Suriye’nin Türkiye sınırındaki Kobani’de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Kürt güçleri arasındaki çatışmalar şiddetini artırarak devam ederken Kobani Halk Meclisi Eşbaşkanı Ayşe Efendi, “Devrim tepesi olan Miştenur ve 5 köy elimizdedir. İçeride şehitliğe ulaşmış durumdayız. YPG ve YPJ temizliğe başlamıştır” dedi.
Efendi, IŞİD militanlarının annelerine, “Ben, annelerin yüreğine kulak veriyorum. Hiçbir anne, çocukları hangi yolda olursa olsun ölmesinden yana değildir. Biz, kendi yurdumuzdayız. IŞİD çetelerinin çocukları gelip bizi öldürüyor. Annelere sesleniyorum, biz Kürtlerden ne istiyorlar” diye sordu. Halk Savunma Birlikleri’nde (YPG) bulunan bir çocuğunun çatışmalarda “şehit” düştüğünü, bir çocuğunun ise Halk Savunma Güçleri’nde (HPG) gerilla olduğunu söyleyen Efendi, “Şehit annesi olarak bu acıyı hissettiğim için o analara sesleniyorum: Çocuklarını bu kirli savaştan çeksinler” dedi.
Türkiye’nin son dönemde Rojava özellikle de Kobani’ye yönelik politikalarını nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Efendi, geçmişteki politikalara da baktıklarında “güvenlerinin kalmadığını” söyledi. Efendi, “Ne söylemişlerse hiçbir zaman söylediklerini yerine getirmediler. Ayrıca IŞİD’i birkaç sefer bitirme noktasına getirdik. Kobani kuşatmasında IŞİD’in tek ulaşabileceği nokta Türkiye’ydi ve oradan askeri mühimmat vs. ulaştırıldı. Bunlar, Türkiye üzerinden geçti. Türkiye, IŞİD’in yenilmesini engelleyen güçtür” iddiasında bulundu.
‘Kobani’nin savunmasından Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) destek alınıyor mu?’ sorusuna Kobani Halk Meclisi Eşbaşkanı Ayşe Efendi, sadece Burkan El Fırat’tan (Fırat Volkanı) “45-50 kişilik bir grup” geldiğini söyleyerek yanıt verdi. Efendi, dünya kamuoyunda Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD), Kobani’deki çatışmalara destek için ‘kendileri dışında hiçbir gücü kabul etmediği’ yönündeki iddiaları ise kesin bir dille reddetti. Efendi, “Ayrıca gerçekten amaç DAİŞ’in (IŞİD) yenilmesi, bitirilmesiyse cepheler de çoktur. İlla ki Kobani’ye gelinmesine gerek yok. O cephelerde de savaşılabilir” dedi.
Yaklaşık iki aydır, IŞİD tarafından kuşatılan kente geçen haftalarda Kuzey Irak’taki Kürdistan yönetimi destek amacıyla takviye peşmerge göndermişti. Yaklaşık 150 peşmerge, Kasım ayı başında Türkiye üzerinden Kobani’ye geçmişti. ‘Kobani’ye geçen peşmergeler arasında az sayıda da olsa ABD’li subay ya da asker var mı?’ şeklindeki soruya Efendi, “Ben askeri konularla ilişkili değilim. Bu bakımdan 3-5 de olsa Amerikalı var mı, bilmiyorum” diye yanıt verdi. ABD önderliğindeki Koalisyon güçlerinin hava saldırılarının da belli bir zaman sonra başladığını belirten Ayşe Efendi, “Ancak sadece hava saldırılarıyla sonuç alınmaz. İkincisi, ABD isterse kısa bir süre içinde DAİŞ’i o bölgeden çıkarabilir. Bu, neden yapılmıyor?” diye sordu.
Türkiye ve ABD’nin müttefik olduğunu anımsatan Efendi, bu durumun, akıllara soru işaretleri getirdiğini ifade etti. Efendi, soru işaretlerini, “Bu, Türkiye ile Amerika’nın eşgüdümlü bir politikasının sonucu mudur? IŞİD ile YPG/YPJ birbirlerini kırsın hesabı mı yapılıyor?” diye sıraladı ve “Zaman zaman öyle de düşünmüyor değiliz” dedi. ‘IŞİD, Kobani’den temizlendikten sonra ne gibi bir strateji düşünülüyor? Askeri güçleri, Kobani’den çıkarak IŞİD’e karşı bölgedeki diğer güçlerin cephelerine yardıma gidecek mi?’ Kobani Halk Meclisi Eşbaşkanı Ayşe Efendi, bu yöndeki soruya ise “O, sonrasında değerlendirilecek bir süreç. Çünkü şu anki tek düşüncemiz DAİŞ çetelerinin, Kobani’den temizlenmesi” diye yanıt verdi. (BBC)