle denilmişti: “AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 18 Mart 2020 tarihinde koronavirüsle ilgili olarak Ekonomik İstikrar Kalkanı adı verilen önlemler açıklanmıştır. Durumun ciddiyetiyle örtüşmeyen bu önlemler sadece ve sadece “sermayeye kalkan” paketidir. Sermayeye kalkan olan iktidar, emekçileri görmemiştir. Açıklanan pakette işçi yoktur, işini kaybeden yoktur, emekli ve dar gelirli yoktur. Ekonomik İstikrar Kalkanı adı verilen önlem paketinin her yerinden sermayenin sınıfsal şımarıklığı akmaktadır.
Aynı açıklmada ‘İş işten geçmeden uyarıyoruz” denilerek, koronavirüsle mücadelede alınması gereken önlemler şöyle ifade edilmişti:
“Koronavirüsle mücadele köklü kamusal tedbirleri gerektirmektedir. Halkın sağlığının ve çalışanların iş ve aş güvencesinin sağlanması için aşağıdaki önlemler acilen alınmalıdır:
- Çok ciddi bir işsizlik dalgası tehlikesine karşı salgın riski devam ettiği sürece bireysel ve toplu işten çıkarmalar yasaklanmalıdır.
- İşten çıkarmalar ve ücretsiz izinler yerine ücretli izin uygulamasına gidilmeli ve işçilerin ve çalışanların temel yaşam giderlerini sağlayacak gelirleri garanti altına alınmalıdır. 100 milyarTL’lik paket ile milyonlarca çalışana aylarca gelir güvencesi sağlanabileceği bilinmelidir.
- Koronavirüs döneminde işyerleri kapanan işçilerin iş akdi sona erdirilmesin, bunun yerine işsizlik sigortası fonu, devlet ve işveren desteği ile gelirleri garanti edilsin. Salgını fırsat bilerek esnek çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılmasına izin verilmemelidir.
- Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları ve elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca ertelenmelidir.
- Mümkün olan işlerde ve işyerlerinde uzaktan çalışmaya geçilmelidir. Zorunlu mal ve hizmetlerin üretilmediği ve virüsten korunma koşullarının sağlanamadığı tüm işyerlerinde çalışanlar en az 14 gün boyunca ücretli izne çıkarılmalıdır. Çalışan ebeveynlerden birine ve risk grubunda olanlar ile 60 yaş üstü çalışanlara kamuda ve özel sektörde acil ücretli izin verilmelidir.
- En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine çekilmelidir. Koronavirüsle mücadele döneminde bu miktara 1000 TL destek eklenmelidir.
Koronavirüsle mücadele kamu hizmetlerini geliştirme, sağlık hizmetlerinde ve eğitimde özelleştirmeleri durdurma ve kamusallaştırma yönünde bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Çok geç kalmadan işçiler ve emekçileri merkez alan kamusal ve halkçı önlemler alınmalı, köklü sosyal devlet uygulamalarına geçilmelidir.”