Bir yılda geliştirilen koronavirüs aşılarının güvenilir olmayacağına ilişkin iddiaları yanıtlayan Virolog Semih Tareen: “Önceki bilimsel gelişmeler, yatırımlar, teknoloji ve hükümetlerin işbirliği sayesinde koronavirüs aşısı bir senede geliştirildi.”
Amerika Birleşik Devletleri’nin Seattle kentinde çalışan virolog Semih Tareen, “Koronavirüse karşı geliştirilen aşı çalışmaları neden bu kadar kısa sürdü?” sorusuna sosyal medya hesabından cevap verdi. Bugüne kadar en hızlı geliştirilen aşı, kabakulak virüsüne karşıydı ve uygulamaya geçmesi dört sene sürdü. Koronavirüs için yaklaşık bir yılda süren aşı çalışmalarının güvenilir olmayacağına ilişkin iddiaları yanıtlayan Tareen, daha önce yapılan bilimsel çalışmalar, yatırımlar, hükümetlerin işbirliği sayesinde uzun yıllar süren bir aşının bir senede hayatımıza girdiğini söylüyor.
Tareen koronavirüs salgını başladığında bilim insanlarının koronavirüsler hakkında bilgisinin ve çalışmalarının zaten var olduğunu belirtti. “Çin’de ilk Covid-19 vakasının açıklanmasından 10 gün sonra virüsün genomu sekanslandı” diyen virolog Tareen bunun, modern bilim teknolojisi sayesinde olduğunu söyledi. 1981 yılında semptomları görülmeye başlayan AIDS hastalığına neden olan HIV virüsünden örnek veren Tareen, genomunun ancak 2009 yılında yayınlandığının altını çizdi.
Eski virüs aşı teknolojilerinde inaktive veya zayıflatılmış virüs kullanıldığını ve bunun eski bir yöntem olduğunu notlarına ekleyen Tareen, uzun yıllardır RNA teknolojisi üzerinde çalışan şirketlerin işinin kolaylaştığını söyledi.
Virolog Tareen klinik deneylerde hızla yol alınabilmiş olmayı ise SARS ve MERS virüsünden edinilen tecrübeye bağlıyor.
Tareen salgın sayesinde hükümetlerin, Dünya Sağlık Örgütü’nün, ilaç şirketlerinin işbirliği içinde olmasının da aşı çalışmalarını hızlandıran önemli bir etken olduğunu açıkladı.
Tareen son olarak “Bilim ve insan azmi sayesinde Covid19’dan kurtulacağız” dedi.
(Kaynak: Medyascope)