Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde halk, gelecek 5 yıl boyunca görev yapacak 10. Cumhurbaşkanı’nı seçmek için sandıklara gitmeye başladı. Erdoğan’ın mevcut Cumhurbaşkanı Akıncı’ya karşı doğrudan bir mücadeleye girişmesi ile tartışmalı hale gelen seçimlerin sonucu merak konusu
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanma işlemi başladı.
KKTC halkı, gelecek 5 yıl görev yapacak cumhurbaşkanını belirlemek üzere saat 08.00'den itibaren sandık başına gitmeye başladı.
Vatandaşlar, cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra, yüksek mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören anayasa değişikliği için de oy kullanıyor.
Oy kullanma işlemi saat 18.00'e kadar sürecek ve kayıtlı 198 bin 867 seçmenin 738 sandıkta oy kullanabilecek.
Oy verme işlemlerinin tamamlanmasının ve sandıkların kapanmasının ardından sayıma geçilecek.
YSK, bu akşam önce Cumhurbaşkanlığı, ardından da Anayasa değişikliği halkoylaması sonuçlarını açıklayacak. Her iki sonucun da saat 22.00’ye kadar netleşmesi hedefleniyor.
Öte yandan, seçmenlerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında maske ve eldiven kullanarak oy kullandığı görüldü.
KKTC, 1974'ten bu yana 10'uncu kez cumhurbaşkanını seçiyor.
7'si bağımsız 11 aday
KKTC'de bugüne kadar en çok adayın katıldığı cumhurbaşkanlığı seçiminde 7'si bağımsız 11 aday yarışıyor.
Seçimde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı'nın yanı sıra bağımsız aday olarak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Demokrat Parti (DP) Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş yarışıyor.
Diğer yandan Alpan Uz, Mustafa Ulaş, Ahmet Boran ve Arif Salih Kırdağ bağımsız olarak, Fuat Çiner ise Milliyetçi Demokrasi Partisi'nin adayı olarak yarışa katıldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti seçimleri ne anlam ifade ediyor?
KKTC seçimleri mevcut hükümet için özellikle Doğu Akdeniz meselesinde büyük öneme sahip. Mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ters düşen Erdoğan, Akıncı'nın görev süresi boyunca bir kez dahi Akıncı'ya resmi ziyarette bulunmamıştı. Mevcut Cumhurbaşkanı Akıncı federasyon düşüncesini benimsemesiyle, sol tandanslı olmasıyla AKP Hükümeti ile ters düşüyor. Akıncı'nın tekrar kazanması öngörülen seçime müdahale etmek isteyen AKP hükümeti son olarak önce Başbakan Ersin Tatar'ı Türkiye'ye getirerek su borusu açılışı yaptırmış, ardından tek taraflı olarak Kapalı Maraş bölgesinin tekrar kamuya açılması akrarı almıştı. Ersin Tatar üzerinden alınan bu karar KKTC'de büyük tartışmalara mazhar olmuş, kendilerine haber verilmediğini söyleyen koalisyon ortağı Halk Partisi hükümetten çekilme kararı almıştı.
Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında hazırladığımız yazı dizisi:
Yorgun Ülke KKTC Halkının Bitmeyen Sınavları ve Seçime Doğru
Yorgun Ülke KKTC Halkının Bitmeyen Sınavları ve Seçime Doğru – 2
Yorgun ülke KKTC Halkının Bitmeyen Sınavları ve Seçime Doğru – 3
Yorgun Ülke KKTC Halkının Bitmeyen Sınavları ve Seçime Doğru – 4 (son)