Koç Üniversitesi’nde çalışan öğretim üyeleri, asistan, öğrenci ve taşeron işçiler, üniversite yönetiminin işten çıkarmalar ve güvencesiz çalışma şartlarını dayatmasına karşı tepkili. Öğretim üyeleri, öğrenci ve işçiler, 26 Mart’ta düzenleyecekleri forumda neler yapabileceklerini tartışacaklar.
İki yıl önce, taşeron işçilere yönelik keyfi işten çıkarmalara sahne olan Koç Üniversitesi ile ilgili yeni iddialar var. Üniversiteden gelen bilgiler öğretim üyeleri, asistan, lisans öğrencileri ve taşeron işçilerin yine hedefte olduğu yönünde. Koç öğretim elemanlarının oluşturduğu Akademik Forum, gelişmeleri tartışmak ve yol haritası çıkarmak için 26 Mart’ta öğrenci, hoca ve işçilerin katılımıyla forum düzenleyecek.
Edinilen bilgiye göre, Koç Üniversitesi’nde çalışan öğretim üyesi, asistan ve işçilerin yaşadığı huzursuzluk, 2014-2015 öğretim yılının başlamasıyla daha da arttı. Üniversite yönetimi, sözleşmelerinin gelecek öğretim yılında yenilenmeyeceğini 8 öğretim üyesine bildirdi. Öte yandan, bazı okutmanlardan ise, sözleşme süreleri ve maaşların azaltılmış olduğu yeni sözleşmeleri imzalamaları istendi. Bu gelişmeler karşısında toplanan Akademik Forum, Rektör Ümran İnan’a hitaben bir dilekçe kaleme aldı. 143 öğretim üyesi ve görevlisinin imzaladığı dilekçede, sözleşme yenileme ve terfi kriterlerinin şeffaf olmamasından duyulan kaygı dile getirilerek, akademik personelin bu konudaki politikaların oluşturulmasına katılmak istediği belirtildi.
ÖĞRENCİLER DE HUZURSUZ
Koç Üniversitesi’nde lisansüstü programlara kayıtlı öğrenciler de, bir süre önce rektör İnan’a bir dilekçe göndererek, asistanların sigortasız çalışma, çalışma koşulları ve iş tanımlarıyla ilgili sorunlarını aktarmış ve bu konudaki taleplerini dile getirmişti.
Lisans öğrencileri ise, üniversitedeki lisans eğitiminin kalitesinin son yıllarda düşmesinden şikayetçiler. Öğrenciler, öğretim üyeleri işten çıkarıldıkça ders sayılarının azaldığını, azalan derslerde öğrenci sayısının arttığını, derslerin kalitesinin düştüğünü, bunun yanı sıra, işlerini kaybetmemek için öğretim üyelerinin gittikçe daha fazla yayın yapmaya itildiklerini, böylece derslere yeteri kadar zaman ayıramadıklarını belirttiler. Öğrenciler ayrıca, taşeron işçilerinin iş yükünün artması ve işten çıkarılmaları nedeniyle yurtların ve fakültelerin yeterince temizlenmemesinden şikayetçiler.
SORUNLAR NASIL ÇÖZÜLECEK?
Öte yandan, Koç’ta topluca işten çıkarılmaları üzerine 2 Nisan 2013’te direnişe geçen ve daha sonra işe alınan taşeron işçilerinin de, son dönemlerde keyfi işten çıkarılmalarla karşı karşıya olduğu bildirildi.Gelişmeler üzerine, Koç Üniversitesi’nin bileşenleri bir araya gelerek, tüm bu sorunların tartışılacağı bir forum yapmaya karar verdi. Facebook’ta “kocdayanışma” sayfasından ve “koctaneleroluyor” hashtag’iyle twitter’dan duyurulan forum, 26 Mart’ta Rumeli Feneri kampüsünde gerçekleşecek. (Kaynak:EVRENSEL)