Türkiye’nin Federe Kürdistan’a yönelik kimyasal silah kullanımına ilişkin bulgular rapor haline getirildi. Rapor, tüm çağrılara rağmen harekete geçmeyen ve sessizliğini koruyan uluslararası kurumlara gönderildi.
Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik operasyonları 200’üncü gününü geride bırakırken, Zap, Avaşîn ve Metîna gibi bölgelerde birçok kez kimyasal silah kullanıldığı iddia edildi. Kimyasal silahın kullanıldığının belirtildiği bölgelerde başta ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve örgüt bölgede araştırma yapılması için çağrılar yapıldı.
Tüm çağrılara rağmen Federe Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetleri başta olmak üzere uluslararası güçler sessiz kalarak, harekete geçmedi.
Federe Kürdistan Bölgesi Çevre Koruma ve İnşa Komitesi Başkanı Abdulrehman Sadık, Irak hükümetinden kimyasal silah kullanımının araştırılması için komisyon kurulması talebinde bulundu. Türkiye’nin, cezalandırılmadığı için Irak, Suriye ve İran’da Kürtlere karşı kimyasal kullandığını belirten Dr. Al Elufi ise, “Kürdistan halkının mücadelesinin anlaşılması ve parlamento çalışmalarında yer verilmesi için kimyasal silah kullanımını, Avrupa devletlerinin girişimleri aracılığıyla uluslararası alanda gündeme getirebiliriz” dedi.
Tüm bu çağrılara rağmen uluslararası kurumların sessizliği sürerken, Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki sivil toplum örgütleri, kimyasal silah saldırısı sonucu yaşamını yitiren HPG’lilerin cenazeleri ve olay yerinden birçok belge ve bulguyu rapor haline getirdi. Tamamlanan rapor, 28 uluslararası sivil toplum örgütü ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin de yer aldığı birçok uluslararası kuruma gönderildi.
‘Kimyasal silah kullanımı Kürdistan Bölgesi’ne zarar veriyor’
Rojnews’e konuşan Kürdistan Bölgesi Çevre Koruma ve İnşa Komitesi Başkanı Abdulrehman Sadık, “Kimyasal silah kullanımı şüphesiz Kürdistan Bölgesi’nin çevresine zarar veriyor. İster İran rejimi, ister Türk devleti olsun, 2010’dan 2019’a kadar savaş ve ihmalimiz nedeniyle binlerce dönüm arazi yok oldu. Kurumlarımız aracılığıyla Irak hükümeti ve Irak Dışişleri Bakanlığı ile temaslarda bulunduk. Aktardıklarımızı onlar da Türkiye’ye ilettiler” dedi.
Komisyon kurulmalı
Sadık, Türkiye’nin kimyasal silah kullanımına dikkat çekerek, “Kimyasal silahların kullanıldığı bölgeleri ziyaret edebilecek komisyon Irak’ın kontrolündedir. Irak Çevre Bakanlığı’ ve kimyasallar konusunda özel bir komitesi var. Bu konuları Irak Dışişleri Bakanlığı’na havale ediyoruz. Bu konuyu gündeme alıp, araştırmalıdır” diye konuştu.
Irak’tan kimyasal silah kullanıldığı belirtilen alanlarda inceleme yapmak için bir komisyon kurmalarını istediklerini de belirten Sadık, “Doğayı korumak için çabalarımızı sürdüreceğiz. Çünkü daha iyi bir doğaya ihtiyacımız var” diye belirtti.
‘Türkiye cezalandırılmalı’
ANHA’ya konuşan Nasır Yüksek Askeri Akademisi Danışmanı Dr. Muhammed Zeki Al Elufi, Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nde kullandığı kimyasal silahlara dikkati çekerek, 193 ülke tarafından kimyasal silahların üretimini, stoklanması ve kullanımını yasaklayan bir anlaşma imzaladığı, buna uymayan devletlerin cezalandırılması gerektiğini hatırlattı. Türkiye’nin, cezalandırılmadığı için Irak, Suriye ve İran’da Kürtlere karşı kimyasal kullandığını belirten Dr. Al Elufi, “Kürdistan halkının mücadelesinin anlaşılması ve parlamento çalışmalarında yer verilmesi için kimyasal silah kullanımını, Avrupa devletlerinin girişimleri aracılığıyla uluslararası alanda gündeme getirebiliriz” dedi.
Uluslararası çağrılar
Kürdistan Topluluklar Birliği (Koma Civakên Kurdistan-KCK) ve HPG ile birlikte aydın, yazar, milletvekili, gazeteci, üniversite öğretim üyesinin de bulunduğu 153 isim, 44 Iraklı ile 65 kadın aktivist, Türkiye’nin kimyasal silah kullanımının araştırılması için Birleşmiş Milletler (BM) Silahsızlanma İşleri Ofisi ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Yürütme Komitesi’ne gönderdiği mektupla çağrıda bulundu. Avrupa’da bulunan Kürtler de kimyasal silah kullanımına karşı Lahey Adalet Divanı’ndan OPCW’ye gerçekleştirdikleri yürüyüşle, Federe Kürdistan Bölgesi’ne heyet gönderilmesi talebinde bulundu.
Kimyasal silah kullanımı bulguları uluslararası kurumlara gönderildi
Tüm bu çağrılara rağmen uluslararası kurumların sessizliği sürerken, Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki sivil toplum örgütleri ve Kürt şahsiyetler, kimyasal silah saldırısı sonucu yaşamını yitiren HPG’lilerin cenazeleri ve olay yerinden birçok belge ve bulguyu rapor haline getirdi. Tamamlanan rapor, 28 uluslararası sivil toplum örgütü ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin de yer aldığı birçok uluslararası kuruma gönderildi.
(MA)