Ağustos ayında çok sayıda sosyalist ve aydın tarafından kurulan Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın görüş ve eserlerini araştırmak, incelemek ve yaymak üzere kurulan Kıvılcımlı Enstitüsü Derneği adında “enstitü” geçtiği gerekçesiyle kapatılmak isteniyor. Açılan kapatılma davasının ilk duruşması 4 Şubat’ta görülecek. Dernek ise yaptığı açıklamada dayanışma çağrısı yaptı.
Haber Merkezi – Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın görüş ve eserlerini araştırmak, incelemek ve yaymak üzere kurulan Kıvılcımlı Enstitüsü Derneği’ne, adında ‘enstitü’ kapatma davası açıldı. Dernek yaptığı açıklamada “Kıvılcımlı’nın birikimine ve örgütlenme özgürlüğüne sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi. Davanın ilk duruşması İstanbul 17. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 4 Şubat Çarşamba günü saat 09:30’da görülecek.
Derneğin, kuruluş dilekçesi verilirken kuruluş dilekçesi ve dernek tüzüğü içinde ‘enstitü’ kelimesi geçtiği gerekçesi ile Dernekler İl Müdürlüğü personeli başvuruyu almak istememiş, bu nedenle de dernek, yasal mevzuat gereği kuruluşunu gerçekleştirmişti. Derneğin kuruluşunun üzerinden 1 ay geçtikten sonra Dernekler İl Müdürlüğü bir yazı göndererek, dernek ismindeki “enstitü” kelimesinin çıkarılmasını, ancak o zaman tüzüğün onaylanacağını bildirmişlerdi.
Dernek yönetimi ilgili müdürlüğe bir cevap yazarak; dernekler yasasında “kullanılamayacak isimlerin” tek tek sayıldığını, ‘enstitü’ kelimesinin sayılanlar arasında olmadığını, Anayasa ve AİHM hükümlerine göre, örgütlenme özgürlüğüne ancak yasalarla kısıtlama getirilebileceğini, İçişleri Bakanlığı’nın bir iç yazışmasının yasaların üstüne çıkamayacağını belirtildi. Ayrıca yönetim, halen kurulmuş ve faaliyet gösteren ve dernek ismi içerisinde “enstitü” kelimesini kullanan çok sayıda dernek ve kuruluşun olduğunu, idarenin dernekler arasında ayırım yapamayacağını da belirterek adını değiştirmeyi reddetmişti.
Bu gelişmeler üzerine idarenin istediği ve savcılığın da talebi ile dernek hakkında Asliye Hukuk mahkemesince kapatma davası açıldı.
Kıvılcımlı Enstitüsü Derneği açılan kapatma davasına ilişkin bir basın açıklaması yayınlayarak gereken mücadeleyi vereceklerini belirterek şunları söyledi:
“Ağustos ayında çok sayıda sosyalist ve aydın tarafından kurulan Kıvılcımlı Enstitüsü Derneği’ne kapatma davası açılmıştır.
Türkiye sosyalist hareketinin en özgün, en verimli ve dirençli önderlerinden Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın görüş ve eserlerini araştırmak, incelemek ve yaymak üzere kurulan Kıvılcımlı Enstitüsü Derneği, kuruluş dilekçesi verilirken de kuruluş dilekçesini ve dernek tüzüğü içinde ‘Enstitü’ kelimesi geçtiği için Dernekler İl Müdürlüğü personeli başvuruyu almak istememişler, ısrarımız ve yasal haklarımızın hatırlatılması üzerine almak zorunda kalmışlardı. Böylece derneğimiz yasal mevzuat gereği kuruluşunu gerçekleştirmişti.
Dernek kuruluşu üzerinden 1 ay sonra Dernekler İl Müdürlüğü, tarafımıza bir yazı göndererek, dernek ismindeki “Enstitü” kelimesinin çıkarılmasını, ancak o zaman tüzüğün onaylanacağını bildirmişlerdir.
Bizler ilgili müdürlüğe sunduğumuz cevapta; dernekler yasasında “kullanılamayacak isimlerin” tek tek sayıldığını, Enstitü kelimesinin sayılanlar arasında olmadığını, Anayasa ve AİHM hükümlerine göre, örgütlenme özgürlüğüne ancak yasalarla kısıtlama getirilebileceğini, İçişleri Bakanlığı’nın bir iç yazışmasının yasaların üstüne çıkamayacağını belirttik. Ayrıca, halen kurulmuş ve faaliyet gösteren ve dernek ismi içerisinde “Enstitü” kelimesini kullanan çok sayıda dernek ve kuruluşun olduğunu, idarenin dernekler arasında ayırım yapamayacağını da bildirerek ismimizden Enstitü kelimesini çıkarmayı reddettik.
Bu gelişmeler üzerine idarenin istediği ve savcılığın da talebi ile Asliye Hukuk mahkemesince hakkımızda kapatma davası açılmıştır.
Tüm yaşamını insanlığın kurtuluşuna adamış, bu uğurda çok ağır bedeller ödemiş bir aydın, düşünce ve eylem insanı olan Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın 60 kadar yayınlanmış kitabı, yüzlerce makalesi, konuşma ve konferans metinleri vardır. Henüz yayınlanmamış onlarca kitap ve sayısız yazısı yayınlanmayı bekliyor.
İnsanlık için, en zor şartlarda sağlanmış olan bu birikimi, günlük politikaların dışında layıkıyla değerlendirmek ve derli toplu biçimde yayınlamak için yapılacak çalışmaları zaten ancak bir ‘ENSTİTÜ’ disiplini ile başarabiliriz.
Derneğimiz bir Enstitü duyarlılığı, disiplini ve derinliği içinde çalışacak bir dernektir. Ülkemizin çeşitli aydın ve siyasileri bu amaçta bir araya gelip derneği kurmuşlardır.
Valiliğe yazdığımız itiraz dilekçesinde de belirttiğimiz gibi, örgütlenme özgürlüğü ancak yasalarla kısıtlanabilir. Bizim Enstitü Derneği ismini almamızda yasal bir sakınca olmamasına rağmen, bakanlık ve bağlı idari birimler yasaların üstüne çıkarak keyfi biçimde örgütlenme özgürlüğünü kısıtlamaya çalışmaktadır.
Bizler, derneğimizin amaç ve ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerimizi sürdürecek ve söz konusu kapatma davasına karşı hukuki ve fiili mücadelemizi sürdüreceğiz.
Bu itibarla tüm duyarlı kişi ve kurumları, derneğimize yönelik kapatma ve engelleme girişimlerine karşı, Kıvılcımlı Enstitüsü’nün kuruluş ve faaliyetlerini sürdürme mücadelesine, Kıvılcımlı’nın birikimine ve örgütlenme özgürlüğüne sahip çıkmaya çağırıyoruz.”